Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

CHP ve 90. yıl

CHP ve 90. yıl
 

Dün 9 Eylül’dü. 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günüdür. 90 yıl önce düşman, İzmir’de denize dökülmüş ve zafer perçinlenmişti. Bugün önemli gazeteler yazıyor, dün İzmir’de her yer bayraklarla donatılmış. 90 yıllık göndere bayrak çekme töreni bir ara iptal edilmek istenmişti ama dün bundan vazgeçilmiş ve bayrak yine İzmir Valiliğine 90. kez çekilmiş. İnşallah bu törenler sonsuza kadar devam eder ve İzmir hep Türk kalır. 9 Eylül tarihi İzmir için önemli bir tarihtir. 9 Eylül Üniversitesi gibi büyük bir üniversitemize ayrıca ismini de vermiştir. Ne mutlu ki büyük milletimiz, Çanakkale 18 Mart, Samsun 19 Mayıs, Afyon Kocatepe, Erzurum Atatürk, Malatya İnönü, Sivas Cumhuriyet, Ankara Gazi Üniversitesi, Sakarya, Sakarya Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi gibi yakın tarihimizin önemli değerleri için de üniversiteler kurmuştur.

9 Eylül 1922 yılında yüzbaşı Şerafettin tarafından Türk bayrağı Valilik binasına çekilerek İzmir’in Kurtuluşu simgeleştirilmişti. Türk Bayrağıyla birilerinin ne alıp veremediği var anlamış değilim. Bir ara da terör örgütü yandaşlarının bayrak tepkileri tartışılmıştı. Askerler tarafından bayrak indirildi diye kamuoyunda tepkiler yükselmişti. Bayrak bu ülkenin en kutsal simgelerinden biridir. Hele Türk bayrağı hem şehit kanlarını, hem islamiyeti (ay ve yıldız) hem de bağımsızlığımızı temsil eder. Bu bayrağa karşı hangi görüşte olunursa olunsun ancak saygı duyulması gerekir. Bayrak, ortak değerimizdir. Bayrak, bu vatanda gelecekte de beraberce yaşayacağımızın açık senedidir. Bayrak, bağımsız ve onurlu bir millet olmamızı simgeler. Onu ancak her bireyin, vatandaşın yüceltmesi gerekir ve beklenir.

9 Eylül aynı zamanda CHP'nin kuruluş tarihi olarak kutlanıyor. Ama dün şehitler nedeniyle CHP bir kutlama yapmamış. CHP, 9 Eylül 1923 tarihini kendi kuruluş tarihi olarak kabul ediyor. Ancak, bu tarihi kanımca maalesef çok iyi değerlendiremiyorlar. Oysaki mesela yeni CHP yönetimi, şimdiden “9 Eylül 2013” tarihini bir milad kabul edip, yaşanılan 90 yıl için ülkeye “90 büyük eser” kazardırma kampanyası başlatsa, bunu kendi belediyelerinde veya kendi genel merkezinin öncülüğünde yapabilir, bence böyle bir şey yaparsa çok güzel ve kalıcı bir faaliyet içine girmiş olur ve halkımızdan da büyük takdir kazanır. Devletin de ayrıca 90. yıla özel büyük, görkemli törenler yapmasını ve ülkeye yine kalıcı eserler kazandırmasını bekliyoruz. Örneğin öğrenci yurtları yaparak, yurt problemi kökünden çözülebilir. Böyle milli günleri ortaya somut eserler koyarak daha da anlamlandırmak lazım. AKP’nin kanımca halktan gördüğü bu büyük teveccühde AKP’nin ülkeye kalıcı eserler kazandırma çabası yatıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu nedenle el üstünde tutuluyor. Halkımız, siyasetçilerde iş bitirici olmasını, tuttuğunu koparmasını, çözüm üretmesini ama hizmetin dağıtımında da adil olmasını bekliyor.

CHP muhalefet partisi olarak bundan sonra oyunu artırmak istiyorsa, mücadelesini içeriye doğru değil dışarıya karşı vermeli, sürekli iş yapmalı, ortaya somut iş çıkarmalı ve halkla sürekli dayanışma halinde olmalıdır. CHP'nin kanımca daha çok halka sahip çıkması lazım. CHP'nin daha çok taşın altına elini sokması, halkın dertlerini kendisine büyük dert edinmesi ve çözüm için uğraşması lazım. Tabii bu durum her siyasi parti için de geçerlidir. Halk da dert edinenleri, didinip çalışanları mutlaka takdir edecektir.

Kişisel gözlemim, halk da artık CHP'de bunu görmek istiyor ama bir türlü göremiyor ve CHP’ye inanamıyor, güvenemiyor. Halk, CHP'nin verdiği imajı bir “partide koltuk kapma yarışı” gibi algılıyor. Bence CHP yöneticilerinin bu analizi çok dikkatli okumaları gerekiyor. CHP, başa güreşmek istiyorsa halktaki algıyı iyi bilmeli. Artık algı çağındayız. İnsanlar algılarına göre karar veriyorlar. Sizin halka ne yansıttığınız çok önemli. Sizin verdiğiniz mesajlar, değerler ile halkın anladığı mesajlar ve değerlerin uyuşması gerekiyor. Bence yeni CHP yönetimi, bu konuda bilimsel olarak bir kamuoyu araştırması yaptırmalı ve öncelikle somut resmi görmelidir.

CHP, aynı zamanda 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi tarihsel günlerde de daha farklı olumlu şeyler yaparak gündeme gelmelidir. Hiç bir şey yapamıyorlarsa, ihaleye çıksalar bile piyasadan pek çok proje toplayabilirler. Hem böylece, milli bayramları daha etkin kutlama dönemi yeniden başlayabilecektir. Önemli olan niyettir, niyet güzel olursa gerisi zaten gelir. Bir yerlerde etki olmazsa tepki de olmaz. CHP, kavgacı imaj yerine her zaman olumlu etki yaratmaya bakmalı.  Bunun yolunun da öncelikle kendi değerlerine, kendi insanına, ülkenin milli ve manevi değerlerine büyük önem vermekten ve sahiplenmekten geçtiği unutulmamalıdır. 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..