Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '19

 
Kategori
e-Ticaret
 

C2C E-Ticaret Sitesi Gelirleri

Son günlerde özellikler sektörel C2C e ticaret sitelerinin oldukça başarılı olduğunu ve ürün gamı arasına her geçen gün farklı sektörlerin ürünlerini de dahil ederek büyüdüklerini görmekteyiz. Peki bu kadar popüler olan C2C eticaret sitelerinin gelir elde etme yöntemleri nelerdir? Bir pazaryeri sitesinden nasıl para kazanılır? 

Özetle ifade etmek gerekirse, site yöneticisinin doğru planlama ve stratejilerine de bağlı olarak bu iş modelinin 4 farklı gelir elde etme yöntemi bulunmaktadır. 

Komisyon Geliri: Site sahibi her kategori için satış üzerinden komisyon geliri elde edebilir. Bunun için her kategoriye farklı komisyon oranları tanımlar. Örneğin 100 TL’lik bir alışverişin %20’sini hizmet bedeli olarak kesebilir. Türkiye’nin önde gelen pazaryeri siteleri genellikle %15-20 aralığında komisyon kesintisi yapmakta ve 21 gün sonra ilgili alışveriş bedelini tedarikçi hesabına ödemektedirler.

Üye olma ücreti: Site sahibi çeşitli süreler veya ürün adedine göre üyelik paketleri belirleyebilir. Siteye üye olan tedarikçiler ürün yüklemek için bu paketlerden birini satın aldıktan sonra siteye ürünlerini yükleyebilirler. İlgili paketler hazırlanırken, süre veya ürün adedi arttıkça daha cazip fiyatlı paketler sunulmalıdır. Örneğin 1 aylık üyelik için 100 TL’lik paket alınması gerekiyorsa, 3 ay için 250 TL, 6 ay için 450 TL, 12 için 800 TL gibi avantajlı paketler sunulmalıdır. Yine ürün sayısına göre hazırlanan paketlerde, tedarikçiler için cazip ve yüksek ürün yükleyebilecekleri paketler oluşturulmalıdır.

Ürün Reklamları: Site sahibi ürün aramaları sırasında ürünlerinin sıralamada üstlerde yer almasını isteyen müşterilerinden reklam ücreti alabilirler. Bu işlemi aynı zamanda kategori tıklandığında ürünlerin yukarıda çıkarılmasını sağlayarak da yapabilirler. Her iki reklam modeli de tıklama başı hesaplanmaktadır. Örneğin 100 tıklama için 100 TL, 200 tıklama için 175 TL şeklinde reklam paketleri satılabilir. Tedarikçi, ilgili tıklama sayısını mağazasında yer alan ürünler arasında paylaştırabilir. Sistem tıklamaları sayarak, müşterinin tıklama hakkı dolduğunda ilgili ürünün reklamını otomatik olarak durdurur. Bir kategori içerisinde görülebilecek reklamlı ürün sayısı ve reklamlı ürün sıralaması (kategoride 3 adet reklamlı ürün görülsün ve bu ürünler 1. 4. 7 . sıralarda görülsün şeklinde) site sahibi tarafından ayarlanabilmektedir. Ayrıca aynı kurgu arama yapılan ürünler için de uygulanabilmektedir. Örneğin “ayakkabı” kelimesi ile arama yapıldığında kaç tane reklamlı ürün arama sonuçları arasında yer alsın, bu ürünler arama sonuçlarında hangi sıralarda görülsün.

Slider ve Banner Alanları: Site sahibi anasayfada, kategori sayfasında ve sitenin diğer bölümlerinde yer alan slider ve banner alanlarını süreli olarak satabilir. Örneğin ana sayfadaki 1. slider 24 saat için 1.000 TL, 2. slider ise 24 saat için 750 TL gibi fiyatlarla reklam bedeli karşılığı satılabilir.

C2C eticaret  sitesinin işleyişi ve diğer detayları için bana mesaj gönderebilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 6
: 217
Kayıt tarihi
: 19.07.18
 
 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdikten sonra 9 yıl boyunca özel bir bankada çeşitl..