Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Çalışmadan çözümler üretemezsiniz

Çalışmadan çözümler üretemezsiniz
 

Hayat baştan sona kadar çeşitli engellerle doludur. Bu engelleri aşabilmek için büyük bir güç gerekmektedir. Mevcut güç sarf edilirken, sayısız tehlikelerle karşı karşıya kalınmaktadır.

Yaşam keşmekeşi içerisinde ileride ne olacak, nasıl olacak, nelerle karşılaşılacak, nasıl sıkıntılar yaşanacak bilmek ise mümkün değil.

İnsan kendini şartlandırmadığı, her şeyi usulüne uygun yerine getirmediği sürece; yaşantısının yolunda gideceğini, hayatın güllük-gülistanlık olacağını düşünmesi, sanırım ahmaklıktan başka bir şey değildir.

İnsanın yürüdüğü yollarda, yaşadığı alanlarda her an önüne bir dikenin, bir sıkıntının, bir problemin çıkacağını düşünmesi gerek. Hiç kimse çok mükemmel bir yaşam süremeyeceğine göre bu tür durumların hayatın içerisinde var olabileceğini kabullenmelidir. Ancak huzurlu, mutlu ve mükemmel olma yolunda; hiç kimse, harekete geçmeden önce şartların mükemmel olmasını isteme gibi bir lükse sahip değildir.

Yapılan işlerde ve gelecekte problem ve zorlukların olacağını kabul ederek, ona göre çözümler üretmeli ve kararlar verebilmelidir.

Bu dünya hayatı zaten baştan sona sıkıntı ve imtihan değil midir?

Hangi imtihanın kolay olmuştur ki?..

Hangi işin riskleri, problemleri, belirsizlikleri, olumlu-olumsuz sonuçları olmamıştır?

Yolda ilerlerken, caddede, sokakta geçerken, arabanızla uzun bir yola giderken başınıza neler gelebileceğini kim tahmin edebilir?

Sürdüğünüz arabanızın sağlam olduğunu, motorda sorun olmadığını, sabah işe giderken hava kötü olduğunu, yolda sarhoş sürücüler olabileceği riski yok mudur?

Elbette bu tür riskler vardır ve her zaman da olacaktır. Ancak bize düşen, tedbiri elden bırakmamaktır. Bize düşen insanları eğitmektir.

Riskleri en aza indirmek için elinizden geleni yapmak, mantıklı bir hareket olsa gerek.

Peki, bütün risklerin tamamını ortadan kaldırabilir misiniz?

Elbette hayır. Çünkü kaza ve kader dairesinde olabilecek mevcut olayların önüne geçemezsiniz. Ancak “Tedbir kuldan, takdir Allah’tan” diye her işe başlamak zorundasınız.

Siz elinizden geleni yapacak ve ortaya çıkan problemler karşısında, ancak onlara çözümler bulabilirsiniz. Problemler ve sıkıntılar, eksikler ve aksaklıklar ortaya çıkmadan asla çözümler bulamazsınız. Bu evlilik, iş hayatı, sosyal, psikolojik ve fizyolojik alanlarda hep böyle olur.

Mevcut alanlar hepsinde bir şekilde kurulu köprüden geçmek zorundasınız. Ortaya çıkan duruma göre fikirler ileri sürebilir, çözümler üretebilir, bakış açınızı değiştirebilir, şartlara göre kendinizi yenileyebilir ve yılmadan, yıkılmadan mücadele edebilirsiniz. Bu şekilde ilginç, canlı, heyecan ve mutluluk verici, varmak istenileniler hedeflere ulaşabilirsiniz.

Anlayacağınız, çalışmadan, çabalamadan, üretmeden çözümler bulamaz ve sonuca ulaşamazsınız.

 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com

 

 

  

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..