Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '11

 
Kategori
Öykü
 

Ceza evi-Huzur evi

Ceza evi-Huzur evi
 

 

Üşüyorum şimdi. Bir camın yansımasında gözlerimden yol belirleniyor. Bir solukta kaybediyorum umutlarımı. Nefes alamıyorum. Arayış. Umudun ve barışın arayışı. 

Huzur evinde kapılar kapanıyor gece soğuk ve titriyor bedenler. Ceza evinde kapanıyor kapılar gece soğuk ve üşüyor yürekler. Yaşlı kadın penceresinden dışarı baktığında tek isteğidir özgürlük. Fakat her gün gördüğü bir annenin, bir öğrencinin ya da savunmasız bir kadının hırpalanışı. Ceza evinde karanlık bir gecede uzaklarda ışıldayan bir yıldız belirleniyor; özgür tutsağın umut dolu bakışlarında. Duyduğu her gün ölüm ve tutuklamalar. Yaşlı kadın penceresinden bu sefer farklı yere bakıyor. İnsanın olmadığı yerlere. Gördüğü bir karınca yuvası ve bir güvercindir.'Emeğin ve barışın sembolüdür' der ve gözlerini oradan ayırmaz. Yeni bir umut doğmuştur kaderine terk edilmiş yaşlı kadının yüreğine. Özgür tutsağın bir gün mazgalı açılır ve bir haber görür.'Bugün Kimse Öldürülmedi' manşeti atan bir gazete. Her gece ışıldayan umut yıldızı bugün yerini her tarafı aydınlatan aya bırakmıştı. Tutsaklığı kapıların kapanmasında ya da gecelerin soğuk oluşundaki yalnızlıkta değildi özgür tutsağın. Tutsaklığı her gün ölümlerin ve tutuklamaların oluşundandı. Tutsaklığı zulmün devamındandı. Tutsaklığı kadının ezilmişliğindendi. Tutsaklığı her gün bir ağacın yok oluşundandı. Tutsaklığı evlerin yüreklerin ve canların yakılmasındandı. Tutsaklığı dillerin, kültürlerin yasaklığındandı. 

Yaşlı kadın Huzur evi sorumlusundan ricada bulunup karınca yuvasının yanına gitmek ister. Cezaevinde yeni yasayla serbest bırakılmıştır özgür tutsak. En yakın bir çay bahçesinde oturup sigarasından derin bir nefes alır özgürlüğü solarcasına özgür tutsak. Yol kenarında gördüğü kadının tuhaf hareketleri dikkatini çeker. Yaşlı kadının yanına yaklaşır. Kadın karıncaların uzun yoluna yardımcı olup kısa bir yol yapmaya çalışıyordur. Hemen yanı başlarında bulunan ağaca barışın sembolü güvercin konmuştu. Yıllardır huzur evindeki ismin çelişkisini yaşayan kadın özgür tutsağın gözlerine bakınca emeklerin ve barışın oluşturmuş olduğu huzuru ilk defa yaşamış oluyordu. Karşısındaki oğluydu. 

Anlattığım yaşanmış bir olay değil fakat bugün birçok yüreğe huzuru barışı güzelliği getirecek olan Emek Barış Demokrasi ve Özgürlük bloğunun gerçekliğinde yatan, gerçeğe yakın bir öykünün yansımasıdır. 

Zerdeşt Jîr 

 

 

 
Toplam blog
: 10
: 761
Kayıt tarihi
: 10.02.11
 
 

Muş'un Durugöze (tifnik) köyünde doğdum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde sağlık, Eskişehir Üniver..