Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '09

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çoban Ayhan

Çoban Ayhan
 

İşte Çoban Ayhan...


Yalın ve öz tanımıyla öykü: Olmuş ve olması gereken olayları zaman, yer ve kişi göstererek anlatan kısa yazılar, olarak açıklanır. Öyküde olay sınırlı yerde geçer, anlatım özlü ve yoğundur. Genelde birinci ya da üçüncü kişi ağzından anlatıma yer verilir.

Yazınımızda Batılı anlamdaki ilk öykü, Tanzimat döneminde yazıldı. İlk öykü yazarlarımız; Ahmed Mithat, Samipaşazade Sezai ve Nabizade Nazım’dır.

Cumhuriyet sonrasında; Sait Faik Abasıyanık, Halikarnas Balıkçısı(Cevat Şakir Kabaağaç), Orhan Kemal, Mehmet Seyda, Samet Ağaoğlu, Sabahattin Kudret Aksal, Kemal Bilbaşar, Kemal Tahir ve Ahmet Hamdi Tanpınar anımsanan öykü yazarlarımızdır.

***

Elimin altında özenle kaleme alınmış şipşirin ve pırıl pırıl bir öykü kitabı var. ÇOBAN AYHAN… Uğraştaşım Sevgi AKCAN’ın düşüncesinden yansımayla kaleminin ürünü. Kimi zaman telefonla konuştuğumuz oldu. TÜYAP Kitap Fuarı’nda adıma imzaladı.

Akcan’ı yıllar öncesinden tanırım. Eğitimcilik mesleğine yaklaşımındaki titizliği ve özeni, yayımladığı ilk kitabında da gösterdiğini saptadım. Gerçekten sevindim!

Yapıtın Özlem Yayınevi’nde yayımlandığını öğrendim. Ön kapakta renkli, güzel bir doğa görüntüsü ve Çoban Ayhan… Arka kapakta yazarın fotoğrafı ve özgeçmişi düzenlemesin yapıldığını gördüm. Kitap, akıcı bir anlatımla dokuz forma içerikli.

Akcan, uzun soluklu önsözünde; çocuk yazınından söz ederek, şu tümceleri bölümcelediğini birkaç kez okudum: “Bu öyküde, sorumlulukların büyüttüğü bir çocuğun, tüm zorluklara karşın vazgeçmediği düşlerini; onun yaşama sevincini, sorunların körletmediği doğa ve insan sevgisini; her şeyden öte güvenmeyi ve güvenilir olabilmeyi kendine ilke edinen, sevgi ve umut dolu bir yaşam kahramanını bulacaksınız…”

Çevrilen sayfada; kitabının yayımlanmasında emek verip kendisine yardımcı ya da destek olanları sıraladıktan sonra onlarla birlikte anne ve babasına gönül borcu olarak nitelendireceğimiz teşekkürleri var.

Yoğun emek ürünü bir çalışma. Yer yer karşılaştığım özgün şiirler ayrı bir ahenk ve akıcılık sağlamakta ve okumayı kolaylaştırmaktadır.Güzel bir öykü okumak isteyenlere salık vermek istediğimi belirtirim.

Bu ilk yapıtından dolayı Sevgili Sevgi’yi kutluyor, başarılarının ve çalışmalarının artarak sürmesini diliyorum.

(İletişim: E-Posta; su.akcansevgi@gmail.comhttp://www.ozlemyayinevi.com/)

http://www.ozlemyayinevi.com/coban-ayhan-sevgi-akcan.html

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..