- Kategori
- Gezi - Tatil
Çin - Pekin

Yürürken üzerinize üzerinize gelen mutsuz, kısa boylu, buğday tenli, koyu renk giysili çekik gözlü yığınlar. Caddelerde arabadan çok bisikletliler. Sokaklarda el arabaları içerisinde yiyecek satanlar. Tabaklarda salyongozlar, karafatmalar, sair böcekler, tavuk ayakları, yılanlar hatta köpekler. Peşinizde “fake” yani sahte markalı çantalar, saatler, t-shirtler satan, döviz karaborsası yapan adamlar. Bol Asker, bol Polis, ellerde uzun namlulu tüfekler ve hatta yollarda Tank.
Önyargı diyorlar işte buna. Gitmeden önce görsellerden ve duyumlardan kafamda çıkarttığım manzara böyle.
Peki böyle umdun da ne buldun?
Mutlu ateş böcekleri buldum. Yani; rengarenk giysiler içerisinde güleryüzlü, temiz, hiç de kısa boylu diyemeyeceğim Çinliler. Peki Pekin’de nereleri gezelim derseniz; Tianan Men Meydanı, Yasak Şehir, Cennet Tapınağı, imparatorun Yazlık Sarayı ve Çin seddi gezip görülmesi gereken mutlak yerler. Şehirde gezerken size Çin’de olduğunuzu hatırlatacak tek şey, tabelalarda görülen çin alfabesi. Çünkü şehir olağanüstü modern. Resimden insanları al, dersiniz Amerika’da bir şehir.
Geniş caddeler, gösterişli binalar, yeni hatta lüks Amerikan veya Avrupalı arabalar, tertemiz restaurantlar. Özellikle Shishahai ve Sanlıtun bölgesindeki Batı’yı aratmayan barlar, barlarda canlı müzikler. Ancak içki fiyatları Avrupadan daha pahalı. Dil ise büyük problem. Kahvenize süt isterseniz önce sesli olarak ineği tarif edin, daha kolay sonuca ulaşırsınız. Çin halkının eğlence kültürleri farklı; örneğin uçurtma uçurtmak, milli geçit törenlerinde yapılan ateş oyunlarına katılmak, kukla ejderler ve güreş en sevdikleri eğlenceler arasında. Son yıllarda dünyaya yayılan Kung-fu sporu da buradan çıkmış.
Çay içimi ise ayrı bir kültür. 2 saat dersini gördük. Suyla birleşen yaprak veya meyve dahil herşeye “çay” deniyor. Öğrendim. Kaynar suyu ayrı yerde tutacaksın. Sadece içeceğin miktar kadar demleyeceksin. Asla kaynar suyu, yaprağın, meyvenin yani çayın içinde fazla tutup demlenme süresini geçmeyeceksin. İçeceğinden fazla mı kaynar su koydun? Alacaksın fazla suyu yani demlenmiş çayı oradan başka bir kaba koyacaksın. Ama demlenme süresini geçirirsen çay “acır”
Kısa ama yararlı notlar; Çinde insanlarla tartışmayın, kimseye elle temas etmeyin, çocukların kafasına asla dokunmayın. Kafa kutsaldır. Öpmekten, öpüşmekten kaçının. Bu Çinliler için çok onur kırıcıdır, sadece tokalaşmanız yeterlidir. Kartviziti çift elle verin ve çift elle alın. Unutmayın. Çinliler direkt hayır demez ama istemediğini anlayın.
Taksi şoförünün sizi gereksiz yere dolaştirdığını anlarsanız, taksinin ön sağ camında bulunan taksi numarasını not edin ve bu hareketi de taksicinin görmesini sağlayın. Cezası yüksek olduğundan ya sizden para almayacak ya da normal fiyatını talep edecektir. Çinde sorun yaşarsanız elçilik; +86 (10) 653 22 347 / konsolosluk: + 86 (21) 647 46 838
Alışveriş yaparken sıkı pazarlık yapın. Size çarşı pazarda verilen fiyatın yaklaşık dörtte birini önerin. Üzerinde fiyatların yazılı olduğu alışveriş merkezlerinde pazarlık yapmak zordur.
Çin resimler için tıklayınız http://picasaweb.google.com.tr/baracudacem/CIN
Kore havayolları ile yaptığımız Kore ve Çin turlarımız için tıklayınız; http://www.baracuda.com.tr/uzakdogu%20turlar.html
Genel bilgiler; Nüfus sayımlarına göre dünyanın en kalabalık nüfuslu (1.3 milyar), alan olarak da üçüncü büyük ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti; doğusunda Güney Kore, kuzeydoğu ve kuzeybatısında Rusya, kuzeyde Moğolistan, güneybatıda Afganistan ve Pakistan, güneyde Hindistan, Nepal, Butan, Birmanya Laos ve Kuzey Vietnam, doğusunda ise Büyük Okyanus ile çevrili. Başkenti Pekin. Ya da diğer adıyla kuzeyin başkenti anlamına gelen Beijing. Önemli şehirleri; Pekin, Şanghay, Tientsin, Kanton, Shenyan, Wu-han, Urumçi’dir. Çin halen Tayvan dahil 24 ülke tarafından tanınmamaktadır. Ana dil çincedir. Harfler heceyi gösterir. Bu nedenle 4 binden fazla harf var. Çin'in, yaklaşık 4000 yıllık bir tarihi vardır. 6000 yıl öncesine ait kalıntılara da ulaşılmıştır. Kâğıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Çin’dir.
Para birimi Yuan ve dolara karşı paritesi 1USD=7.2 olan Çin; son yıllardaki atılımlarla, dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline gelmiştir. Uzun yıllar kapalı ekonomik program uygulayan Çin, 1980'lerin başlarında, kollektif tarım uygulamasını durdurdu ve özel teşebbüse yeniden izin verdi. Şu anda Çin dünyanın en büyük ihracatçılarındandır ve rekor düzeylerde dış yatırım çekmektedir. Ekonomisi esas itbariyle tarıma dayalı olan bu ülkede, her komünist ülkede olduğu gibi, arazi, tarım araçları, fabrika, işletmeler tamamen devlete aittir. Çin, Dünya Ticaret Örgütü'ne katılma hakkı da kazanmıştır.
Yakın Tarihçesi; Binlerce yıl süren hanedanlıktan sonra 20. yüzyılın başında cumhuriyet yönetimine geçildi. 1 Ekim 1949'da Komünist Parti ve Mao Zedong öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi. 20 Eylül 1954 tarihli bir anayasa ile de komünizm idaresi kuruldu. Ülkede Komünist Parti tek hakimdir. Yasama ve yönetim 1227 üyeli senede bir defa toplanan Milli Halk Kongresinin elindedir. Seçmen yaşı 18'dir. Senede bir gün toplanan "Milli Halk Kongresi"nin yürütme meclisi olan Daimi Komisyon veya Devlet Meclisi, Kongre üyeleri tarafından kendi aralarından seçilen bir başkan, 13 temsilci, bir genel sekreter ve 65 milletvekilinden teşekkül eder. Yürütmenin bir kolu olan devlet başkanı kongre tarafından dört yıl için seçilir. Çin, 28 eyalete ayrılmıştır.
Milliyetçi Çin Cumhuriyeti de Formoza Adasına çekildi ve orada hükümet kurdu. Mao, 1976’da öldü. Mao’nun ölümünden sonra, Maoizm tenkid edilmeye başlandı. Çin idarecileri ABD ve Japonya ile ekonomik iş birliği yaptı. Mareşal Ye Cienying, Mao’nun yanlışlarını açıkladı. Eski katı durum kaldırılarak ekonomik ve siyasi yönde yumuşama başladı. Çin kapıları yabancı sermayeye açıldı. Son yıllarda demokratikleşme hareketleri ise kanlı bir şekilde bastırıldı.
Çin halkının çoğu Budisttir. Net bir rakam olmamakla beraber Budistlerin oranının %50 (660 milyon) ila %80 (1 milyar) olduğu düşünülmektedir. Nufusun %30'u (400 milyon) Taocudur. Halkın bir kısmı da kendini hem Taocu hem de Budist kabul eder.
Azınlık dinleri; Hıristiyanlık (%3-4 / 40-54 milyon), İslam (%1.5 / 20 milyon), Hinduizm, Dongbaizm, Bon ve diğer küçük tarikatlardır.
Şu anda Yönetim Sosyalist Cumhuriyet’tir, Nüfus 1.321.851.888 (Temmuz 2007), Kişi başına düşen yıllık gelir 1.690 $ (2007).