Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '11

 
Kategori
Tarih
 

Büyük liderler

Yakın zamanda bir kitabevinin yayınladığı Cengiz Han, Büyük Iskender, Sezar, Atila gibi bir seri kitap okudum. Bir şey dikkatimi çekti, hepsinde çok bariz olarak aynı özellikler var. Isterseniz bunlara siz Fatih’i, Yavuz’u, Kanuni’yi de ilave edebilirsiniz. Bunların hepsi binlerce metrekare değil, milyonlarca kilometrekare topraklar, devletler, imparatorluklar fethetmiş insanlar. Nedir bunlardaki ortak özellikler, bunları bu kadar büyük, başarılı ve ünlü yapan özellikler. Ben kendi gördüklerimi, kendi görüşlerimi şöyle sıralayabilirim.

 

1) Hepsi aşırı hırslı insanlar (extreemly ambitious).

 

2) Hepsinin aşırı yüksek hedefleri var, taaa küçüklükten beri veya gençliklerinden beri. Mesela hayatı sürekli yüksek borçlar içinde geçen Sezar’dan arkadaşları borçlarını ödemesini istedikleri zaman verdiği cevap, “Roma İmparatoru olacağım zamana kadar sabredin lütfen” oluyor.

 

3) Hedeflerine ulaşmak için hemen her şeyi mübah görüyorlar. Kendilerini devirlerindeki dini, sosyal,  ahlaki, etik kurallarla bağımlı hissetmiyorlar. Yüzlerce, binlerce insanın ölmesi, sefil olması onlar için bağlayıcı değil, gerektiğinde anasını (bir rivayete göre Şah İsmail de olduğu gibi), babasını (bir rivayete göre Yavuz’da olduğu gibi), oğlunu (Kanuni’de olduğu gibi) öldürtebiliyorlar.

 

4) Olayların arkasından değil, daima önünden gidiyorlar. Olaylara tabi olmuyorlar, olayları oluşturuyorlar. İnsanların peşinden gitmiyorlar, insanları peşlerinden sürüklüyorlar.

 

5) İyimserler. En kötü, en olumsuz şartlarda ve durumlarda bile kendilerini kötümserliğe kaptırmıyorlar, böyle durumlarda bile daima üç dört adım sonrasını planlıyorlar.

 

6) Uzun vadeli planlar yapıyorlar ve sürekli revize ediyorlar.

 

7) Çok hızlı karar veriyorlar. Yanlış kararlar verdiklerinde, bunları kısa zamanda fark edip süratle düzeltiyorlar.

 

8) Son derece ketum, diplomatik ve politikler. Asıl hedeflerini vakti gelmeden asla açıklamıyorlar. Vakti gelene kadar düşmanlarıyla veya rakipleriyle bile dostmuş veya müttefikmiş gibi davranabiliyorlar. Son derece esnekler (flexible), gerektiğinde ani manevralar, dönüşler yapabiliyorlar.

 

9) Çoğu çıktıkları yüksek mevkilerini, başarılarını, güçlerini çoğunlukla askeri zaferleri sayesinde elde ediyorlar.

 

10) Çok zekiler. Yeteneklerini aldıkları eğitim veya çalışmalarına değil doğuştan gelen hırs, zeka, cesaret gibi üstün vasıflarına borçlular.

 

11) Çoğunun dünyanın tamamına hakim olmak, bütün dünyaya nizamat vermek gibi ideali var.

 

12) Hemen hepsinin aşırı yüksek bir egosu var, övünmeyi seviyorlar.

 

13) Genellikle ele avuca sığmaz, civa gibi, davranışları ve kararları öngörülemez, çılgın ve acımasız, kendilerinden çok korkulan  tipte insanlar.

 

İsterseniz siz de bunlara başkalarını ilave edebilirsiniz.

 

Ali Adnan İnal

Aralık 2011

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..