Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyet "kanla" mı kuruldu; "kültürle" mi?

Cumhuriyet "kanla" mı kuruldu; "kültürle" mi?
 

internetten alınmıştır


İktidar partisi ve Cumhurbaşkanı karşısında gittikçe daha fazla etkisizleşen CHP yöneticileri son aylarda bir kan vurgusu yapmaya başladılar.

HDP'den sonra CHP'nin içine düştüğü bu kanlı söylem, Türkiyedeki sistemin fiili olarak Başkanlık'a evrilmesine karşı geliştirilmiş bir muhalefet türü...HDP'den sonra CHP aynı "hendeğe" düşüyor!

Oldukça yersiz ve bir o kadar da tehlikeli bir söylem...Başkanlık sistemi sanki Cumhuriyet'i yıkacakmış gibi bir algı ile belli kesimler zinde tutulmak isteniyor belli ki...HDP belli de CHP neyin peşinde??

Bir kere, Başkanlık sistemi Cumhuriyet rejiminin değil "Parlamenter sistem"in alternatifidir. Sanki, Cumhuriyetin alternatifiymiş gibi yansıtılması CHP'lilerin birinci faulüdür...

İkincisi, Cumhuriyet rejimi "kanla" kuruldu söylemidir...Cumhuriyet  gerçekten kanla mı kurulmuştur; eğer öyleyse kimin kanıyla kurulmuştur, kimler bu uğurda kan dökmüştür...

(Oysa, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk, "Cumhuriyetin temeli kültürdür" demişti...Ne zaman kültür temelinde kurulan cumhuriyet "kanlı rejim" haline dönüştü o da ayrı bir vehamet)

Eğer, Cumhuriyet öncesi verilen Kurtuluş Harbi kastediliyorsa, burada dökülen kanlar sadece CHP'lilerin kanları mıdır!..Bugün AK Partiye oy verenlerin ecdadı Kuruluş Harbine iştirak etmemiş miydi??

Yok, kastedilen bu değilse o zaman CHP'nin "rejimi" için dökülen kanlar hangi kanlardır...Kurtuluş Harbi kanları olamayacağına göre, Cumhuriyet'in kuruluş aşamasında dökülen kanlar mı kastediliyor??

Yani, şapka devrimine karşı çıkanların asılması, İstiklal Mahkemelerinde yargısız infazlar falan mı kastediliyor...O zaman bugünün CHP'lilerinin demek istediği şu mudur: Geçmişte bu "rejim" için dedelerinizin kanını döktük, şimdi de sizinkini dökebiliriz!!

Kemal Kılıçdaroğlu ve çalışma arkadaşlarının son günlerde kan dökmeden sistem değişmez çıkışları acaba böyle bir "tehdit" mi içeriyor?

Eğer böyleyse, o zaman şunu sormamız gerekecek; peki bu gücü nerden alacaksınız?..

Yani, dediğiniz gibi Başkanlık sistemi sizin "Cumhuriyetinizi" ortadan kaldıracaksa siz hangi gücü kullanarak kan dökecek ve bu sistem değişikliğini böylece engelleyeceksiniz!

Yok, bizi bunu kastetmedik, biz kendi kanımızı dökmekten bahsediyoruz, diyorsanız o zaman da şunu soracağız: Sizden kanınızı dökmenizi isteyen kim?

Bu millet, isterse Parlamenter sistemi yaşatır, isterse Başkanlık sistemine geçit verir...Siz, milletin iradesine rağmen kimin kanını, nasıl, nerede dökeceksiniz ya da hangi kanın nasıl, nerede, kimler tarafından döküleceğine inanıyorsunuz!!

Şaşırmışlığın böylesi de ancak bizim memlekette görülür!

La havle vela kuvvete illa billah...

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..