Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '12

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuk ne zaman yalan söyler?

Çocuk ne zaman yalan söyler?
 

Çocuk ne zaman yalan söyler?


     Yalan,"kişiliğin bir eksikliği,bencilliğe ve kolaycılığa doğru bir çıkış,bireyi diğer insanlardan soyutlayıcı bir kendini reddetmektir.

Çocuğun 6-7 yaş öncesi yalan ile gerçeği ayırt edemediği dönemdir.Hatta 3 yaş civarında hayal dünyasında gezer çocuk.Bu yüzden çocuğun yalan söyleme ve yalanı devam ettirme nedenleri vardır.

    3  yaş civarında hayallerini bile gerçek zanneden çocuk bunu gerçekmiş gibi anlatır.Çocuk inanılması için yalan söyler,bir kez yalan söylemek alışkanlık halıne geldim mi,hiç bir yarar sağlamasa bile yenilenir.Çocuk ilgi çekmek için yalan söyleyebilir.

  Patolojik yalan üzücü,sıkıntı veren bir gerçeğin reddini belirtebilir.Yalanların çoğu sosyal çerçevenin içindedir.Okuldaki başarısızlığı saklamak,küçük hırsızlıkları gizlemek,ilgi görmek amacıyla yapılır.

  Çocuk yalan söylemeyi 7 yaş sonrası öğrenir.Çeşitli yolları vardır; semboller,uydurmalar,fanteziler bu süre içinde çocuk kendini düşlere kaptırır.Çocuk kendini kahraman olarak görür,güçlü görür.

  Yalanı öğrenmenin ikinci yolu taklittir.Çocuk çevresinden yalan söylemeyi öğrenir ve onlar gibi davranmanın avantajları olabileceğine karar verir ve yalan söylemeye başlar.

   Yetişkinleri taklitte çocuğu yalana iten bir başka etkendir.Yetişkinler çocukların yanında yalan söylerler ,hatta çocuğa annesi ya da babası yalan söylemesini ister.Bu tür yalanları söyleyen çocuk yalanı öğrenmiş olur ve devamlı söyler.

    Çocuk yalanı bir de zorla kabul ettirilen olaylardan öğrenir .Yani zorla çocuk yapmadığı olayı çok ısrar ettirilerek kabul ettirilmesi sağlanır.Ancak çocuk olayı yapmamıştır.Yalanı öğrenmenin bir diğer yoludur.

    Yapılan araştırmada suçlu gençlerin suçsuz gençlere oranla daha fazla yalan söyledikleri ortaya çıkmıştır.

     Çocuğa sık sık "bugün ne yaptın"diye sorulmalıdır.Çeşitli nedenlerle davranışlarının nedenleri sorulmalıdır.Aşırı duygusal çocuğun kaygıdan ve korkudan yalan söylediği görülmüştür.Bunu gidermek için çocuğa güven verilmelidir,kınama yapılmamalıdır.OOO

   Çocuğu yalana iten nedenler tespit edilmelidir.Bu nedenler ortadan kaldırılmalıdır.Bazı aileler kendileri yerine çocuklarının yalan söylemesini isterler,hatta çocuğun yalan söylemesinden eğlenen aileler vardır.Bu yalanların öğrenme biçimi ve alışkanlık haline gelme nedenleridir.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..