Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlber Ortaylı, İtalyan Askeri ve "Ateş" Emri!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlber Ortaylı, İtalyan Askeri ve "Ateş" Emri!
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muvazzaf Subayların Mezuniyet Töreninde tarihçi İlber Ortaylı'dan nakille bir olay anlattı...Sanıyorum, o hikayenin ne ifade ettiği  çoğu kişi tarafından tam olarak anlaşılmadı.

İlber Oltaylı'dan rivayetle Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Bir savaş sırasında İtalyan kumandan askerlerine ateş emri verir. Kimse ateş etmeyince kumandan ‘ateş, ateş, ateş’ diyerek ahenkli bir sesle bağırmaya başlar. Bu sırada siperdeki askerlerde biri ‘bu ne güzel ses’ diyerek ayağa kalkıp geriye bakmaya çalışınca vurulur ve yere düşer.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu olayı Türk Milletinin askerlik kabiliyetini vurgulamak için anlattı... Öncesinde, bizim askerlik ve yiğitlik konusundaki üstün yeteneğimizi dile getirmişti...

Peki, bu hikayede İtalyan komutanın, "ateş" emrini, askerler niye yerine getirmiyor:

El-Cevap; Korkudan ya da komutanın sesi "emir" kalitesi taşımadığından...

Peki, neden komutan "ateş" emrini tekrarlarken bir arya söyler gibi ahenkli söylüyor:

El-Cevap: Adam'da müzisyen ruhu var, asker ruhu değil...

Peki, neden bir asker bu ahenkli ateş emrini duyunca, ayağa kalkıp geriye dönüyor ve "bu ne güzel ses" diyerek vurulup yere düşüyor:

El-Cevap; askerin ilgisi müzik alanındadır, askerlikte değil...

Aslında bu hikaye, mizah çercevesinde anlatılabilecek bir olay olabilir...Türk insanı ile başka milletler arasındaki "askerlik anlayışı" farkını ortaya çıkardığı için Cumhurbaşkanı oldukça ciddi ele alıyor.

Yani, İtalyanlar müzik alanında yeteneklidir ve askerlik gibi gereğinde bedeli canla ödenecek konuda zaafiyetleri ortaya çıkmıştır. (Umarım buna İtalyanlar alınmaz)

Bizde "emir demiri keser" anlayışı vardır... Komutan'ın ateş emrine uymayacak asker olamaz, bedeli can da olsa hücumunu yapar... İşte bizim yetenekli olduğumuz alan da budur.

Bu yüzden savaş alanlarında kazanmışızdır, ne var ki, çoğu zaman masa başlarında da kaybetmişizdir...Yani, askerlerin kazandığını diplomatlar kaybetmiştir.

Bu da göstermiştir ki, nihai zaferler kazanmak için "askeri yetenek" yeterli değildir, başka yetenekler de gerekmektedir.

Bu anlamda, adeta doğuştan gelen askerlik yeteneğimizin yanısıra başka yetenekler de geliştirmek için çabalarımızı artırmalıyız.

İlber Oltaylı'dan rivayetle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlattığı hikayeyle ilgili benim analizim bu...

Umarım yanılmamışımdır...
 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..