Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuk ve Oyun 1.bölüm

Çocuk ve Oyun         1.bölüm
 

Çocuğumuz oyun oynarken şimdi sırası değil diyor muyuz? Oyuncaklarını hemen toplamasını söylüyor muyuz? Oynadığı oyunu aşağılıyor muyuz?

Çocuk için oyun eğlenceden çok bir iştir.

Oyunun çocuğuma ne faydası var?

Oyun çocuğun ileriki yaşamında karşılaşacağı her türlü güçlüğün bir provasıdır. Aslında çocuklar oynadıkları oyunlar ile kendilerini ileride karşılaşacakları durumlar ve işler için yetiştirmektedir.

Nasıl mı?

2 yaş çocuğu taklit ederek oyunlar oynamaya başlar. Annesinin bulaşık yıkamasını, babasının arabayı tamir etmesini taklit eder. Bunları herhangi bir materyalle veya tahta küplerle dahi yapabilir.

3 yaşından itibaren çocuk arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynamaya başlar. Çocuk oyunun kurallarına uymadığı için arkadaşları tarafından dışlanabilir, oyunda kuralları koyan kişi olabilir ve ya kurulu oyunlara dahil olmayı tercih edebilir.

Rekabet, strateji belirleme, kaygı, kıskançlık, iç çatışmalar, fikir yürüme ve karar verme süreçlerini yaşar ki bunlar hayatın içinde her daim var olan ve çocuğun hayatı boyunca karşılaşacağı güçlüklerdir.
Çocuk oyun sayesinde toplumsallaşma ve karşılaştığı sorunlarla baş etme becerisini kazanır.

Sorunlarla tek başına mı mücade etmeli? Elbette hayır. Çocuk her zaman olduğu gibi ebeveyninin desteğine ihtiyaç duyar. Fakat ebeveyn, her zaman önerdiğimiz gibi, karşılaşılan problemi çözmekte değil problemi çocuğun çözmesi için onu yüreklendirmede rol almalıdır.

Çocuklar inanılmaz bir hayal dünyasına sahiptirler ve genellikle küçük yaşlarda basit oyuncaklara ihtiyaç duyarlar. Bu durum hayal güçlerinin çok geniş olmasından kaynaklanır. Bazen bir çay tabağını uzay mekiği yapabilir veya bir terliği ejderhaya dönüştürebilirler. Bir kutu tahta blok bir çocuğun dünyasında onlarca farklı oyuna kucak açar.

Önceleri evler yapar, üst üste koyarak kuleler yapar, araba veya tren oyunu oynayabilir. 3 yaşından itibaren yollar köprüler inşa eder tahta bloklarla. Makyaj malzemesi yapar renkli blokları yeri gelir meyve olurlar yeri gelir telefon. Hayal dünyası bir çocuğun tüm hazinesidir.

Oyuncaklarla tek başına başlayan oyun çocuğun sosyalleşmesiyle önce 2’li oyunlara ardından da sonra grup oyunlarına dönüşür.

Oyun çocuğuma ne kazandıracak?

• Oyun çocuğun hayatı deneyimleriyle öğrenmesini sağlar.
• Oyun eğiticidir. Çocuk oyunla şekilleri, renkleri, materyalleri öğrenir.• Zihinsel gelişimlerini destekler, çok oyun oynayan çocuk uyaranlara daha açıktır ve daha sık düşündüğü ve hayal gücünü zorladığı için zekası aktiftir.
• Oyun çocuğun biriken enerjisinin dışarı atmasını sağlar ki bu önemlidir. Dışarı atılmayan enerji saldırganlık veya içe kapanıklık şeklinde çocuğa zarar verebilir.
• Oyun bu enerji boşalımı için keyifli bir yoldur.
• Toplumsallaşma sürecini hızlandırır. Çocuk oyunlar sayesinde dış dünyayı tanır. Bilmediği şeyleri oyunların içinde deneyimleyerek veya grup içinde diğer çocuklardan öğrenir.
• Sorunlarla baş etmeyi öğrenmesi için bir fırsattır.
• İnce ve kaba motor (kas) gelişimleri için önemlidir.
• Çocuk oyunda iletişim kurmayı ve paylaşmayı öğrenir. Doğru iletişim kurmadığında alacağı tepkiler çocuğu doğruyu bulması için yönlendirir.
• Yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirmesini sağlar.
• Yeteneklerini ve becerilerini açığa çıkartır. Böylece çocuğunuzun neye yeteneği olduğunu (iyi bir gözlemle) fark edebiliriz.
• Çocuğunuzun kendisini tanımasına fırsat verir.
• Dikkatinin ve gözlem yeteneğinin gelişmesini sağlar.

Şimdi yetişkiniz diye bize çok gereksiz mi geliyor oyun? Oyun oynamak yerine spor ve sanat çalışmalarına katılmasını veya kitap çalışması yapmasını mı istiyoruz çocuğumuzdan? Ya da 'Misafir gelecek hemen oyuncaklarını toplamalısın' mı diyoruz? Elinden oyuncakları alıp vitrin üstlerine mi kaldırıyoruz?

Oyun çocuğun yapmaktan en çok zevk aldığı işidir. Lütfen bunu unutmayın.

Çocuklarımız için bu kadar önemli olan bir işi bir yazıyla geçiştiremeyiz elbette. İlerleyen zamanlarda tekrar bu konu üzerinde duracağız.

Sevgilerle

Psikolog Ezgi Başaran

 
Toplam blog
: 12
: 3420
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

  Kolektif Psikoloji'nin Kurucularından Psikolog Ezgi Başaran Bireysel Terapi, Grup Terapiler..