Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet bayramı

Cumhuriyet bayramı
 

Çocukluğumda, yalnız dini değil milli bayramlarımızı da iple çekerdik. 9 Eylül İzmir'in kurtuluş günü dahil her milli bayram, okulda iki şiir oku, bir ront oyna al sana bayram değildi. Sabahtan başlardı davul zurna sesleri. Herkes en yeni giysilerini giyer, gece fener alayı geçer, eğlenceler geç vakte kadar sürerdi.

Hemen her köşe başında, özellikle mahalle kahvehanesinin önünde toplanılır, gençler, dedeler, Harmandalı, Cezayir, Tavas, Aydın zeybek havaları oynarlardı. Oyun havası denince akla zeybek oyunları, kasap havası, İzmir Çiftetellisi gelirdi. Yaşlı dedeler zeybek oynarlarken, naralarıyla delikanlı kesilirler, dizlerini yere vururken sokağın tozunu attırırlardı.

Varyant'ın başındaki erkek öğrenci yurdunun önündeki geniş alan, akşamdan dolmaya başlar, mahalleli ile Türkiye'nin dört bir tarafından üniversite okumaya gelmiş yurt öğrencileri hep beraber gece geç vakitlere kadar davul zurna eşliğinde oyun oynarlar, halay çekerler, şarkı, türkü, taklit, ne olursa bütün hünerlerini sergilerler bizlere bir düğün havası yaşatırlardı.

İzmir marşı'nın çalmasını istemezdik. Çünkü gece İzmir Marşıyla sona ererdi.

Eşrefpaşa semti, 1895'li yıllarda dahi var olduğu için, eski yerleşim birimi olarak, mübadele ve savaş yıllarından itibaren çok göç almıştır.

Giritli, Kırım Tatarı, Selanikli, Arap ve Anadolu'dan göçenler herbir topluluk kendi bölgelerini oluşturup kümeleşselerde, bayram günlerinde kardeşlik havası içinde, aynı meydanda toplanıp, birlikte eğlenmesini bilirlerdi.

Külhanbeyleri ile meşhur olan bu semttte, kutlamalar, saygı, terbiye, nezaket ve efendilik sınırlarında gerçekleşirdi.

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

Not: Gurbetteki İzmirlilerin içleri cız edecek ama...

Fotoğrafta görünen caminin tam karşısı öğrenci yurdu. Caminin alt arka tarafı Tatar mahallesi.

 
Toplam blog
: 74
: 1691
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Emekliyim ama, yaşamdan değil; işimden. Eşim ve iki kızımla birlikte İzmir’de yaşıyoruz. Yazmak, oku..