Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '13

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun estetiğinde son gelişmeler

Burun estetiğinde son gelişmeler
 

Burun estetiği tüm dünyada en çok yapılan ameliyatların arasında gelir. Nedeni ise çok açıktır. Çok göz önünde olması tabi ki :). İnsanın ilk etapta yüzünün şeklini, ifadesini çok yüksek oranda etkiler. Bu yüzden hastalarım başka bir ameliyat öncesinde olsak bile burnumda kayma mı var ? Burnum normalden büyük mü gibi.. soruları devamlı yöneltir. Aslında bu soruların yöneltilmesi de çok doğaldır.

Gelelim burun ameliyatını ne sebeple yaptığımıza ; burun ameliyatı olan hastalarımın büyük bir çoğunluğu estetik olarak burunundan rahatsız olanlar. Fakat sadece estetik açıdan değil Nefes alma zorluğu çeken ve buna benzer burnuyla ilğili rahatsızlığı olan hastalarım da olabiliyor. Aslında şahsen burun ameliyatını estetik olarak olan bir hasta aynı zamanda ameliyat sonrası daha rahat nefes almaya da başlaması gerekmektedir. İyi bir cerrahın bunu da sağlaması gerektiğini düşünüyorum.

KBB Uzmanı da Burun Estetiği Yapabilir mi?

Burun estetiği ameliyatını plastik cerrah veya bir kulak burun boğaz uzmanıda yapabilir. En nihayetinde onların ihtisas alanlarına da bu iş giriyor. Fakat ben burnunu estetik olarak düzelttirmek için ameliyat olacak hastalara plastik cerrah doktorunu tavsiye ediyorum. Fakat burun estetiğini başarıyla yapan kulak burun boğaz uzmanları da mevcuttur.

Burun Estetiğine Nasıl başlanır ?

Burun estetiği ameliyatını planlarken ve yaparken kişinin yüz oranlarını dikkatli bir şekilde incelemek gerekir. Sonuçta yapılacak burun mükemmel dahi olsa kişinin yüz oranlarına ve harmonisine uygun değilse hep bir eksiklik olacaktır. Maksillofasyal cerrahi(Çene Cerrahisi) ile yıllardır ilgilenen bir cerrah olarak bu alanda yaptığım çalışmaların bana yüz oranları ve harmonisini daha da iyi değerlendirebilme yetisi kazandırdığını düşünüyorum. Sonuçta burunu yüzden ve yüzdeki diğer organlardan ayrı düşünmek yersiz bir nokta olacaktır.

Burun Estetiği tekniği seçimi ;

Burun estetiği ameliyatının yapılış teknikleri farklılık gösterebilir. Mesela aklıma gelen ilk şeyi belirtiyim, hasta daha önce ameliyat olmuşsa veya burnu normalden çok eğri ise açık rinoplasti yani açık burun estetiği yapmayı uygun görürüm. Böyle bir durum yok ise diğer klasik teknikler den yararlanabilirim. Ameliyat olmadan önce tüm detayları öğrenmenizi tavsiye ederim.

Burun Estetiği Nasıl Yapılıyor ? ;

Burun estetiği ameliyatını genel anestezi altında tam teşekküllü hastane koşullarında gerçekleştiriyorum. Lokal anestezi ile bu ameliyatın pek uygun olduğunu düşünmüyorum. Ameliyat ortalama 1.5-2.5 saat arasında sürmektedir. Ameliyat esnasında hastanın preop resimleri bilgisayar ekranında sürekli olarak dönmektedir ve çoğunlukla ameliyat öncesi hazırlanan plana sadık kalarak ameliyatı tamamlıyorum.

Burun estetiği ameliyatlarımda çoğunlukla ‘Açık Teknik’ yöntemini kullanıyorum. Bu yöntemde burun içerisindeki kıkırdak ve kemik dokuları görerek şekillendirme yaptığım için sonuçlar daha mükemmel olmaktadır. Uygun vakalarda ise nadiren ‘Kapalı Teknik’ kullandığımda olmaktadır.

Ameliyat esnasında estetik ile ilgili sorunlara ve nefes alma ile ilgili sorunlara eşit ölçüde önem veriyorum. Hastanın güzel bir buruna sahip olurken sağlıklı şekilde nefes almasını da çok önemsiyorum. Burun delikleri içerisinde yaptığım çok ince ve nazik uygulamalardan dolayı küçük tamponlar kullanıyorum. Dolayısıyla tampon çıkartılırken hastada ağrı sorunu hiç oluşmuyor. Uygun vakalarda ise hiç tampon kullanmıyorum.

Cerrahi işlemler bittikten sonra kaba görünümlü alçı atel yerine daha zarif olan termoplastik atel kullanıyorum. Bu bile hastalarıma oldukça fazla konfor yaşatmaktadır.

Burun Estetiği Fiyatları Nasıl Belirlenir ?

Hepimizin bildiği gibi artık Türkiye ‘ de estetik cerrah seçiminde alternatif çoktur. Bu işlem kalite olarak doktordan doktora değişir. Ben size bu fiyatı nasıl belirlediğim hakkında bilgi vereyim.

Her estetik operasyonda olduğu gibi burun estetiği ameliyatında da hastayı muayene etmeden fiyat ve maliyet belirlemek doğru olmayacaktır. Estetik operasyonun maliyetini birden fazla kriter etkilemektedir. Hastanın muayene bulguları en önemli etkendir.

Hastaya estetik ameliyatı yaparken eğer varsa nefes alma sorunuda çözümlenmelidir. Nefes alma sorunları kıkırdak veya kemik deviasyon(eğrilik), burun etlerinde irilik(çözümü radyofrekans) ve nazal valv(kapak) mekanizmalarında sorunlar olarak sıralayabiliriz.

İkinci önemli kriter ise ameliyatın yapılacağı hastanenin seçimidir. Ameliyatlarımı Acıbadem Hastanesi, Memorial Hastanesi, Levent Bayek Cerrahi Merkezi ve Bakırköy JFK Hastanelerinde gerçekleştiriyorum. Hastane seçenekleri arasında tabiî ki hastaya en uygun olanı seçmeye çalışıyorum.

Sonuç olarak estetik ameliyatın maliyetini belirleyebilmek için hastayla yüzyüze görüşmek, muayene etmek ve tüm olasılıkları birlikte değerlendirmek en doğrusu olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı Sonrası ;

Ameliyat sonrası periyot ameliyat öncesine göre daha rahat geçer. Ameliyat sonrasında hastalarımın %90-95 oranda ağrı sorunları olmayacaktır. Hastalarımızı aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu ediyorum. Taburcu olurken de tamponları alınmaktadır. Tamponlar alınırken de çok hafif sızıları olur. Hastanede bulundukları dönem boyunca yakın ilgi ve alaka gören hastalarımın tedavileri de detaylı bir şekilde organize edilir. Bu periyotta önemli olan hastanın konforudur.

Hasta taburcu edilirken kullanacağı ilaçlar reçete edilir. İlaçlar arasında burun spreyleri , ağrı kesici tablet ve gerekli durumlarda antibiyotik tabletler yer alır. Hastaların bu ilaçları önerildiği şekilde kullanmaları sağlıklı iyileşme için en önemli anahtar olacaktır.

Bir cerrahın özellikle ameliyat sonrası dönemde kolay ulaşılabilir durumda olması gerektiğini düşünürüm. Hastalarıma olabilecek en ufak kuşku durumunda dahi rahatlıkla bana ulaşmalarını özellikle isterim.

Burun estetiği ameliyatı için uygun bir aday mıyım? ;

Burun estetiği ameliyatı düşünen bir kişi iki kriter açısından kendisini sorgulamalıdır. Birincisi burnunu güzel bulup bulmadığı ya da mevcut burnu ile ne ölçüde mutlu olduğudur. Kişi kemerli bir burna sahiptir ama bu burun yapısı ile çok mutludur. Tabi ki bu durumda estetik ameliyat olmalı diye düşünmek doğru olmayacaktır. Mesleki filozofime göre bu tarz durumlarda kararın kişini kendisi tarafından verilmesini doğru bulurum.

Diğer bir kriter ise nefes alma ile ilgili sorunu olup olmadığıdır. Burun estetiği ameliyatı esnasında nefes alma ile ilgili sorunların tamamının da çözülebilmesi en önemli uğraşı alanlarım arasındadır. Burun ameliyatı yapıyorum diyen her cerrahın hem estetik sorunları ve hem de nefes alma ile ilgili sorunları tam olarak çözebilmesi gerekmektedir.

Netice olarak hasta bana başvurduğunda tabiî ki tecrübeli bir estetik cerrah olarak benim de değerlendirmelerim olacaktır. Estetik burun cerrahisinde değerlendirme burun derisi ile başlar. Burun derisinin ince ya da kalın olmasının bile cerrahi açıdan önemli olduğunu bilmeniz gereklidir. Hastalarımızı mutlu edebilmek için en ufak detayları dahi değerlendirme durumundayız. Sonrasında genel şekil ve burun içi değerlendirmesi yapılır. Tüm bu muayene ve görüşmeler esnasında hastanın psikososyal durumu da değerlendirilir.

Sonuç olarak:Aynaya baktığınızda burun yapınız ile ilgili sorun olduğunu düşündüğünüz anda burun estetiği ameliyatı için potansiyel aday haline gelirsiniz. Sonrasında yapacağımız değerlendirmeler ve muayene neticesinde burun estetiği ameliyatına ne ölçüde uygun olduğunuzu sağlıklı bir şekilde belirlemiş oluruz.

Ameliyat Sonrası Burun Şeklimi Önceden Görebilirmiyim ? ;

Teknik olarak evet, görebilirsiniz. Ancak mesleki tecrübelerime dayanarak bilgisayar programları ile hasta resmi üzerinde çalışmalar yapmak 3-D olmayacağı için yanıltıcı fikirler oluşturacağını düşünüyorum. Bunun yerine ben çok sayıda örnek vaka resimleri üzerinde yapılacak değerlendirmelerin daha tutarlı ve sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Burun Revizyonu Tekrar Ameliyat ;

Bu konuya genel olarak baktığımızda tüm dünyada revizyon rhinoplasti oranı %5-10 arasında değişmektedir. Şükürler olsun ki benim vakalarımda bu oran %5 in altındadır. Revizyon ameliyatlarında genellikle 5-6 aydan sonra değerlendirme yapıp karar vermek ve uygulamaya geçmek gereklidir.

Kendi vaka grubum içerisinde ilk ameliyatlarını benim yaptığım vakalarda revizyon oranları çok çok düşüktür. Kabul ettiğim revizyon vakalarında ise başarı oranım ortalamanın çok üzerindedir.

Tampon Takılması Zorunlumudur ? ;

Burun estetiği ameliyatlarında yapılacak cerrahi müdahalenin bir kısmı da burun pasajı içerisinden yapıldığı için vakaların büyük çoğunluğunda tampon uygulaması yapmak gereklidir. Tampon uygulamasının hastanın iyiliği için olduğunu özellikle belirtmek isterim. Ben, uyguladığım özel tekniklerden dolayı çok ince ve kısa tamponlar uyguluyorum, dolayısıyla tampon çıkartılırken de sorun oluşmuyor.

Bazı vakalarda ise vakanın özelliğine göre tampon uygulaması yapmak gerekmeksizin ameliyat yapılabilmektedir.

Burun Ameliyatı Zor Bir Ameliyatmıdır ? ;

Güncel bilimsel araştırmaları takip eden, yetenekli ve tecrübeli ellerde burun estetiği oldukça kolay bir ameliyat haline gelir. Bu özelliklere sahip olmayan cerrahlar için ise çok zor bir ameliyat olacaktır.Burun ile ilgili anatomik ve fizyolojik esasları tam manasıyla kavramış olmak gerekli şartların başında gelir.

Hangi burun şeklinin daha iyi duracağına nasıl karar verilir ? ;

Ameliyat sonrası burun şekline karar verilirken hastanın ve benim ortak paydalarda buluşmamız ve konsensus oluşturmamız gerekmektedir. Hastalar görüşmeye geldiklerinde zihinlerinde bir görüntü ile gelirler. İsteklerini net, açık ve anlaşılır şekilde anlatmaları gerekmektedir.

Benim filozofim natürel-doğal sonuçlar üzerine kuruludur. Bulunduğumuz dönemde hastalarımın büyük çoğunluğu da natürel sonuçlar talep etmektedirler. 20 yıl öncesine ait kaydırak gibi, abartı kalkık frapan olarak nitelendirdiğim burunlar artık çok fazla talep görmemektedirler. Esprili şekilde belirtmek gerekirse günümüzün modası natürel burun estetiği sonuçlarıdır.

Burun yüzün tam ortasında ve çok belirgin bir organdır. Yüz iskelet cerrahisi(çene cerrahisi) alanında da çok tecrübeli bir cerrah olmamın getirdiği avantajları burun estetiğinde fazlasıyla yaşıyor ve kullanıyorum. Yüz iskelet cerrahisi alanında yaptığım çalışmalar Altın Oranlara fazlasıyla aşina olmamı sağladı. Dolayısıyla kişinin yüz yapısına en uygun olacak burun şeklini dizayn etmede hiç zorluk çekmiyorum.

Sonuçta yaptığımız burnun kişinin yüz oranlarına da uygun olması gerektiği yadsınmayacak bir gerçektir.

Burun şekli nefes almayı etkilermi ? ;

Bu soruya genel manada evet diyerek yanıtlayabilirim. Özellikle burundan nefes almada alt ve üst kapak sistemleri(upper and lower valve systems) çok büyük öneme sahiptir. Burun kanatlarının ince durması için o bölgedeki kıkırdaklar gerektiğinden fazla inceltilirse nefes alırken burun kanatları hava pasajını tıkayacak şekilde içe doğru çekilir ve kişi sağlıklı nefes alamaz. Dolayısıyla bu bölgede cerrahın elinin ayarını iyi yapması gereklidir. Üst bölgede ise burun kıkırdağı ile septum kıkırdağının yaptığı açı üst kapak(upper valv) mekanizmasını oluşturur. Bu açının sağlıklı nefes alabilme için 15 derecenin üzerinde olması gereklidir. Burunun üst kısmını çok fazla inceltmek bu açıyı daraltacağı için nefes almada kötü yönde etkilenecektir.

Buradan esas anlamamız gereken estetik sorunu çözerken beraberinde nefes alma sorununu da çözebilme gerekliliğidir.

Burun tıkanıklığı zararları nelerdir? 

Burundan nefes alamamanın klinik ve sosyal fazlaca negatif etkileri vardır. Enteresan olanı oluşturduğu sosyal sorunlardır.

Burun tıkanıklığı olan kişiler nazal, detone tonlarda konuşurlar. Nefes alabilmek için ağızları açık olmak zorundadır. Bu durum sosyal ortamlarda kişiye çok fazla rahatsızlık verecektir.

Klinik yani sağlık açısından ise uzun vadede çok ciddi sorunlara neden olabilir. Geceleyin ağzı açık uyudukları için ağız-boğazda kuruluk ve sık boğaz enfeksiyonu geçirme riskleri vardır. Uzun dönemde akciğer içindeki hava basıncı(kompliyans) değişiklikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda horlamaya neden olacağı için kaliteli uyku uyuyamazlar. Hatta ilginç gelecektir, horlama hukuki açıdan da boşanma nedenleri arasındadır.

Burun tıkanıklığı ameliyatı hasta için zor mudur? ;

Burun tıkanıklığına yol açan neden olan sorunların hepsi burun estetiği ameliyatı esnasında çözümlenebileceği için hastaya ek olarak bir zorluk getirmez. Bu tür sorunlarda esas zorluk ameliyatı yapan cerrahın omuzlarındadır.

Op Dr Ali Mezdeği

http://www.asestetik.com/

 
Toplam blog
: 180
: 1477
Kayıt tarihi
: 24.01.13
 
 

27-Ekim-1973 tarihinde K.Maraş'ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini K.Maraş'ta tamamladı. 1991 y..