Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '06

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Cep telefonunuzdan TV seyretmeye hazır mısınız?

Cep telefonunuzdan TV seyretmeye hazır mısınız?
 

IDC firmasına göre bu sene Amerika’da 7 milyon kullanıcı cep telefonundan TV seyretmeye başlayacak.

Peki TV kanalları ne planlıyorlar?

Dizilerin 2 dakikalık mini bölümlerini, komik anlarını ve tam bölümlerini yayınlamak, hava durumu, son dakika haberleri, maçlardan golleri yayınlayacaklar.

Sizce kimse seyredecek mi?

Yine IDC’nin yaptığı araştırmada, görüntü ve ses kalitesi sağlanırsa, kullanıcıların %70’i canlı yayınları, %75’i video klipleri seyredebileceklerin iiletmektedirler.

Mobil TV’nin en çok boş geçen zamanlarda kullanılabileceği belirtiliyor. Örneğin araba yıkatırken, kuaförde, otobüs ya da birini beklerken vb.

Cep telefonlarını evlerdeki TV’lerle bir tutmak ya da kıyaslamak imkansız. İnsanların bir cep telefonunun karşısına geçip film seyredecekleride yok ancak özellikle yakın gelecekte video + internet + TV konusunda birleştirici ciddi çalışmalar her halukarda cep telefonunada bu içeriğin gireceğini gösteriyor.

Cep telefonu kullanıcıları telefonlarında kamera olmasını talep ettiler ve bir süre sonra oldu. Her ne kadar kimse TV telefonumda olsun diye ölmesede en azından bir yemek tarifinin telefonunuza gelerek sizi bir misafirinize karşı kurtarması fena mı olurdu?

Yine IDC raporuna baktığımızda 2010 yılında 24 milyon ABD’li cep telefonu sahibinin telefonundan TV hizmeti alacağını görüyoruz.

Yine cep telefonunuzdan evdeki web cam’e bağlanıp bakıcı ile çocuğunuzuda istediğinizde kontrol etmek veya gittiğiniz yol üzerindeki kamerlaardan trafiğin sıkışık olup olmadığını görmek fena olmazdı değil mi?

Yeni ve daha hızlı gsm networkleride geliştikçe (bildiğimn kadarı ile bu konudayatırımlar hiç durmadan devam ediyor) kabul edilir video kalitelerinin hızlı transferide mümkün olabilecek.

Bu konudaki en büyük soru işaretlerinden birisi fiyatlama. Muhtemelen aylık sabit ücretlerle (15-25 usd) sınırsız kullanım olacak gibi duruyor. Reklam gelirleri ile bu meblağın düşmeside olası.

Bir de sektörün soruları var;

• İnsanlar cep telefonlarında neyi ne kadar süre ile izlerler? 2 dakika mı?(Haber vb.) 30 dakika (Dizi, belgesel vb.) mı?

• Ne seyrederler? Büyük ekranda seyredilenlerdan farklı şeyler olmalı. Yukarıda birçok örnek vermeye çalıştım aslında.

• Teknoloji ne olacak? 3G vb. yeni networkler olmalı. Küçük ekranlara göre video tasarımları yapılmalı. Ayrıca pil ömürleri uzamalı. Ekran kalitesi yükselmeli, yüksek çözünürlüğe uygun hale getirilmeli.

En önemli konulardan biri de bu konuda dijital haklar. Bugüne kadar yapılan tv, dizi vb. görünyülü çalışmalara ilişkin sözleşmelerde cep telefonundan yayınlama hakkı verilmesi düşünülmemişken artık düşünülmeye başlanacak, başlanmalı.

Mobil TV şu anda bebeklik döneminde. Ve bu güçlü ışığın ne getireceğini inşallah hep beraber göreceğiz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..