Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '09

 
Kategori
İnançlar
 

Cem evi ve minare kriz'i

Cem evi ve minare kriz'i
 

İsviçre'de minare'lere yasak getiriliyor. Hemde referandum'la. İsviçre'de yaşayanların yarıdan fazlası minare'lerin yasaklanması yönünde oy kullanmışlar. Demokrasi eğer çoğunluksa bunu kabullenmek gerekir. İnançlar referandumla kısıtlanabilir mi? Bir kişi dahi olsa inanç'ı farklı olan birinin inanç'ına müdahele doğru kabul edilemez.

Peki Türkiye de ne oluyor. Türkiye'de iktidarlar sünni (hanefi) mezhebine göre kurulmuş ve sünni inanış dışındaki inanç biçimleri ise asırlardır ya yok sayılmış yada görmezden gelinmiştir. Hal böyle iken 1970 li yıllardan sonra yurt dışına göç edip ekmek peşine düşen vatandaşlarımız farklı ülkelerde yerleşmiş ve inanç biçimlrine uygun yaşamlarını da devam ettirmeye çalışmışlardır. Bu çok ta normaldir. Belli ki ezan sesinden rahatsız olan bir grup yada çoğunluk gürültü kirliliği nedeni ile tepkili. Denebilirki çan sesi'de gürültü kirliliği değil mi? Doğrudur. gürültü kililiği olarak kabul edebilirsiniz. Bundan çıkan, farklı inançların birbirlerine rahatsızlık vermeyecek şekilde yaşanması mümkün değil mi? Senin için kirlilik olmayan başkası için kirlilik olarak düşünülebiliyor. O halde Allah'a ibadet etmenin başkalarını rahatsız etmeden yapılması mümkün değil mi?

Kahramanmaraş'ın Nurhak kazası'nın nufusunun % 90 nı Alevi inanç biçimini seçmişlerdir. Nurhak ta azınlık olan sünni inanış'a sahip insanlarla da hiçbir zaman sorun yaşanmamıştır. Ama gelgör ki sünni vatandaşlar %90'a baskı kurmaktan geri durmamışlardır. Tüm mahallelere Hoprlör konarak ezan dinletilmesi uygulaması. Sizce istenmediği halde ezan dinletmeyi zorla uygulamak ne kadar doğru, ne kadar vijdanı ne kadar kabullenilebilir. Halkın tepkisi sonucu hoperlörlere ezan sesi verilmesi önlenmiş durumda bir fark la. Eskiköy mahallesi'nde besicilik yapan bir vatandaş hariç. Vatandaş ahırının üstüne bir hoperlör yerleştirmiş, tüm mahalleye zorla ezan dinletmekte. Bundan rahatsız olan mahalle sakinleri yetkili kişilere gerekli uyarıları yapmalarına karşında birşey yapamamaktalar. Beş vakit ahırdan ezan sesi dinlemek zorundalar. Ne var bunda diyenleri duyar gibiyim.

İsviçrede minare yasağı'na karşı olan herkesi biraz düşünmeye davet ediyorum. Bir ülke düşünün ki Cem evleri'ni ibadet yeri olarak kabul etmeyen bir ülke iktidarı hangi yüzle isviçre'ye tepki koyabilecek. İsviçre yetkilileri asırlardır kendi vatandaşına vermediğin hakkı benden ne hakla istersin derse ne denecek.?

Bu vesile ile tüm sünni vatandaşlarımızı birazcık düşünmeye davet ediyorum. CEM EVLERİ alevi'lerin ibadet yerleridir. Bunu kabullenmek çok mu zor. Kimseye zararımız yok. Gürültü kirliliğinden de söz edilemez. 20 Milyon alevi vatandaşının feryadını duymayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve iktidarı isviçre hükümeti'ne ne diyebilecek?.

İsviçre hükümeti cami'ye bir şey demezken minareye yani onlara göre gürültü kirliliğine karşı gelmektedir.

Cem evlerinin alevi inanç biçimini kabul edenleri ibadet yerleridir. Bunu yok sayan iktidar inanılmaz bir hata yapmaktadır. Vakit varken bu yanlıştan dönülmeli. Her inaç insan içindir.

İNSAN'I SEVMEYEN ALLAH'I SEVMEZ.

Bizler insan'ı severiz ve her inaç'a da saygılıyız.

YA SİZ?

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..