Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '10

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Çetkoder'in doğa ile barışalım çağrısı

Çetkoder'in doğa ile barışalım çağrısı
 

ÇETKODER 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İÇİN DOĞA İLE BARIŞALIM ÇAĞRISI YAPTI


“Gelin Doğa ile barışalım”

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi 30 Ağustos Zafer bayramı nedeni ile başlattıkları Ağaç dikim seferberliğine Tüketicileri 1 Eylül dünya Barış günü dolayısıyla katkı sunmaya çağırdı.

DOĞAYI ACIMASIZCA KATLEDİYORUZ
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş “Doğayı acımasızca ve hunharca katlediyoruz. Adeta talan ediyoruz. Topyekun bu işi yapıyoruz. Yapanlara seyirci kalıyoruz. Ses çıkartanlara, karşı duranlara kötü muamele yapıyoruz. Bakın doğa er geç kendinden alınanı geri alacaktır. O şekil, yâda bu şekil geri alacaktır. Ormanları acımasızca yakıyoruz. Talanına göz yumuyoruz. Denizleri doldurup kıyıyı işgal ediyoruz. Talan ediyoruz ve olaylara göz yumuyoruz. Sazlıkların içine ev yapıyor, bina inşa ediyoruz. Derelerin çayların kenarlarına içlerine inşaat izni veriyoruz. Oysaki buraların gerçek sahibi doğada yaşayan canlılar; Hayvanlar, Kuşlar, Kediler, Köpekler… Saymakla bitiremeyiz. Sadece biz insanların değil. Onlarında yaşam hakkı var. Ve biz ellerinden alıyoruz. Bakın orman yangınlarının en büyük mağduru orada yaşayan hayvanlar. Kuşlar, köpekler, tırtıllar, sincaplar, tavşanlar, aklınıza gelecek tüm hayvanlar mağdur oldular. Sesleri çıkıyor mu? Hayır. Kim için, neden ve niçin mağdur ediliyorlar? Rant uğruna, birilerinin çıkarı uğruna yok ediliyorlar. Oysa geleceğimiz yok ediliyor. Orman demek, yeşil bitki örtüsü demek. Yeşil bitki örtüsü demek, ağaç demek, sazlık demek, çayır çimen demek. Ve bunların hepsi ise gerçek yaşam demek. Yaşama sahip çıkmıyoruz. Adeta yaşamı yok ediyoruz” dedi.

DOĞANIN YAŞAMA HAKKINI ELİNDEN ALMAYIN
Göktaş, “Doğanın bilinçsize ve şuursuzca yok edilmesinden dolayı Hayvanlar yurtsuz barksız kaldılar. Onların yaşama hakkını ellerinden acımasızca alıyoruz. Sonrasında şehre iniyorlar ve bu sefer onları birde kentlere yakışmıyor diye itlaf ediyoruz, yok ediyoruz. Bunlar doğru işler değil. Ve kendi elimizle geleceğimizi yok ediyoruz. Biz onların yaşama hakkını ellerinden acımasızca alınca bilmiyoruz ki, gelecekteki yaşamımızı yok ediyoruz. Onların yokluğu bizim gelecekteki yaşamımıza yok edecektir bilesiniz. Tabiattaki her canlının bir sebebi var. Yaşamının gerekçesi var. Hiç düşünmeden onları ve yaşam alanları yok ediyoruz” dedi.

YANAN ORMANLARIMIZ DEĞİL GELECEĞİMİZ
Göktaş, “Her yıl tekrarlanan bir oyun var. Orman yangını. Dün yandı, bugün yanıyor, yarında yanacak merak etmeyin. Çünkü bu işten geçinenler var, rant elde edenler var, gözünü para hırsı bürümüş aramızda bir çok bencil var. Cayır cayır yakıyorlar ve hiç acımıyorlar. Yanan aslında Ormanlarımız ağaçlarımız değil. Gelecekteki yaşamımız. Hayatımız yanıyor. Orman demek, su demek, tertemiz oksijen demek, hayat demek. Niye son zamanlarda bu kadar kuraklık çekiyoruz? Neden bu kadar aşırı sıcaklar yaşıyoruz? Bunları adam gibi düşünecek ve sorgulayacağız. Etrafımızda bir tane yeşil alan kalmadı. Her tarafımız BETON YIĞINI. Bina, inşaat, tesis, ucube görüntülü yapılar ile dolu. Çevre ile, ekoloji ile yakından uzaktan ilgisi olmayan ve etrafında bir iki göstermelik yeşillik olan alanlar meydana geldi. Zaten sıcak. Onların ısınması ile yansıyan sıcakla beraber sıcaklık gölgede bile artıyor. Ağaçlar, yeşil alanlar yok ediliyor, yağmur gelmiyor. Sonrasında duaya çıkıyoruz. Hey yarabbim. Kel başa şimşir tarak misali. Allahın yağmur vereceği, yarattığını aç koymayacağı ağacı niye kesiyorsun, yakıyorsun, yok ediyorsun… Sen mi verdin ona o canı? Nasıl alıyorsun? Bu dünyada yolunu buluyorsun (!) Aslında belanı buluyorsun. Bugün sen çıkar hırsı ile belki yaşayacaksın ama gelecekte neslin azap çekecek, içecek suyu bulamayacak, gölgesinde barınacak ağacı, yeşili bulamayacak. Farkında değilsin” dedi.

1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE DOĞA İLE BARIŞALIM….
Göktaş “Bakın 30 Ağustos için bir çağrıda bulunduk. İnsanlarımız katkı sunuyorlar. Bugün 1 Eylül Dünya Barış günü. Gelin bu günü yaşam adına, doğa adına, yanan giden ormanlarımız adına, tüm canlılar adına farklı bir şekilde kutlayalım, analım. Doğa ile uzlaşmak, mutabakat sağlamak ve barışmak adına, Ağaçlandırma yapalım. Yeşillendirme yapalım. Göstermelik ağaçlar değil. Yanan ormanları yeniden yeşillendirelim. Ülke geneli boş olan her araziye ağaç dikelim, çevremizi, dağlarımızı, ovalarımızı yeniden yeşertelim ve bu yaptıklarımızı koruyabilmek içinde çok acil yasalar çıkartalım. Uygulayalım. Yaş kesen baş keser lafını unutmayalım. Bir ağaç kesenin başını keserim diyeni de unutmayalım. Bunlar boşuna söylenmemiş. Ağacımıza, kuşumuza, toprağımıza, akarsuyumuza sahip çıkalım. Gelin milli bir seferberlik başlatalım. Kamu kurum ve kuruluşları ile. Sivil toplum örgütleri ile. Çevreci kuruluşları ile. Mesleki ve sanayi teşekkülleri ile tüm insanlarımızla el ele verelim bu yeşillendirme ve ağaçlandırmayı vakit daha da geç olmadan başlatalım” dedi.

YURT GENELİ AĞAÇLANDIRMAYA KATKI SUNALIM
Göktaş “Biz kendi imkân ve olanaklarımızla yurt geneli ağaçlandırmaya katılım yapıyoruz. Bunun için her fırsatta insanlarımıza sesleniyoruz. Her zaman gönüllülerimiz ile el ele verip harekete geçiyoruz. Tüm insanlarımıza bir kez daha sesleniyorum. Onlarda evlerinin önüne, boş bulduğu araziye, ormana ağaç diksin. Bu milli bir görev olduğu kadar, yaşamsal bir gerektir. Bu duygu ve düşünceler ile 1 Eylül dünya barış günümüzü kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

ÇETKODER GENEL MERKEZİ YAZIŞMA İÇİN: cetkoder@gmail.com
ÇETKODER BASIN’A BİLGİ VE DUYURUSU İÇİN GOOGLE GRUBU:
http://groups.google.com.tr/group/cetkoder 

 
Toplam blog
: 24
: 510
Kayıt tarihi
: 17.03.10
 
 

İzmir ili Narlıdere ilçesinde oturuyorum. Halkla ilişkiler mezunuyum. Topluma karşı, çevre ve doğaya..