Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '20

 
Kategori
Deneme
 

Büyük Adamlar Devri Bitti

Edebiyattan girelim… Eskiden onlarca Türk yazarı hepimiz tanıyorduk. Şimdi son elli yıldan bir yazar ismi söyleyin deseler aklıma sadece Orhan Pamuk geliyor, o da Nobel ödülü aldığı için.

Her alanda böyle…

Biraz ülke devlet başkanları Trump, Putin. Bir iki şarkıcı sinemacı filam. Dünyaca ünlü müzik adamı Michael Jackson’da bitti. Bilim adamı hala Aynştayn, ha bir de Hawking var pardon. Ressam Picasso, Müzisyen Mozart, film Hitchcock.

Bunlardan sonrakilerin adını kimse bilmiyor.

Çünkü o zamanlar biri dua etse tesadüfen de hasta iyileşse Tanrı sanıyorduk. Voltaire mezarından çıksın yeniden Voltaire olmaya çalışsın, eğer olabilirse…

Dediğimiz alanlar dışında (belli ülkelerin devlet başkanı, savaş ya da siyaset figürü falan)ne yaparsanız yapın ne kadar eser verirseniz verin sadece kendi alanınızda tanınırsınız; dünya çapında diye bir şey artık yok.

Sokrat bugün olsaydı dinlemezlerdi bile. Onun zamanında hiçbir şey bilmeyenlerin içinde bir şey bilen Sokrates oluyordu. Mesela ben son yüzyıla ait en fazla 5-10 kişi dışında dünya çapında diyebileceğim kimseyi tanımıyorum. Eskiden kör kurbağanın gözünü iyi eden bile dünya çapında tanınıyordu.

Şimdiki devir, ülkende de zor, çevrende tanınmak.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..