- Kategori
- Güncel
Çocuklarını "ağlatan" dünya!

Yeryüzündeki en değerli varlıklarımız çocuklarımız. Çocuklar, saflığın, masumiyetin, temziliğin simgeleri. Geleceğimizin umut dolu çiçekleri...
Ancak ülkemizde de dünyada da çocuklar çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyorlar.
Ülkemizde köprü altlanlarında yatan, sokaklarda çalışan, aile sahibi olmayan ve toplum tarafından da sahiplenilmeyen çok sayıda çocuğumuz var.
İstatistiklerde bile çalışma yaşı 12'nin altına inmiş. Oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklar yaşamadan yaşlanmaya adeta mahkumlar.
Okulda ve hayatta kalma oranımız halen gelişmiş ülkelerin düzeyinde değil.
Öte yandan Afrika'da ve diğer coğrafyalarda ana ve çocuk ölüm oranı kabuledilemez sınırlarda.
Oysa, Türkiye'yi ve yerküreyi çocuklar için daha yaşanılabilir kılmak, insan olmanın bir gereği.
Buna karşılık, aşağıda çocuk istismarının ve cinsel, siyasal, ekonomik sömürünün boyutlarına ilişkin bazı acı gerçekler sıralanmaktadır...
Çocuk askerler:
İnsan Hakları İzleme örgütü “Human Rights Watch”a göre, 30'dan fazla ülkedeki çatışmalarda 8 ila 18 yaş arasındaki yaklaşık 300 bin çocuk cephelere sürülmektedir.
Çocuk emeği sömürüsü:
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında dünya çapında "ekonomik olarak aktif" 352 milyon çocuğun bulunduğunu hesaplamaktadır.
ILO, bu çocuklardan 246 milyonunu "çocuk işçiler" olarak sınıflandırmaktadır.
Cinsel istismar:
UNICEF'e göre çoğu kız, ancak önemli bir kısmı da erkek çocuk olmak üzere yaklaşık 2 milyon çocuk, milyar dolarlık seks ticaretinde “kullanılmaktadır”.
Yalnızca Güneydoğu Asya'da, 1 milyon çocuğun bu alanda “çalıştığı” sanılmaktadır.
Örneğin Vietnam'ın başkenti Hanoy'da çocuk fahişelerin ayda 1000 dolar kazanabildikleri, bunun da 25 dolar olan ortalama aylıkların 40 katı olduğu bilinmektedir.
Öte yandan, BM rakamlarına göre, çocuk ticareti rakamı yılda 1.2 milyon civarındadır. Özellikle, az eğitimli ve yoksul ailelerin çocukları daha savunmasız durumdadır.
Çocukları sömüren, ezen, tüketen, aç bırakan ve ölüme gönderen bir dünya istemiyoruz! Hakça, insancıl sosyal bir dünyada çocuklarımız yaşasın istiyoruz!