Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '11

 
Kategori
Kitap
 

Coşkun Karabulut ve "Beni zamansız bırak"

Coşkun Karabulut ve "Beni zamansız bırak"
 

Şair Coşkun Karabulut, imza gününde


Sanat, kültür dünyamızda sanat sayfasını yöneten gazetelerde, sanat,  kültür dergilerinde ve hatta çeşitli seçkilerde şair Coşkun Karabulut’u görmek ve şiirlerini okumak olasıdır. Bu vadide emek ve uğraş verenler, okuyup izleyenler Coşkun Karabulut’u daha yakından tanımış olacaklardır. Ben şahsen bu sanat ve kültür dervişini şiirimize sevdalı, coşkulu bu delikanlıyı yaklaşık çeyrek asırdır kendisine özgü kısa ve özlü şiirleriyle tanıyor ve hatta birkaç kez de bir araya geldiğimizi anımsıyorum. biraç  yıl önce Aydın’da yapılan bir kitap imza gününde beraberdik. Yine geçenlerde Ürgüp, Kapadokya’da 6.Uluslararası şairler buluşmasında yine yan yana geldik. Anılarımızı tazeledik, dostça ve kardeşçe kucaklaşıp, hasret giderdik. Birbirimize yeni kitaplarımızı imzalayıp armağan ettik.  

Coşkun Karabulut, Ürgüp’te bana imzaladığı kitaplarından biri  “Beni Zamansız Bırak “ ( Şiirler )  toplu Şiirler, İstanbul, ( 2010 )  ikinci kitabı ise  “Sözcükler de Ölür “ adını taşıyan denemeler kitabıdır. İkisi de tertemiz bir baskıyla İstanbul’da Sone Yayınları arasında çıkmıştır. “Sözcükler de ölür “ denemeler “kitabı Mart 2009 ‘da günışığına çıkarılmıştır.

 Coşkun Karabulut’un “Beni Zamansız Bırak “ şiirler kitabında yaklaşık olarak 140 şiiri yer alıyor. Şair Karabulut  şiirlerini az ve öz yazıyor. Fazla alışılmış sözcüklere yer vermiyor. Dili sade ve Türkçesi akıcıdır. Şiir bilgisi ve şiir kültürü vardır.Hatta bu konu da bir konferanhs verecek  yapıdadır.  Öyle ağdalı anlamsız ve sözcüklere asla yer vermiyor,  Şiirlerini çala kalem yazmıyor. " İşte yazdım,şiirim burda bitti "demiyor. Şiirlerinde iyiyi,güzeli  seçmesini biliyor. Yazacağı şiirinin  alt yapısını daha önce  bilme bilincini  yaşıyor. Yazacağı  şiirin  kelimelerini iyi bir sözgeçten geçirdikten sonra   şiirinde yer veriyor. Bunları  şiirin çelik örsünde döve döve işlemesini  ve sorumluluğunu  biliyor. Laf olsun, söz olsun şiir yazmıyor. İşte  hayatı bir çizgiye benzeten Karabulut ÇİZGİ başlıklı şiirinde  bir örnek veriyorum:

Herkesin bir tavrı var yaşamda

kendi doğru çizgisinde

akıp gider yaşamı

gülmek bir çizgi

ağlamak eğri çizgi

sevda yükselen

nefret alçalan çizgi

nazlınazlı yürüme

ne güzel çizgi

kavuşmak sevgiliye

kesişen çizgi ( s. 11)’de.

Kimi zaman da sosyal ve toplumsal konulara da değinmeden edemiyor. Şair toplum içinde yaşadığı toplumun tercümanı değil midir?  Kimi zaman içinde yaşadığı toplumun  gören gözü, konuşan dili, duyan kulağı olmuyor mu? Coşkun Karabulut’ta  kimi zamanda bir taşlama havasında şunları irdeliyor:

Kaput bezi adını taşıyan şiirinde: Sözleri, kısa ve özlü, cümleleri ama manidar.

Eskiden beri

Ölülere kefen için

Amerikan bezi kullanır

Ülkemde

Halkımın öngörüsüne

Şapka çıkarıyorum ( s. 12 ).

Şair Coşkun Karabulut, 1956 Sarıkamış ( Kars ) doğumludur. 1980 yılında İstanbul’da Hacettepe Üniversitesi sosyoloji Bölümü’nde mezun olmuştur. Mersin, Adana, Fethiye, Kuşadası’nda çeşitli bankalarda göre yapmıştır. Halen Fethiye / Ölüdeniz Belediyesi’nde Sanat ve sanatevinin yöneticiliğini yaparak hayatını sürdürmektedir. Şiirle  ,edebiyatla uğraşıyor. Zaman zaman Ölüdeniz Belediyesi'nin vermiş olduğu olanaklarıyla Anadolu şairlerini  Ölüdenizde bir araya getirmeye çaba gösteriyor... Kitap imza günleri düzenliyor....Türk kültürüne ve Türk şiirine ödünsüz olarak hizmet veriyor...

Sarıkamış şehitlerini hiç unutmamıştır.  Sarıkamış’ta  93 bir  şehidimizi  bir inat uğruna  açlık ve sefalet içinde yok oldu gitti. “ Sarıkamış Özlemi “  başlıklı şiirinde şunları vurguluyor:

aslında

ölümden korkmuyorum o kadar

 ne de  ölümden sonra

nereye gideceğim kaygılandırıyor beni

yeter ki gideceğim  yerde

biraz Sarıkamış havası

bir demlik çay olsun

yanında da

azıcık çeçil  peynir

biraz kuymak

birazda tuluk peyniri göyermiş

bir de ayıp olmazsa

 Eğer

 İki tike kaz eti

 bir dilim kerti ekmek

yanımda bunlar olsun

dönersem bir daha geri

namerdim. ( .s.24 )

İşte böyle bir şairdir Coşkun Karabulut. İçinde yaşadığı toplumun, acılarını, özlemlerini, sevgilerini, aşklarını ve kimi zamanda özlemlerini akıcı ve duru, yalın bir Türkçe ile şiirlerini inceleyip, sık dokuyarak oluşturuyor. Onda kafiye, ölçü kaygısı yoktur. İçten geldiği gibi yazıyor. Realist bir şairdir Coşkun Karabulut. Şair dürüst ve tertemiz bir toplumdan yanadır, yalandan, dolandan, vurgundan yana değildir. İstediği toplumu bakınız nasıl anlatmaya çalışıyor? Az ve öz şiirsel bir dille:

Tertemiz bir çevre için

Takıyorlar yakasına herkesin

Güzel yeşil bir yaprak

Peki ya

Tertemiz bir toplum için

Hangi renkte

Neremize ne taksak

Bilmem ki …(.s.81 )

Şiirlerinde yapıcı ve birleştiricidir. Dizelerinde isyankâr değildir.  Şiirlerinde tenleri ve yüzleri tırmalayıcı sözcük ve deve dikenlerini bulamazsınız. Dizelerinde sevgi vardır,aşk vardır ve dostluk vardır.

Şairimizin  "Beni Zamansız  Bırak "  ( şiirler ) kitabından sonra yayınlanmış diğer kitapları da şunlardır:

Taramak Gökyüzünü (şiir) 1993.1994.2003, Bizim Olan Ne var ki ( şiir ), 1996, 2004, Aklımda Sen ( şiir ) 2002, Çizgi  ( Seçme şiirler )  2007, Sözcükler de Ölür  (denemeler ) 2008 ve beni Zamansız Bırak  (şiir) 2008.

Kısmet olursa bir başka yazımızda Coşkun Karabulut’un denemelerinden oluşan “Sözcükler de Ölür “denemeler kitabından da söz etme olanağını bulmak  ve yazmak ümidiyle. Şair Coşkun Karabulut’a daha nice eserler diliyoruz. Türk kültürüne, Türk edebiyatına ve Türk şiirine vermiş olduğu hizmetlerden dolayı tebrik ediyor ve gönülden  kutluyoruz.

meraklısı için :e.mail:coşkunkarabulut@yahoo.com

                      

                          

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..