Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '16

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

Çocuklara mutlaka alınması gereken 12 kitap

Çocuklara mutlaka alınması gereken 12 kitap
 

Kitapsız yetişen çocuk susuz yetişen ağaca benzer.


Bu yazımda her anne ve babanın çocuklarına alıp okutması gereken benim seçtiğim 12 kitap ve kısaca konularından bahsedeceğim. Özellikle 9-12 yaş arası çocuklara hitap eden bu macera kitaplarını henüz okumamış ebeveynlerin de heyecanla okuyacaklarına inanıyorum. Yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde karne hediyesi olarak artık oyuncak yerine aşağıdaki kitapların olduğu bir okuma setinin çocuklarımızın hayal güçlerinin gelişimine büyük faydası olacaktır. Şunu unutmayalım; insanlık önce hayal ederek işe başladı.

1 – Kaşağı, Ömer Seyfettin: Kardeşine iftira atıp onun ölümüne yola açan küçük bir çocuğun yaşadığı vicdan azabını anlatan kitap, çocukları yalan söylemenin kötülüğü ve zararları konusunda bilinçlendirmektedir.

2 -  Küçük Prens, Antonie De Saint-Exupery:Bir çocuğun gözünden yetişkinlerin dünyası ve yaptıkları yanlışları, çocukların büyüdüklerinde kaybettikleri kendilerine has bakış açılarını anlatan bir kitap.

3 – Mercan Adası, Robert Michael Ballantyne:En büyük hayali dünyayı dolaşmak olan bir çocuğun bindiği geminin fırtınada batması sonucu arkadaş olduğu 2 tayfa ile birlikte bir mercan adasına sığınmaları, orada kurdukları hayat ve bir gün adaya korsanların gelmesi ile başlarına gelen değişik maceraların anlatıldığı bir kitap.

4 – Define Adası, Robert Louis Stevenson:Annesi ile birlikte bir han işleten çocuğun, hanlarına gelen bir korsandan aldığı define haritası ile defineyi bulmak için yaşadığı maceraları anlatan bir kitap.

5 – Esrarlı Ada, Jules Verne:Balonla seyahat eden 5 kişinin Büyük Okyanus’ta fırtınaya yakalanıp bir adaya düşmelerinin ardından yaşadıkları maceraların ve hayatta kalma mücadelelerinin anlatıldığı bir kitap.

6 – Balonla 5 Hafta, Jules Verne:En büyük hayali Afrika Kıtası’nı balonla bir uçtan diğer uca geçmek olan bir kaşif ve iki arkadaşının bu zorlu yolculuk sırasında başlarından geçen maceraların anlatıldığı bir kitap.

7 – Denizler Altında 20.000 Fersah, Jules Verne:Pek çok gemiyi batırdığına inanılan bir yaratığı yakalamak için hazırlanan bir savaş gemisine binen 3 kişinin hiç beklemedikleri bir maceraya tanık olmalarının hikayesini anlatan bir kitap.

8 – 2 Yıl Okul Tatili, Jules Verne:Yaşları 8 ile 14 arasında değişen çocukların bindiği geminin, gemi mürettebatının hatasıyla fırtınada Büyük Okyanus’ta sürüklenmesi ve ıssız bir ada yakınlarında batması sonucu adaya çıkan çocukların başlarında hiçbir yetişkin olmadan kendilerine yeni bir hayat kurmaları, sorumluluk üstlenmeleri, kişilik ve grup çatışmaları yaşamaları ancak bir gün adaya gelen haydutlarla girdikleri mücadeleyi anlatan bir kitap.

9 – Dünyanın Merkezine Yolculuk, Jules Verne:Amcası ve yardımcısı ile birlikte şifresini çözdüğü bir el yazmasının izinden İzlanda’ya giden kahramanımızın grubuna İzlandalı tecrübeli bir rehber de katılıyor. Hep beraber el yazmasında dünyanın merkezine indiği belirtilen dağın içine doğru maceralı yolculuklarına başlarlar.

10 – 80 Günde Devri Alem, Jules Verne:Girdiği bir iddia üzerine hiçbir hava aracı kullanmadan yardımcısıyla birlikte 80 günde dünyayı dolaşmak için yola çıkan kahramanımızın başından geçen maceraların anlatıldığı bir kitap.

11 – Monte Kristo Kontu, Alexandre Dumas:İftiraya uğrayan bir adamın kapatıldığı denizin ortasındaki cezaevinden hem intikam almak hem de şans eseri varlığını öğrendiği hazineyi bulmak için kaçmaya çalışması ve sonrasında yaşadığı maceraları anlatan bir kitap.

12 – Dünyanın Ucundaki Fener, Jules Verne:Güney Amerika’nın en güneyinde bulunan ve çevresindeki kayalıklardan ötürü pek çok geminin batmasına neden olan bir adaya bunu önlemek adına bir fener yapılır. Bir gün adaya gelen korsanlar ile her şey değişir. Acaba 3 fener bekçisi 6 ay sonraki nöbet değişim zamanına kadar korsanlara direnebilecek mi?

Eminim herkesin kendisine göre bir sıralaması vardır. Ancak daha önce belirttiğim gibi özellikle 9-12 yaş grubu arasındaki çocuklar için bu kitapların onların hayal gücünü ve ufkunu geliştirmede önemli rol oynayacağı kanaatindeyim. Yılbaşlarında, tatillerde, doğum günlerinde ve bayramlarda hangi kitabı almalıyım diye kararsızlık yaşayanlara umarım faydalı olabilmişimdir.

Sevgi ve Saygılarımla,

 

Mehmet Ulusal SAĞ

 
Toplam blog
: 27
: 2404
Kayıt tarihi
: 05.10.16
 
 

1971 Ankara doğumludur. 1997 yılında özel bir bankanın açmış olduğu teftiş kurulu sınavlarında başa..