Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '14

 
Kategori
Kitap
 

Çerçi

Çerçi
 

Çerçi nedir bilir misiniz? Çerçi omuzunda askılı, camlı bir tezgah ile köy köy gezip bir şeyler satan kişidir. Eskiden Anadolu'da oldukça fazla olan çerçiler maalesef sayı olarak gittikçe azaldılar. Çocukluğumuzda özellikle çocukların çok sevdiği şeyleri o camlı tezgahlarına koyup sattıkları için çok fazla önem taşırlardı.

Bir köye çerçinin gitmesi, özellikle de kış mevsiminde gitmesi köylüler için bulunmaz nimetti çünkü üç metre yağan karda kente inemeyen köylüler böylece ihtiyaçlarını karşılamış olurlardı. Köylere satışa giden çerçiler maalesef o kadar da kolay ekmek paralarını çıkaramazlardı çünkü doğanın zorluklarını aşsalar dahi köylerde kendilerini köy bakkalları beklerdi. Bu nedenler bir çerçinin her köye girmesi de kolay değildi.

"ÇERÇİ" adlı romanımda bir çerçinin mevsimler gibi değişen hayatını 1980 öncesi değişen koşullar içinde anlatmaya çalıştım. Romanda bir çerçinin değişen sosyal olaylarla birlikte yaşamını anlatırken aslında hepimizin bir çerçi olduğu çünkü yüreğimize aldığımız yüklerimizle yaşadığımız, bir çerçinin omuzunda ki yükü indirmesinin kolay olduğu fakat yüreğimizde ki yüklerin azalmasının daha zor olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz. Çerçiliğinizi anlamaya hazır mısınız?

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..