Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Çağımızın Sorunu! "Bakıp da Görememek" Nedir? Ne Yapmalı?

Çağımızın Sorunu! "Bakıp da Görememek" Nedir? Ne Yapmalı?
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: Bakar Kör Olmaktan Nasıl Kurtuluruz?

Serdar: Bende beyin tembelliği var! (2) Beynimi kendi halinde bırakırsak, tembelleşiyor.

Beynimiz enerji harcamayı sevmez! Gözümün gördüklerini, önceden yaşadığım deneyimlerle ilişkilendiriyor.

1- UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

Can: Beynim çoğu kez, sadece gördüklerimle değil, istatistiksel olarak görmeyi beklediklerimle işlem yapıyor.Özellikle kendimizi rahat hissettiğim tanıdık ortamlarda bu geçerli!

Caner: Hepimizin başına gelir, mutfakta, yatak odasında gözümüzün önünde duran telefonumuzu, anahtarlarımızı arar dururuz. Beynimiz her gün gördüğü ortamlarda daha az enerji harcamayı seçer. Bu nedenle gördüklerimiz yerine eski görüntüleri bize göstermeyi seçer.

2.     AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

Serdar: İngiliz nörolog Karl Friston bu duruma” Öngörü Kodlaması” adı veriyor.

Can: Anahtarı bulamadığımızda panikleyip strese giriyorum. Beyin böyle durumda yüksek enerji durumuna geçiyor. Bu sayede görsel kortekse enerji pompalanıyor. Ben anahtarımı buluyorum. Stres hali ortadan kalkıyor. Beynim rahatlıyor.

Caner: Öngörü kodlaması işyerlerinde kazalara, meslek hastalıklarına, üretim hatalarına yol açıyor.

Kemal: Bunu “işletme körlüğü” olarak da isimlendirenler var! “Bakar Kör” diyenler de!

            3.     HEDEF: “Hedefini Duyur”

Serdar: Beynimizin yüksek enerji durumu bir istisnadır. Beynimizin düşük enerji durumunda kalması ise istisnadır. Düşük enerji durumu bizi “Önyargı Bataklığına iter.

Caner: Yeni biri veya yeni bir fikirle karşılaşan beyin, önyargıları devreye sokarak ret eder. Bu bir “yargısız infaz” durumudur. Beyin bunu yaparken genelde yanıltıcı verileri kullanır.

Can: O kişi hakkında aceleyle verdiğimiz kararda, genelde yanlış olur. Tanışma faslını aşmadan beyin o insanı kategorize eder.

            4.     STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

Kemal: Oysa yaratıcı insanlar, önyargı bataklığına düşmekten kendilerini kurtarırlar. Aslında makul ölçüde varsayımsallık hayatta kalmamızı sağladığından gereklidir.

Can:Sorun önemli olaylarda, varsayımsallığın dışına çıkmayı başarabilmekte! Bu noktada yaratıcılık devreye giriyor.Yaratıcılığımızı nasıl geliştirelim? Önemli konularda bakar körlük ten kurtulmamız hayatı olabilir. Sağlık, mutluluğumuz buna bağlıdır. Kariyerimizde! Hayattaki başarımızda!

          5.     RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

Caner: İşletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü yaratıcılığın geliştirilmesine ihtiyaç duyar. Yaratıcılığın sonuçlarından biride, Sıfır kaza, sıfır hastalık, sıfır hata hedefinde buluşmaktır. Hangi çalışan ve işveren buna hayır diyebilir ki?

Kemal: Yaratıcı insanlar, beynin her iki yarısını kullanarak “ bakar körlük bataklığına düşmezler.Onlar gerektiğinde birinden diğerine geçebilirler. (3) Maalesef okullarımızın eğitim düzeni yaratıcılığı geliştirmeye hizmet etmiyor. Beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi dersler öğretilmek isteniyor.

Caner: Beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik ve el sanatları gibi dersler öylesine geçiliyor. Oysa başarım ve mutluluğum, beynimin her iki yarısını kullanmama bağlı! Gerektiğinde birinden diğerine geçebilmeme endeksli!

              6.     TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

Serdar:Beynimin sağ lobu duygularımın ve hayallerimin etkisindedir Beynimin sol lobu ise gerçekçiliğe önem verir Beynimin sadece sol lobu kullanırsam, üretken düşünemem. Çünkü üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Beynimizin kapasitesi artırmak için somut olarak neler yapabiliriz?

Can: Yeterli uyuyalım. TV izlemek tembelleştirir, sınırlayalım. Televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır. Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir

                 7.     PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”,

Caner:Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir. Okuduğumuz bilgileri uygulamaya geçirmek yaratıcılığı arttırır. Okullardaki deneyler yaratıcılığı arttırır. Öğrencilikte ve çalışma hayatının içinde resim, müzik veya el işleriyle uğraşmak sağ lobu geliştirir. Yaratıcılığı arttırır.

Serdar:Düzenli spor yapmak yaratıcılığı arttırır. Yeterli uyumak yaratıcılığı arttırır.Sağlıklı beslenmek yaratıcılığı arttırır.

                8.     TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Olumsuz düşünceleri yok ederek beynimizin daha kolay öğrenmesini sağlayabiliriz. Yaratıcılığım güvende ve rahat hissettiğimde ortaya çıkıyor. Bilinçaltımda yatan hata yapma olasılığıma değil, yaratıcılığıma odaklanıyorum.

Kemal: Geniş alanlar yaratıcı düşünmemi tetikliyor. Aksine küçük ve sıkışık ofis bölümleri gibi dar alanlar yaratıcılığı köreltiyor. Yüksek tavanlı büyük odalar ve dış mekânlar ise yaratıcı olmamı sağlıyor. Bunun en güzeli doğada, parklarda, deniz kenarlarında uzun yürüyüşlere çıkmak!

Can: Keskin köşeli ve sivri objeler tehdit algısı yarattığından yaratıcılığa engel! Yumuşak ve yuvarlak objeler tercih edilmeli.

               9.     KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Caner: Kırmızı renkler yaratıcılığımı engelliyor. Doğanın mavi ve yeşil renkleriyse yaratıcılığıma hizmet ediyor. Düzenli molalar vermem de yaratıcılığım için olumlu! Ara sıra hiçbir şey yapmadan hayallere dalarak daha yaratıcı olabiliyorum.

Kemal: Duş almak harika’ Elektriğimi alıyor. İyi hissedince daha yaratıcı oluyorum.

Serdar: Son olarak, özellikle orta ve ileri yaşta eksik su alımı, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır, Şuur bulanıklığı ve unutkanlığa neden olur. Günde en az 1,5 litre su içiyorum.

                                                                                                                                                                                 10. SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir” 

 

Faydalanılan Kaynaklar:

(1)https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/ev-kazalari.894427/

(2) Popular Science Aralık 2017

(3) https://www.e-psikiyatri.com/beynin-sol-lobu-gelistiriliyor-24025

 

Bizi takip etmeye devam edin.

KAKEP” Kazan& Kazandır Eylem Planı, uygulamalarımız devam edecek…

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..