Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Cari açık tez düşürüle…

Cari açık tez düşürüle…
 

Bilindiği üzere ülkemizde son yılların önemli oyuncusu cari açık. Hükümet allem ediyor kalem ediyor bir türlü makul seviyeye düşüremiyor. Kazanmadığın kadar harcarsan, Çankaya’ya saraylar yapar altını yine yeniden uçak filoları çekersen zaten kapanması da mümkün değildir.

Tabii böyle olunca da habire yükseliyor. Bazen yükselmekten yorulup birkaç puan düşerse bayram ediyoruz da hain hemen yükselmeye başlıyor. Bu hain bir adam olsa tez Silivri’yi boylamıştı ama ne çare. İşin kötüsü başka. Sırf bizim problemimiz olasa mesele yok. Biri halka anlatmaya çalışsa, hemen Gazze falan gibi bir suni gündem uydurur kapatırız ama uluslar arası kredi kuruluşları kaşlarını çatıyor.

Bazen onlara da atıp tutuyoruz ama kıymeti yok. Bu kuruluşlar puanını düşürürse en azından sıcak para girişi yavaşlar. Bu da tafrasından geçilmeyen bazılarını can evinden vurur.

O zaman ne yapmalı? Biz öyle sıkı önlemler falan alamayız. Hem canımız cennette olacak hemde açık azalacak. Çare bulundu.

“Uluslararası standartlara uyum” bahanesiyle TÜİK, enflasyon ve milli gelir rakamlarından sonra şimdi de istatistiksel makyajla cari açığı düşürecek. Böylece özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşları ile AKP hükümeti arasında önemli bir gerilim başlığı olan cari açık kağıt üzerinde düşürülecek.

Eksik bilgi ve bilgi kalitesizliği nedeniyle eleştirilen TÜİK’in şimdi de güvenilirliği sorgulanır hale gelecek. Hükümetten talimat aldığını belirten TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Talimat aldık, az bir süre içerisinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini göreceksiniz" dedi.

Konuyla ilgili Habertürk'e röportaj veren Birol Aydemir, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan başta olmak üzere diğer ekonomi bakanlıklarıyla cari açığın hesaplanmasıyla ilgili olarak ortak çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye'de reel sektörün bu kadar borçlanmasının mümkün olamayacağını ifade eden Aydemir, "Aldığımız talimatla cari açığı oluşturan dengeleri 3 ana başlık altında yeniden hesaplamaya başladık. Az bir süre içerisinde tamamlanacak ve sonuçlarını ekonomi yönetimine bildireceğiz. Çalışmamızın tamamlanmasından sonra cari açığın önemli ölçüde düşeceğini göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Haber bu. Biz zaten TÜİK denen kuruma güvenmekten yıllar önce vazgeçmiştik. Artık pek güvenen de kalır mı bilmiyoruz.

İzmir 2012-12-07

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..