Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Çalın davullar, bugün en büyük devrimci, olağanüstü özel, mütevazi bir lideri yaşatma günüdür

Çalın davullar, bugün en büyük devrimci, olağanüstü özel, mütevazi bir lideri yaşatma günüdür
 

Atatürk, çok ince zevkleri olan özel bir adam, sıradışı bir erkek.


Atatürk, çok ince zevkleri olan özel bir adam, sıra dışı bir erkek... Bu sene protokollerden çıkıp, şekilci törenler dışında O'nu herkesin kalbindeki gerçek yerde görebiliyorum. Bu çok güzel, olağanüstü... O'nu gerçekten koymamız gereken yere gene halk koyacak, birileri devreye girmeden, yasak ve kural koymadan..

Benim şahsi hislerim bu topraklarda modern cumhuriyet yanlıları %42 lerde değil %85 lerdedir, şimdi o çoğunluğu yeni bir enerjiyle yeniden gelişme ve artık kendimiz muhasır medeniyet haline getirme zamanıdır.

Hep dikkatimi çeker, her şeyin en kısıtlı olduğu yıllarda sadece Atatürk değil çevresindekilerle birlikte bugün bile müthiş sayılabilecek kıyafetler var. Tümü ince zevkin ürünü, canti giyim. Müthiş bir heyecan ve güven seziyorsunuz, hiç bir yerden entrika akmıyor. Bugün bir videoda gördüm, Ankara'daki çiftliğe bile o müthiş smokinle takım elbise arası kıyafetiyle gitmiş. Olağanüstü özen ister bu, kendine güven aynı zamanda.

Sıradışı kimliğini inceledikçe, içine girdikçe bir nevi modern zamanlar peygamberi gibi görürsünüz bu kişilikleri, seveni kadar onu yerle bir etmek isteyenleri de çok olur.

En büyük şanssızlığı kurduğu cumhuriyeti, kurumları teslim ettiği yakın arkadaşlarının onun kadar vizyoner, çalışkan olmamaları. 1938 den sonraki süreç aynı zamanda modern cumhuriyetin halktan da kopuş süreci. Ona duyulan güven, sahada değil törenlere, övgülere sıkıştırılmış.

Sanat konusunda, diğer alanlarda olduğu gibi yaşadığı ülkenin insanlarının önemli eksiğinin teknik ve disiplin olduğu düşüncesiyle devlet bursuyla yüzlerce yetenekli genci yurtdışına göndererek bu toprakların dönüşümüne sanatın katkısını sağlamaya çalışması da stratejik ve önemli bir yaklaşımdır. Sanatla henüz tanışmamış, zenaat aşamasını geçememiş bir toplumun fertlerine duyduğu bu özgüven bile onun kendine güveninin işaretidir.

Bugün, küçümsenen, ikinci planan konan, sadece yönetilebileceği düşünülen toplum onun için dönüşüme katkı sağlayan paydaşlardır. Halk işte bu öszellikleri nedeniyle onun anısını bugünlere taşımış yaşatmaktadır. Ona koyulan yasaklar arttıkça, düşüncelerine ve hedeflerine saldırılar barizleştikçe onun toplum yaşamındaki önemi artacaktır.

o sadece bir lider değil, yeri bugün bile doldurulamayan bir devrimci, dönüştürücü ve halk dostudur, sadece kelimenin sözlük anlamında değil her anlamda halkının dostudur... varlığını, bu yolda adamış özel bir insandı...

Anısı önünde saygıyla eğiliyorum...

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..