Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '07

 
Kategori
Tarih
 

Chicago - O'Hare isminin arkasındaki hikaye...

Chicago - O'Hare isminin arkasındaki hikaye...
 

Chicago çok sevdiğim bir şehirdir. Ve ben sizlerle bu şehrin havaalanının isminin hikayesini paylaşmak istiyorum, zira ben duyduğum zaman oldukça etkilenmiştim.

Dünyanın küçük kahramanlarının büyük işler başarmış olmaları ve tüm bu kahramanların aslında tek bir şey için mücadele etmeleri gerçeği her zaman beni şaşırtmıştır.

Neyse; II.Dünya savaşının yaratmış olduğu kahramanlardan biridir Butch O'Hare. Bir savaş pilotu olmakla birlikte Güney Pasifikde bir Amerikan uçak gemisinde görevlendirilmiştir.

Bir gün görevi için havalandığında uçağının yakıt deposunun tamamen dolu olmadığını fark eder, mevzu bahis görevini tamamlayabilmesi için yakıtı yetersizdir ve bu nedenle gemiye geri dönmeye karar verir.

Bu esnada kanını donduran bir olay olur.Bir bölük Japon savaş uçağı, kenddi donanması olan Amerikan uçak gemisine doğru saldırıya geçmek üzere ilerlemektedir. Tüm arkadaşları görev sortieleri için hemen hemen gemiyi terk etmiş ve gemi neredeyse savunmasız durumda kalmıştır.

Ne kendi arkadaşlarına ulaşarak geri dönmelerini talep etmesi ne de yaklaşan tehlikeyi haber vererek donanmasını bu şekilde kurtarması mümkün değildir. Buna zamanı yoktur. Tek bir seçenek kalmıştır o da her ne şekilde olursa olsun bu saldırıyı engellemek ve Japonları donanmasından uzak tutmak.

Kişisel tüm güvenlik önlemlerini hiçe sayarak adeta canı pahasına, uçağını Japon filosunun tam ortasına doğru pike yapar. 50 kalibrelik silahı ile mümkün olduğunca çok Japon uçağını vurmaya çalışmaktadır. Sergilemiş olduğu performans muazzamdır, adeta bir mucizeyi gerçekleştirmektedir. Olağanüstü manevralarla bir çok kayıp verdirir Japon uçaklarına. Taa ki cephanesi bitene kadar..

Buna rağmen korkusuzca saldırmaya devam eder. Amacı bir şekilde Japon uçaklarına kuyruk yada kanat kısımlarından zarar vererek, düşmelerini sağlamaktır... Japonları donanmasından uzak tutacak her şeyi yapmaya hazırdır.

Sonunda Japonlar yön değiştirirler, Butch O'Hare neredeyse düşmak üzere olan uçağı ile filosuna geri döner. Uçağındaki kamera tüm bu anları kayıt etmiştir.

Üstün liyakat nişanı ile ödüllendirilir ve bugün, Chicago havaalanına bu cesur ve kahraman adamın onuruna O'Hare adı verilmiştir.

Ve;

Al Caponenin Chicagoya sahip olduğu ve hükmettiği yıllarda Chicago da Easy eddie adında bir adam yaşardı.

Capone bir kahraman değildi, elde ettiği servet, ün, şan, şöhret hep bir şekilde karanlık ilişkileri ve sınırsızca hak tanımaz cinayetlerinin ona kazandırdığı lanetli şeylerdi.

Ve bu karanlık ve hak tanımaz mafya babasının avukatı Easy Eddie idi.

Eddie'nin parlak zekası ve mesleğini sergilerken ki hüneri yıllarca Büyük Al'i hapse girmekten korudu. Capone ona bu konudaki minnetini gösterirken oldukça cömert davranmaktaydı tabii. Akıl almaz meblağlarda ödemeler yapılmakta idi Eddie'ye.

Sadece bununla kalsa iyi, aynı zamanda Eddie'ye ayrıcalıklı hisseler ve yüksek kar paylarıda dağıtılmaktaydı. Chicagonun neredeyse tümü Eddie ve Al arasında pay edilmişdi.

Fakat Eddie'nin bir oğlu, gerçekten tüm kalbi ile sevdiği ve hayatında her şeyden çok değer verdiği bir oğlu vardı. Onun için hep en iyisini istediği ve yapmaya çalıştığı biricik oğlu. Ona, bir insanın sahip olabileceği her şeyi verebilirdi, tüm maddi gücü ile...

Ama veremeyeceği şeylerde vardı Eddie'nin oğluna ve o bunların rahatsızlığını her gün üzerinde bir kambur gibi hissediyordu.Onun adına yapabileceği tek şey onu bu kirli dünyadan uzak tutarak, ona iyiyi ve kötüyü öğretmek olacaktı.Ona, tüm kendi ikiyüzlülüğüne ve yaşamış olduğu yalancı hayata rağmen dürüst ve adil olmayı öğretecekti. Oğluna kendi kirli dünyasını ve iğrenç ilişkilerini hiç anlatmadı, istedi ki o farklı olsun.. O, dürüst, adil ve kendinden daha onurlu bir adam olsun...

Tüm bunlara rağmen Eddie'nin oğluna veremeyeceği iki şey vardı ve Eddie bunu çok iyi biliyordu... Dürüstçe yaşanmış bir geçmiş ve bunun getirdiği onur...

Eddie bir gün hayatında asla veremeyeceğini düşündüğü bir karar verdi. Al Capone ve tüm mafyayı ihbar etti, yaşanan, yaşanmış tüm pislikleri bir bir ortaya dökerek..Bunun bedelini her ne şekilde ödeyeceği umurunda bile değildi.

Yıllar sonra hayatı, meçhul serseri bir kurşunla Chicago caddelerinin birinde son buldu.

Ama o oğluna en büyük hediyesini vermişti...Onurunu...

Bu iki hikayenin arasındaki ilişkiyimi merak ettiniz.

Butch O'Hare Easy Eddie'nin oğludur!

Kıssadan hisse, hayatımızda yaşadıklarımız, yaptıklarımız tek bir gerekçeye sahip çıktığımız ve koruduğumuz müdetteçe anlam ifade ediyor bu da onurumuzdur kanımca. Yapılan ve yapılacak her şey onurumuzu koruduğumuz ve onun çıkarlarını gözettiğimiz sürece kahramanlık olarak nitelendirilecektir.

Yaşantımızın sonunda zenginliğimiz değil, neyi, nasıl yaparak ne için mücadele ettiğimiz konuşulacaktır..Ve belki bununla birlikte efsaneleşecektir adımız..

Saygılarımla,

 
Toplam blog
: 2
: 705
Kayıt tarihi
: 25.12.06
 
 

1970 Ankara doğumluyum. İngiliz dili mezunuyum. Felsefe ve tarih özellikle ilgi alanlarım. Serbest ç..