Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

08 Temmuz '07

 
Kategori
Dünya
 

Çin Kürtlerle flört ediyor

Çin ilk büyük uluslararası siyaset hatasını yapmak üzere veya yaptı bile. (Kore Savaşı’nda, Mao’nun 1 oğlu dahil, 1 milyon Çinli’nin ölmesini saymıyoruz.)

Geçtiğimiz günlerde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun resmi davetlisi olarak Çin'i ziyaret etti.

2004 yılından beri Çin, Iraklı Kürtler ile yakın işbirliği içerisine girmiş. Çin'in, Kürt bölgesel yönetimine ekonomik ve sınırlı da olsa, politik destek vermeye hazırlandığı gözlenmekteymiş. Son üç yıldan beri, Çin, sessiz sedasız bu ilişkinin altyapısını oluşturma çabası içerisindeymiş.

Çin, bunu Türkiye’ye karşı yapıyor. Oysa, Türkiye ne yapmıştı? Doğu Türkistanlı ayrılıkçıları, Çin’in isteği üzerine, hem de MHP’nin koalisyon ortağı olduğu bir hükümet eliyle 2000’de yurtdışına çıkarmıştı.

Çin, aynı zamanda Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesine de karşı. Bir ülkeye 500 milyar dolarlık pazar var, diye çağrı yapıp, onun bölünmesine neden olabilecek gelişmelere imza atarsanız, sizin içtenliğinizden kuşku duyarlar. Çin, uçak gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi nedeniyle de, birkaç milyon kişilik turist sözü verilmişti. Tutulmayan söz olarak sabıkası da var.

Çin uluslararası siyasette benzeri bir hatayı da yine petrol için Darfur Sudan’da yapıp, Birleşmiş Milletler’den uyarı almıştı.

Çin, pençelerini ve dişlerini tam sertleştirmeden, kaplancılık oynuyor. Güney Kore özdeyişidir: Kaplanın pençesindeki diken kadar hızlı. Türkiye böyle olur da bir anda Doğu Türkistan’ı tanıyıverirse, ne olacak?

Çinliler, eski komşuları Türkler’in ne kadar yıkıcı olabildiğini unutmadıklarını, bu sıralarda yeniden moda yaptıkları tarihi döğüş filmlerinde gösteriyorlar. Sanırım bunu üst düzey yöneticilerin de yeniden anımsaması gerekiyor artık.

Kaynak: Radikal

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara