Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '12

 
Kategori
Teknoloji
 

Casus kardeşliği

Casus kardeşliği
 

Dikkat evinizde casus var!


Zeus-Sality-Gamevance-Hotbar-Fakesysdef
Evet bunlar günümüzün  hızlı ve akıllı virüsleri. Kısaca muhteşem beşli de diyebiliriz.
İlk kişisel bilgisayar virüsünün yazılmasından bu yana 25 yıl geçti. “Brain” adı verilen ve türünün ilk örneği olarak kabul edilen PC virüsü, Pakistan orijinliydi. Kişisel bilgisayar kullanımının ve bilgisayar ağlarının hızla yaygınlaşması sonucunda, virüs türleri ve sayıları da düşündürücü bir çeşitliliğe ulaştı.

Günümüzde ise, ev veya işyerimizde internette birşeylerle meşgülken küçük bir açık dahi, verilerimizin ele geçirilmesine yetmektedir. Bu virüsleri bilgisayarlarımıza bulaştırmak için çeşitli hikayeler uyduran web siteleri ve e-posta mesajları, klavyede yazdıklarınızı kaydetmek ve etkinliğinizi izlemek için 'olta' görevi görüyor.

İnternette güvende olmak için öncelikle, tanımadığınız kişilerden gelen e-posta eklerini çalıştırmamak, güvenilmeyen siteleri ziyaret etmemek ve bir antivirüs yazılımı kullanmak geliyor. Bunları yapmayan, işletim sistemlerini güncel tutmayan ve anti-virüs sürümlerini kullanmayanların başı virüsler ve truva atı gibi casus yazılımlarla derde girmektedir.

Sayıları artık tam bilinmeyen binlerce zararlı yazılımlar arasında bazıları var ki, oldukça zeki algoritmalarıyla işletim sistemlerinin ve zayıf donanımlarla, güncellenmeyen antivirüs yazılımlarının açıklarından yararlanıp en azından bir süre hızlı şekilde yayılmayı başarabilmiştir. Bu virüsler, sadece sisteme bulaşıp onu yavaşlatıp tıkamakla kalmıyor, diğer bilgisayarlarada hızla yayılıp, büyük zararlara yol açmaktadırlar.

Kısaca bu hızlı beş casusun bulaşma yöntemlerine de bakalım.
Zeus : Zbot olarak da bilinir. Zeus, bir e-postada gizli olarak gelir. Virüs, zararsız bir LinkedIn isteği veya parasal olarak sıkıntıya düşmüş bir kişiden geliyor gibi görünebiliyor. Zeus, sisteme bulaştığında basılan klavye tuşlarını kaydetmeğe başlıyor. Sadece Zeus virüsü milyonlarca dolar zarara yol açtı ve açmayada devam ediyor.
Sality : Çok kolay yayılabilen bir virüstür. Sality, sistemdeki uygulama dosyalarına girer ve internetten zararlı dosyaları indirmeye çalışır. Kendini taşınabilir sürücülerie kopyalayabiliyor, güvenlik yazılımlarını engelleme yeteneği var.
Gamevance : Gamevance ürünleri, bilgisayarlarımızı virüslere boğabiliyor. Mesela bir oyunu indirdikten sonra açılır pencere saldırısına uğrayabilirsiniz. Gamevance, bizlerin bilgilerini ve çevrimiçi etkinliklerini izliyor.
Hotbar : Bu casus, zararlı bir ActiveX dosyasına tıklamanızla, kendini bilgisayarınıza yüklemekle sonuçlanabilir. Bunun için hotbar.com'u ziyaret edip oyunlardan, videolardan, ses kliplerinden veya araçlardan bir tanesine tıklamanız yeterli olabilmektedir.
Fakesysdef : Bilgisayarımızdaki donanım sorunlarını tarayıp bunlara ilişkin çeşitli uyarılar göstererek iyilik meleği! bir uygulama gibi görünür. Ancak uygulamanın bulduğu sorunlar, sahte ve indirmeye sunulan modül ücretli olarak sunuluyor. Bu teklife "Hayır" demeniz de mümkün değil. "Cancel" düğmesine bastığınızda siz indirmeye izin verene kadar sistem yeniden başlatılıyor.

 
Toplam blog
: 19
: 1463
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

80'li yılların sonunda, IBM’ in ve Dansk Data Elektronik'in (Danimarka)PC/ Mainframe/Unix, HW/SW ..