Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğumun Poposu Kaşınıyor

Çocuğumun Poposu Kaşınıyor
 

Bu güne kadar çocuklarınızın pek çok sorununa çözüm getirebilmek adına, değerli uzmanlarımızdan yardım aldık. Bu gün de ilginizi çekeceğini umduğumuz ve bir çok annenin yakındığı bir sorun hakkında Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu ile söyleştik. Çocuğunuzun poposu kaşınıyorsa bize kulak verin, sorununuza son verelim.

Kıl kurdu nedir, hastalık yapar mı,  zararlı mıdır?

Kıl kurdu, tıp dilinde (Enterobius vermicularis) diye anılan bir parazittir. Dünyanın her yerinde, her yaşta ve her sosyal kesimden insanda hastalık yapabilir. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür ama sanılanın aksine zararsızdır.

Kıl kurdunun boyutu, rengi ve şekli nasıldır, nerede yaşar, nasıl bulaşır?

Erişkin hali 1 cm boyda, sarı-beyaz renkte ve iplik inceliğindedir. Kalın bağırsakların çıkan kısmında, kör bağırsak ve apandisitte yaşarlar. Kıl kurdunun bulaşması, yumurtalarının ağız yolu ile alınması sonucu gerçekleşir!  

Klinik Bulguları nelerdir?

Kıl kurdu nadiren ağır hastalık tablosu yapar. En sık belirti makatta gece ortaya çıkan kaşıntı ve buna bağlı uyku bozukluğudur. Karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, diş gıcırdatma nadiren rahatsızlık verir. Nadiren kız çocuklarında anüsten genital bölgeye ulaşarak vulvuvaginit ve üriner enfeksiyon yaptığı görülmüştür.

Nasıl tanı koyulur?

Esas tanı yöntemi yumurtaların anüs etrafında gösterilmesidir. Parazit gece ve sabaha karşı yumurtlamak için anüsten dışarı çıktığı için anüse yapıştırılan selofan banda yapışan yumurtalar mikroskopla görülebilir. Parazitin dışkıda gösterilmesi daha zordur. Bazen hareketli kıl kurtları çocuğun anüsünde aile tarafından da görülebilir.

Tedavide ne tür bir yol izlenmeli?

İlaç tedavisi mümkündür. Birinci ilaç mebendazol (100 mg tek doz) olmalıdır. Alternatif ilaçlar albendazol veya piranteş pomattır. (Doktorunuza danışın). Aile içi bulaşma son derece kolay olduğu için aile tedavisi önerilir.

Korunma ve genel hijyen nasıl sağlanmalı?

Gece makat kaşıntısı yaptığından mutlaka sabah uyanır uyanmaz eller çok iyi sabunlanmalı, çarşafa dökülmüş olması muhtemel yumurtalardan kurtulmak için ya çarşaf silkelenmeden yavaşça kaldırılıp çamaşır makinesine atılmalı yada kızgın ütü ile ütülenmelidir. Taharetlenme sonrası da el temziliğine dikkat edilmeli, çocuğun iç çamaşırları yüksek ısı ile yıkanıp yüksek sıcaklıkta ütülenmelidir.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/kil-kurdu/813

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Jinekomasti Nedir?

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..