- Kategori
- Sinema
Çöpün tadına bak
2008 yılından bu yana bir kez Karlskrona-İsveç ve üç kez İstanbul’da gerçekleşen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Ankara’ya geliyor. Festival kapsamında gösterildiği ülkelerde geniş tartışmalara yol açan Çöpün Tadına Bak-Taste the Waste adlı yapım da yer alacak.
Festival 11-14 Nisan tarihlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 24 film ücretsiz olarak izleyiciye ulaşacak.
11 Nisan saat 19.00'da’da Özgürlük Tohumları filmi ile festival başlayacak ve 4 gün boyunca ayrıca dans gösterisi, konserler ve söyleşiler de yer alacak.
Günümüzde birçok birey ve kurum tarafından çokça kullanılan sürdürülebilirlik kavramının soyut ve yoruma açık boyutlarına ışık tutan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, neyin sürdürülebilir olduğu veya olmadığına dair dünyanın dört bir yanından örnekler sunarak gerçek hikayelerle ilham vermek amacını taşıyor.
Festivalin dikkate değer özelliği sadece filmleri ve filmlerin içeriği ile sınırlı değil. İzleyicileri, konuşmacıları ve müzisyenleriyle tamamıyla renkli bir etkinlik ve bir buluşma zemini. Sürdürülebilirliğe duyarlı destekçileri ve düzenleme süreci ile de bir örnek oluşturuyor.
Sürdürülebilirliğe sadece ekonomi olarak değil, çevre ve toplumu da dahil eden bir pencereden bakan filmlerin hepsi belgesel. Fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliğinin artık sıkça aşırı hava olaylarını karşımıza çıkardığı şu günlerde, filmler sürdürülebilirlik kavramının farklı boyutlarını izleyiciye aktarıyor.
Yacuba’nın nasıl çölü durdurduğunu, arıların son yıllarda neden kaybolduğunu, atıkların nasıl israf edildiğini, Çin’de çevre hareketinin nasıl HES projelerini durduğunu veya ABD’de 83 bin öğrencinin artık nasıl yerel gıda ile beslediğini festival filmleri bütün boyutlarıyla anlatıyor. Son yıllarda teknolojinin gelişmesine rağmen ürünlerin neden hemen eskidiğine, Türkiye’de kentsel dönüşüm yaşanırken dünyanın artık neden pasif mimariye döndüğüne dair soruların cevapları vurucu görüntüler ve anlatımlarla cevaplanıyor.
2009 yılından bu yana iklim değişikliği konusunda eylem ve çalışmaları ile bilinen 350 Ankara grubu ve gönüllüler festivali organize ediyor. Festival, sürdürülebilirlik konusunda ilgi duyan, emek harcamak isteyen gönüllüler ve destekçilerin ortak imecesi ile Ankara’ya taşınıyor.
- Festival filmleri
Özgürlük Tohumları / Dünyanın Ucundaki Bahçe / Güney Afrika’da Permakültür Hareketi / Çöpün Tadına Bak / Ampul Tuzağı: Planlı Eskitmenin Anlatılmayan Öyküsü / Su için Karbon / Havza: Yeni Batı için Yeni bir Su Etiği Arayışı / Yeşil Kaplanın Uyanışı: Çin’de Yükselen Yeşil Hareket / Yasuni: Sıra Dışı Bir Fikir / Sucumbíos, Kötülüğün Olmadığı Yer / İsraf Etme! / Yemekhanelerin Adamı / Sürdürülebilirlik Tutkusu / Pasif Mimari Tutkusu / Yaşam Dostu Tasarım: Hayatın Mimarisi / Güçlü: Herkes İçin Enerji / Güneş Kraliçesi: Arılar Bize Ne Anlatıyor? / Aşk Devrimi / Çölü Durduran Adam / Kutsal Ekonomi / Kalkınmazedeler / Vahşi Işık: Ruh Eylemle Buluşunca / Toprak / Şeytan Operasyonu
- Çöpün Tadına Bak
Almanya'dan ve İsviçre sinemalarında da gösterime giren 'Çöpün tadına bak' (Taste the Waste) adlı dokümanter film geniş tartışmalara neden olmuştu.
Önce filmin galası ertelendi, daha sonra basın ve tüketici kurumları, filmde dile getirilen gerçeklerin İsviçre için de geçerli olduğunu dile getirdiler. Refah toplumlarında yiyecek maddelerinin nasıl israf edildiğini anlatan film daha önce gösterildiği Almanya'da da tartışmalara neden olmuştu. En fazla seyirci toplayan dokümanter film olarak tanımlanan bu filmde, yiyecek maddelerinin üretiminden sofraya gelmesi, bir kısmınınsa sofraya gelmeden nasıl çöp haline geldiği anlatılıyor.
Filmin gösterilmesini engellemek isteyen yiyecek maddeleri üreticileri ise, filmin tek taraflı olduğunu, insanların yiyecek maddelerine duyduğu güveni kaybetmesine neden olacağını açıkladılar.
Ev Sahipleri:
Çankaya Belediyesi
Festival Destekçisi:
Simat Ltd. Şti
Film Destekçileri:
İspanya Büyükelçiliği
Fotoelektron Güneş Elektriği
Ven Enerji
JCI Ankara
Organizasyon Destekçileri:
Radyo ODTÜ
4 K Prodüksiyon
Kafe Orta Dünya
Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği – Tüvik-Der