Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '17

 
Kategori
Dünya
 

Çok Soru, Var Olmalı

Çok Soru, Var Olmalı
 

 Düşüce yapısı, sağlıklı mantık altyapısı kurmak önemlidir diye düşünüyorum. Ben de diğer insanlar gibi bazı verileri hesaba katıyorum. Öncelikle bildiğim tek şey en ideal denilen düşünce kalıplarının gelecekte hiçbir değerinin olmayacağıdır. Bilinmesi gereken en önemli şeyin “en ideal denilen fikirler dahi gelecekte ölü fikirler olacağı, herkesin kendi doğrularını en doğru sandığı, gerçekte ideal olmayanın geçersiz olanın demode ve yenilmeye mahkûm olduğudur”

Doğru nedir? Neye göre, kime göre, hangi kural kaideye göre doğrudan bahsetmeliyiz? Herkes bu noktada birbirinden ayrılırken, layık olduğu dünya hayatını da bir nevi seçmiş oluyor. Ya devamlılığını sağlarken, ya da yok oluşa doğru gidiyor. Tarih bu konuda yıkılmaz denilen medeniyetlerin çöplüğüdür. Sümerler, İnkalar, Mısırlılar, Romalılar, Mayalar, Aztekler, Bizanzlılar,  Çorumlular…

Bu medeniyetlerin sonunu getiren neydi? Neden öldüler? Devamlılıkları sağlanamadı? Temelleri mi zayıftı, yoksa küfre mi saptılar?

Fetihler dünyanın en önemli fetihleri nasıl oldu? Cengiz Han çok kısa bir zaman zarfında tüm dünyanın yarısını işgal etmeyi nasıl başardı? Ya da Timur veya Büyük İskender bu fetihleri nasıl başardı? Aynı şekilde İspanya’da tüm İspanya’nın fethi hemen hemen hiç savaş yapmaksızın çok az bir askeri birlikle nasıl fethedildi? İspanya, Portekiz, Hollanda hatta Belçika nasıl oldu da kendi büyüklüklerinden yüzlerce kat toprağı nasıl sömürge haline getirdiler ve hala sömürge olarak ellerinde tutmayı başarabildiler.

Türkiye Cumhuriyetinde kim neler istedi? Gerçekte neler oldu? Meclis tutanaklarında neler konuşuldu?  Yazılı eserlerde neler vardı? 1929 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin arşivleri neden Bulgaristan’a satıldı? Milli Kütüphanede ne var ne yok hepsini DVD’lere çekip kim Amerika’ya ve kime götürdü? Daha sonra neden Milli Kütüphanedeki el yazmaları hurdaya satıldı? Amerika Irak’a ilk girdiğinde neden ilk hedefi tapu daireleri, nüfus daireleri ve Nizamiye Medreseleri oldu da günlerce Fırat suları el yazmalarına boyandı? Nizamiye Medreselerinin aslında Doğunun gerçek üstünlüğünün nedeni olan ilk sistematik bilgi depoları olduğunu ve içlerindeki birçok bilgiden kimsenin haberdar olmadığını kimler biliyor? Yusuf Has Hacib, Somuncu Baba, Hacı Bayram Veli, Akşemseddin ve onlarca Türk ve Müslüman âliminin eserleri neden Türk üniversitelerinde bulunmaz da genellikle Londra, Paris, New York, Berlin gibi ülkelerin kütüphanelerinde muhafaza edilmektedir? Aynı şekilde bir İbni Sina’nın dört yüz elliye yakın eseri olduğu belirtilmesine rağmen bunların tamamını görebilen bir Müslüman, Türk araştırmacı olmuş mudur? Thomas Moore’un Ütopya adlı eserinde bahsettiği Ortadoğu toplumu kimdir? Karmatiler mi? Kafam çok karışık…

Soru, daha çok soru ve her soruya daha mantıklı cevap? Tarafsız, kibirsiz, daha çok soru ve daha çok mantıklı cevap,  bu her düşünen beynin sorabileceği sorulara mantıklı cevaplar.

En doğru ya unutuldu, ya da henüz yapılamadı. (Her taraf kan ve gözyaşı, açlık ve sefalet içindeyken bu devrin en ideal çağ olduğunu düşünemiyorum) En doğru sistemler,  düşünce şekillerini bizler bulamaz mıyız? Ya da Sümerliler dünyaya veda ederken, çocukları, torunları kurtulabildi mi?

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..