Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '12

 
Kategori
Kitap
 

Çılgın Türkler - Kıbrıs

Çılgın Türkler - Kıbrıs
 

“60 dakika ölüm, yıkım, kıyım kustular. Asker korunmak için toprağa girdi, karıştı, toprak oldu sanki. Bombardıman sona erdi. İngiliz birlikleri batı ve orta kesime, Fransızlar doğu kesime taarruza kalktılar Askerler, savaşmak için taşın ve toprağın altından, ölüler canlanır, ruhlar ete kemiğe bürünür gibi doğruldular. Ürpertici bir andı…

Tarihin en eski milletlerinden biri, ateşten geçerek, kan içinde, bir daha uyumamak, benliğini unutmamak, kandırılmamak, sömürülmemek, ezilmemek, ölmemek üzere çığlık çığlığa diriliyordu.”

Diriliş-Çanakkale 1915 isimli eserinde böyle sesleniyordu Turgut Özakman.

Ulus, vatan gibi değerlerin yok edilmeye, yakın tarihimizin unutturulmaya çalışıldığı bu dönemde Özakman bize her satırı belgelerle desteklenmiş “Türkiye Üçlemesi” gibi olağanüstü güzel bir eser armağan etti.  Bu üçleme kitap okuma oranının düşük olduğu ülkemizde 600’ü aşkın baskı yaptı.

Bu güzel gelişmelerden destek alan usta yazar bu kez yakın tarihimizin en önemli olaylarından biri olan Kıbrıs’ı ele alıyor. Gene belge-roman olarak yazılmış kitabında Özakman; Kıbrıslı ve Türkiyeli Çılgın Türklerin yaşadıklarını aktarıyor bizlere. Turgut Özakman baştan aşağıya emek gerektiren bu eseri vücuda getirmek için sekseni aşkın kaynağa başvurmuş, birçok arşivi elden geçirmiş, canlı tanık ve tanık yakınlarıyla birebir görüşmüş.

Roman her Özakman eserinde olduğu gibi okuyanı bir anda alıp götürüyor. Destansı anlatımının arasına sıkıştırılan vurgulamalar ise oldukça dikkat çekici. İşte bunlardan bazıları;

“Yanmış yıkılmış binlerce cami Cumhuriyet yönetimi tarafından, tören yapılmadan, gösterişe kapılmadan yeniden yaptırılmıştır. Bunu dinciler bilmezden geliyorlar. Hiçbir iktidar bugüne dek Atatürk dönemindeki kadar çok cami yaptırmadı.” (sayfa-40)

Yunanistan’da süregelen ekonomik çöküşün nedenlerinden birinin”…Türkiye ile savaşacağı hesabı ile satın aldığı savaş araç ve gereçlerinin yüklü faturası. “olduğu… (sayfa-49)

“Jet yakıtı için Suudi Arabistan ve Libya elçilikleriyle temas edilmişti. Libya Lideri Muammer Kaddafi’den gelen mesaj hükümeti çok duygulandırdı: ‘Her ihtiyacınızı karşılamaya hazırım Uçak yollayın, istediğiniz silah ve mühimmatı verelim’ Kaddafi Türk Kara Harp Okulundan mezundur” (sayfa-322)

Daha fazlası belge-romanın satırlarında sizleri bekliyor.

Çılgın Türkler – Kıbrıs

Belge-roman

Bilgi Yayınevi

5.basım

 

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..