Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '11

 
Kategori
Aile
 

Çok hastasın ve çocuğunu feda ederek iyileşmen mümkün. Ne yaparsın?

Çok hastasın ve çocuğunu feda ederek iyileşmen mümkün. Ne yaparsın?
 

Bu zor soruları cevaplamakta çok sıkıntı çektim. bu yüzden onları sizlerle paylaşıyorum.


Zihnimde dönüp duran ve beni sürekli olarak doğru cevapları bulmaya zorlayan bazı kritik soruları paylaşacağım. Bu sorular; ahlâk, hukuk, psikoloji, sosyoloji, din, felsefe, davranışbilim gibi çeşitli disiplinlerin ortak kesişme alanında yer alan  ‘gündelik eylemlerimiz sırasında doğru davranış nedir?’, ‘doğru tavır sergilemezsek bunun sonuçları ne olur?’ tarzı sorgulamalardır. Söz konusu soruları en popüler olanlardan başlayarak sıralıyorum:

1 – 8 yaşındaki kızınızla birlikte Paris’te, Louvre Müzesindesiniz. Siz, 1 milyar dolarlık sigorta bedeliyle dünyanın en kıymetli tablosu olan Mona Lisa’nın karşısındayken yangın alarmı çalmaya başladı. Ya kızınızı, ya da dünyanın en pahalı sanat eserini kurtarabilirsiniz. Hangisini kurtarmayı tercih edersiniz, neden?

2 – Bu sefer, size emanet edilen bir ahbabınızın küçük çocuğuyla birlikteyken Mona Lisa’nın karşısındasınız ve yine yangın alarmı çalmaya başladı. Ya size emanet edilen çocuğu, ya da dünyanın en pahalı sanat eserini kurtarabilirsiniz. Hangisini kurtarmayı tercih edersiniz, neden?

3 - Bu kez de, hiç tanımadığınız down sendromlu 10 yaşında bir erkek çocuğuyla yan yana  Mona Lisa’nın karşısındasınız ve yine yangın alarmı çalmaya başladı. Ya hiç tanımadığınız down sendromlu çocuğu, ya da dünyanın en pahalı sanat eserini kurtarabilirsiniz. Hangisini kurtarmayı tercih edersiniz, neden?

4 – Tıbbi araştırmalar yapan bir laboratuarda araştırmacısınız. Kansere ve kalp – damar hastalıklarına aynı anda mucizevi çözüm getiren müthiş bir ilacın formülünün olduğu bir dosya üzerinde çalışırken çok şiddetli bir deprem olmaya başladı. Pencereden atarak dosyayı kurtarmak, ya da dosyayı yıkıntıların arasında bırakıp kendinizi sağlama alarak hayatta kalmak yollarından hangisini izlersiniz, neden?

5 – 40 tonluk dev bir likit gaz tankerini yokuş aşağıya kullanıyorsunuz. Tam o sırada frenleriniz tutmadı. Yolun sağında, bahçesinde yüzlerce yaşlının güneşlendiği bir huzur evi, sol tarafında ise önünde yüzlerce minik çocuğun cıvıl cıvıl oynadığı bir ilkokul bulunmakta. İki binadan birisine çarpmak zorundasınız. Hangisini tercih edersiniz, neden?

6 – Nadir ve ölümcül bir rahatsızlığınız var. 1 milyon dolarlık bir tedaviyle sağlığınıza kavuşabilirisiniz, ancak bu parayı bulmanıza imkân yok. Derin bir bunalım içinde, yaşadığınız kentin sokaklarını arşınlarken, izbe bir sokakta, içinde tam 1 milyon dolar olan bir çanta buluyorsunuz. Akşam, tv kanallarında, o paranın başka bir ölümcül hastalığın pençesindeki birisi tarafından tedavi için kullanacakken kaybedildiğini öğreniyorsunuz. Tercihiniz ne olur, neden?

7 – Evinizin çatı katını düzenlerken bulduğunuz atalarınızdan kalma bir gaz lambasıyla oynarken, içinden çıkan bir cin ‘dile benden ne dilersen!’ diyor. Siz kekelerken, önünüze bir isim listesi koyup şöyle devam ediyor cin: ‘meselâ, 50 yıllık hayatın boyunca sana eziyet eden, haksızlık yapan, üzen, aşağılayan işverenlerin, sevgililerin, arkadaşların ve aile fertlerinden oluşan şu 200 kişilik listede yer alanların acı içinde kıvranarak ölmelerini sağlayabilirim. İşin güzel yanı, ölümlerden senin sorumlu tutulmayacak olmadır. Ne dersin?’. Evet, bu durumda sizin tepkiniz nasıl olurdu, neden?

8 – Yoksulluk ve eziyetle geçmiş koca bir ömür artık canınıza tak etmişken, ansızın bir gece hiç tanımadığınız esrarengiz birisi çıkıp geliyor ve masanıza içi 10 milyon dolarla dolu bir çanta bırakıyor. Gizemli şahıs ‘bu para senin olabilir. Tek yapacağın annen, eşin ya da çocuğundan birisinin ölmesini kabul etmendir, karar ver’ diyor. Ne yaparsınız, neden?

9 – Aniden hastalandınız ve doktorlar sadece birkaç haftanız kaldığını söyledi. Bu sırada, çok ileri uygarlıktan gelen bir uzaylı size ‘şayet çocuğun, baban ya da eşinden birisiyle karnımı doyurmama izin verirsen seni kurtarırım’ diyor. Kararınız ne olur ve neden?

10 – Bir çete, on binlerce emeklinin aylığı olan 10 milyon doları çalıyor. Paranın olduğu çantalar aniden yatak odanızda beliriveriyor. Bu arada en iyi dostunuz, anneniz ve 2 çocuğunuz bu soygun yüzünden tutuklanıp ömür boyu hapse mahkûm ediliyorlar. Paraları iade edip onları kurtarmanız mümkün. Siz olsanız ne yapardınız, neden?

Evet, bahsettiğim zihnimi meşgul eden soruların birkaçını paylaştım sizlerle. Umarım sizler de, bu sorulara dair olan cevaplarınızı paylaşarak beni içine düştüğüm şu müşkül durumdan kurtarırsınız.

 
Toplam blog
: 297
: 1623
Kayıt tarihi
: 29.08.11
 
 

1958 Fatih / İstanbul doğumlu. Etiler Lisesi ve İTÜ Maden Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü me..