Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuğuma zeka testi yaptırmak istiyorum

Zeka testleri ile insanların zeka derecelerinin diğer yeteneklerine etkisi hakkında az çok bilgi edinilebilir. IQ test soruları genelde sözcük sorularını, mantık, akıl yürütme ve sayı dizisini tamamlama gibi soruları içerir. Çocuklara uygulanan zeka testlerinde önce çocuğun zeka yaşı hesaplanır.

Çocuğa normal yaşının altındaki ve üstündeki yaş gruplarına ait sorular sorulur. Hangi yaş grubunun sorularını tümüyle bildiyse (birden fazlaysa en yükseği) o yaş grubu çocuğun tavan yaşı olarak kabul edilir. Bunun üstündeki gruplarda bildiği soru sayısı, toplam soru sayısı göz önüne alınarak, ay bazında tavan yaşına ilave edilir.

Zeka seviyesinin değerlendirilmesi ve toplumda bulunma oranı ise şöyle: IQ Değerlendirme Oranı ( % ) 0 - 49 Aptal 4 50 - 89 Düşük zekalı 22 90- 109 Normal zekalı 50 110-129 İleri zekalı 21 130-150 Üstün zekalı 3 Bir kişinin 1Q seviyesini ölçmenin en iyi nedeni, onun gelecekteki akademik yeterliliğini değerlendirmek olabilir.

Burası biraz karışık olmuş.. şöyle daha iyi:

IQ Değerlendirme Oranı
0 - 49 Aptal %4
50 - 89 Düşük zekalı %22
90- 109 Normal zekalı %50
110-129 İleri zekalı %21
130-150 Üstün zekalı %3

Dünyada normal insanların yapabilecekleri bütün işler için 50 ve üstü IQ puanı yeterlidir.

Bu görüşe katılamayacağım.. Genellikle 70 ve üstü kabul edilir. 50 IQ değerine sahip birinin yemek yapması, okuma yazma öğrenmesi, 2+2 yi toplaması vs.. çok zordur

Wechsler Zeka Ölçekleri
Yetişkinlere en çok uygulanan zeka testi gözden geçirilmiş Wechsler Yetişkin Zeka Ölçeği’dir (WYZÖ). New York Bellevue Hastanesi’nde psikolog David Wechsler tarafından geliştirilmiştir.
WYZÖ iki bölüme ayrılmıştır. Bir bölüm sözel yeteneklerle diğer bölüm performans yetenekleriyle ilgilidir. Sözel bölüm bilgi sorularını (Kayıp Cennet’i kim yazmıştır?), basit aritmetik sorularını (Sam’in üç tane şekeri var ve Joe ona 4 tane daha verdi. Sam’in kaç şekeri oldu?) ve yargılama sorularını (Otobüste bir kitap unuttuğunu görürseniz ne yapmanız gerekir?) içerir. Bu sorular sözlü ya da yazılı vermeyi gerektirir. Performans bölümü, eksik kısmın bulunması (örneğin, ceketteki bir ilik), bazı şekillerin bakarak çizilmesi, iç ya da beş resmin bir öykü oluşturacak şekilde düzenlenmesi gibi standart görevlerden oluşur.
WYZÖ’nün içeriği Stanford-Binet’e göre bir yönüyle daha gelişmiş olmasına karşın Wechsler’in geliştirdiği temel yenilik puanlamaya ilişkindir. Öncelikle denekler ZB’nin yanı sıra ayrı ayrı sözel ve performans puanları da alırlar. İkinci olarak, bazı testlerde kişiler, verilen yanıtın karmaşıklığına bağlı olarak fazladan bir ya da iki puan alabilirler. Wechsler’e özgü puanlama sistemi, yetişkinlerden beklenen zihinsel nitelikleri değerlendirir. Üçüncü olarak bazı testlerde puanı hem yanıtın doğruluğu hem de hız etkiler.
Wechsler okul çocukları için benzer bir zeka testi hazırlamıştır. Tıpkı WYZÖ gibi Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WÇZÖ)’nin 1991 sürümünde de sözel ve performans puanlarının yanı sıra toplam bir ZB’de elde edilir. 

Stanford-Binet zeka ölçeği 1916’dan bu yana çeşitli nedenlerle dört kez gözden geçirilmiştir. Öncellikle, herhangi bir test sözcüklerin anlamları ve kullanımları değiştikçe güncelleştirilmelidir. İkinci olarak, Terman ve arkadaşları, bazı sorunların ülkenin bir bölümünden gelen insanlar için diğer bölümlerinden gelenlere göre daha kolay olduğunu, bazı sorunların kız çocukları için erkek çocuklara göre daha kolay ya da daha zor olduğunu, bazı sorunlarınsa yaş gruplarını ayıramadığını, çünkü hemen herkes tarafından yanıtlandığını gözlemlemişlerdir. Bu tür sorular değiştirilmiştir. 1972’de puanlama normlarının standartları yeniden belirlenmiş ve ilk kez beyaz olmayanlar için normlar eklenmiştir. Ancak test maddeleri değiştirilmemiştir. Stanford-Binet testinin son sürümü 1985 yılında yayınlanmıştır. Etnik gruplar ya da cinsiyetlere ilişkin yanlılık taşıdığı düşünülen maddeler yansız maddelerle değiştirilmiştir. Zihinsel açıdan geri ya da üstün olanlarla özel öğrenme güçlüğü bulunanları ayırt etmeye yarayan maddeler eklenmiştir. Stanford-Binet testinin 15 farklı alt testi zekanın göstergeleri kabul edilen dört tür zihinsel yeteneği ölçecek şekilde düzenlenmiştir: Sözel yargılama, soyut/görsel yargılama, niceliksel yargılama ve kısa süreli beller.

 

 
 
Toplam blog
: 51
: 3947
Kayıt tarihi
: 07.09.08
 
 

1991 yılında istanbul üniversitesinden mezun oldum. O yıldan beri, pedagog, psikolojik danışman o..