Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '12

 
Kategori
Sinema
 

Çevreci "Neşeli Ayaklar"da Tosca keyfi

Çevreci "Neşeli Ayaklar"da Tosca keyfi
 

ÇEVRE ÜSTÜNE EĞİTİME DEVAM...


Küresel ısınma, süper devletlerin ve dünyayı babalarının malları gibi kullanma hakkına sahip olduklarını düşünen emperyalist sistem şirketlerinin ‘önemser’ görünürken aldırmadıkları bir konu! Her ne kadar yeryüzünün dengesini bozan faaliyetler çeşitli çevreci kuruluşlar tarafından gündeme getirilse de, galibiyet yine ‘Benden sonra tufan’ diyenlerin. Bu duyarsızlığa yegâne çare, suskun çoğunluğu ‘bilinçlendirmek’… Duyarlılığın, çocuk yaştan başlayacağı düşünülerek yaratılan NEŞELİ AYAKLAR animasyon serisi de bu misyonu eğlendirici bir dille yerine getirmeye yönelik çalışmalardan.

Sevilen şarkılar ve izleyenin kanını kaynatan danslar eşliğinde, mesajlarını sunan penguenleriyle ‘En İyi Animasyon Oscarı’nı kazanmayı başaran ilk NEŞELİ AYAKLAR’ın ardından gelen devam filmi NEŞELİ AYAKLAR 2/Happy Feet Two, yine kıpır kıpır! Her yaştan seyirciyi ‘Dünyayı sevmeye’ davet eden yapımda, sevimli kahramanlarımız bu kez eriyen buzulların tehdidi altında. Petrol ve benzeri atıklarla kirletilen doğanın korumacılığına soyunan, aynı zamanda ‘kuş yiyen’ uzaylılar olarak algılanan insanlar yardıma koşsa da basit bir kar fırtınasında penguenleri kaderlerine terk etmekte… Bu durumda da, görev ‘Neşeli Ayaklar’a düşmekte.

Farklı karakterlerle hem küresel ısınmanın etkisiyle bozulan dünya dengesine, hem de aile-arkadaş ilişkilerine değinen NEŞELİ AYAKLAR 2, çoklu ders verme görevini başarıyla yerine getiren bir senaryoya sahip. 3D’nin zayıf kaldığı animasyon dünyasından izleyiciye hitap etmenin ötesine geçen yapımın yönetmeni de, bu senaryonun hakkını vermekte. Başarılı yönetimiyle karşımıza çıkan George Miller, oyuncularının bilgisayar ürünü olduğunu düşünmeden, titiz bir çalışma ortaya koymuş. Farklı noktalara, ilginç karakterlerle temas eden NEŞELİ AYAKLAR 2, saptamalarını çocukların anlayacağı düzeyde bir dille yaparak etkisini artırmış. Bu noktada, Türkçeleştirilmiş olarak ülkemizde gösterime giren yapımdaki şarkı sözlerinin tam olarak anlaşılamamasına değinmek gerek. Ancak küçüklerin alt yazı okumak yerine, böylesini tercih ettikleri gerçeği de ortada. En iyisi, talebin bu yönde olduğunu ve hassas kulaklı küçüklerin büyüklerden daha net algılayabileceklerini varsayarak, müziğin temposuna uymak ve sevimli penguenlerle Kutup’taki güzelliklerin keyfini çıkartmak! 

İkinci filmde büyüklerin dünyasında kendine güvenmekte zorlanan Erik’i öne çıkartan NEŞELİ AYAKLAR 2, böylece hayatın kaçınılmazlarından olan baba-oğul anlaşmazlığını da gündeme getiriyor. Kendi geçmişinde yaşayıp oğlunu anlamakta zorlanan Mumble’ın rakibiyse, farklı görünümü ve bilgiç tavırlarıyla göz boyayıp ‘lider’ seçilen uçan penguen(!) Swen… Bu karakterle korkularını, olduğundan başka biri gibi görünmekle bastırmaya çalışanlara seslenen hikâye, sürüye uymamakta direnen ve varlığına anlam kazandırmak için hayatını tehlikeye atanlara gönderme olarak da karides Will’i seçmiş. Büyüklerin yemi olmanın ötesine geçmek isteyen Will, yaşam piramidinin altındakiler için hayatta kalmanın ancak birliktelikle mümkün kılınabileceğini dile getirmekte. Aklın bedensel güçten üstün olduğunun göstergesiyse, hayatını penguene borçlu olan deniz fili.

Filmlerde popüler hale gelen Tosca’dan ‘E lucevan le stelle’ parçasıyla, Puccini’nin klasik hassasiyetini çocuklara da yaşatmayı amaçlayan NEŞELİ AYAKLAR 2, su altı dünyasındaki ahtapot ve karideslerin ritmik hareketleriyle de renklerin görsel büyüleyiciliğine sürüklüyor. Doğadaki dengeyi, besin zincirinin acımasızlığıyla vurgulayan yapımda, kendine güvenmenin en imkânsız durumlarda bile işe yarayacağı ‘baş’ öğreti!

Sevgi, aile bağları ve dostluğu temel alarak dünyanın çevresel faktörlerine değinen NEŞELİ AYAKLAR 2’yi, birlikten kuvvet doğacağını, kendi içinde dengesini yaratan dünyanın bozulmaması gerektiğini ve başarı yolunda güvenin en büyük etken olduğunu anlatması açısından, çocuklar kadar doğaya zarar veren büyükler de izlemeli! Bir umut; pofuduk penguenlerden yaşamın bembeyaz sayfasındaki pofuduklara etkileyici bir sesleniş olan yapımdan onlar da ders alırlar…

Anibal Güleroğlu

http://www.sinematur.com

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..