- Kategori
- Haber
Cumhuriyetle yaşıt Bartın Gazetesi " 90 " dedi.

Yavuzaslan'ın gözünden bir şey kaçmaz. Basının gerektirdiği umdeleri hep zamanında yerine getirir. Resimde arkadaşımız görülüyor.
Memleketimizde, kuruluş tarihleri 3 gazete var. En eskisi Adana, sonra Antalya ve Bartın Gazeteleri. Her birinin derin, şanlı ve mükemmel geçmişleri var.
Gazetede, memleketin ünlü yazarlarının, ilk yazılarını, yazarlık hayatına burada başladıkları, arşivlerde gözüküyor. Amerika’sından, orta Avrupa’ya kadar pek çok yerde abonesi olan gazete, abone ile yaşıyor ve onar gün arayla çıkıyor. Bartın’dan göç eden Bartın’lıların ve çocuklarının abone olduğu gazete, her şeyden evvel, Basın İlan Kurumuna mahkum olmadan, istediğini yazabilen bir gazete. Bu bakımdan da, diğer Bartın gazeteleri ile kalın bir çizgi ile ayrılmakta.
Zaman zaman bu gazete için tez hazırlayanlar oluyor. Zaman zaman bu gazete için Kanada'lardan basın yayın öğrencileri gelip, bu 90 yıllık gazteyi gözleriyle gördükten sonra ancak inanabilmektedir.
Basın yayınca sayısız ödüler alan bu gazete, Cumhuriyetle birlikte, çizgisinden bir şey kaybetmeksizin, ta o zamandan bu yan a durumunu aynen muhafaza etmektedir.
Yerel gazete okumak, bir ihtiyaçtır. Bartın’da 90 yaşına giren Bartın Gazetesi, bu gün 90. cı yıldönümünü kutluyor. Bizde, yazarı olmakla öğündüğüm, daha ilk yıllarında baskı makinesinin kolunu çevirerek katkıda bulunmuş bir kişi olarak ben de candan kutluyorum. Bartın ve Bartın’lıların iftihar kaynağı olduğuna da inanmaktayım. Bu günden itibaren kuruluş mesajları listesinin günlerce yayınlanacağı bu gazeteye uzun ömürler dilerim.
Bu münasebetle de Bartın Gazeteciler Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan bir kutlama mesajı yayınladı. Şöyle ki:
“6 Eylül 1924 tarihinde yayın hayatına başlayan Bartın Gazetesi 90. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. 6 Eylül 1924 tarihinde İbrahim Cemal Aliş tarafından kurulan, Bartın Gazetesi 90. yaşına girdi. Rıfat Ilgaz’da, Prof. Dr İlber Ortaylı’ya, Behçet Kemal Çağlar’dan Dil bilimci Şakir Ülkütaşır, Abdülkadir Karahan, Halkbilimci Sadi Yaver Ataman, Vahit Lütfi Salcı gibi yazarların ünlü folklorcu Perter Naili Boratan'dan Erkan Aşçıoğlu’na, Miraç Güneş’e, Hasan Bayrı’dan, Çetin Asma’ya, Servet Çınçın’dan, Tarık Çıtak’a , Muzaffer Cellek’ten Güngör Yavuzaslan’a kadar bir çok isme sayfalarında yer veren koca Çınar 90. Yaşına girdi.”
Yeni Adana Gazetesi 1918, Antalya Gazetesi 1922 ve Bartın Gazetesi 1924 doğumlu
Bartın'da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 6. Dönem Milletvekili Cemal Aliş tarafından 6 Eylül 1924 yılında kurulan ve eski harflerle çıkmaya başlayan, Bartın Gazetesi 90. yılını kutluyor. Gazeteci ve. Bartın Gazetesi'nde ayrıca ünlü şair Behçet Kemal Çağlar ilk şiirlerinin yanı sıra, ünlü romancı, mizah yazarı ve şair Rıfat Ilgaz'ında 3 yıl boyunca köşe yazıları yayınladı. Yayınını 90 yıldan beri kesintisiz sürdüren Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt gazete, kurucusu Cemal Aliş ve ardından da oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından 2. kuşaktır yönetiliyor.
'9 VALİ, 20 KAYMAKAM GÖRDÜ: 6 Eylül 1924 tarihinde kurulan Bartın Gazetesi, Bartın'ın il olduğu 1991 yılından sonra Ergün Doğanay, Yavuz Erkmen, Fatih Eryılmaz, İsmet Tabaş, Ali Güngör, İsa Küçük, Halil Işık, Bülent Savur ve Ali Çınar olmak üzere 8 Vali görmüş oldu. Gazete yine 1970 yılından itibaren kaymakamlık sürecine giren ilde, yaklaşık 20 kaymakam gördü. Bartın Gazetesi yayın hayatına başladığı andan itibaren birçok Meclis Başkanı, bakan , milletvekili, bürokrat, amir, müdür, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Alay Komutanı, Savcı ve Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri gördü.
İNTERNETE YENİLMEDİ: Dünyanın birçok ülkesinde internet gazeteciliğinin yaygınlaşması sonucu kapanan gazetelere rağmen Bartın Gazetesi güncelliğini korudu. Bartın'da yaklaşık 30 gazetenin çeşitli sebeplerle kapanmasına rağmen Bartın Gazetesi abone sayısını her geçen yıl daha da artırdı. Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş, "Biz her zaman güncelliğimizi koruduk. Çünkü yıllardır süren bir çizgimiz var ve biz bu çizgiyi hiçbir zaman değiştirmedik. Her zaman aynı olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. İnternet yaygınlaştıkça, gazetelerin abone sayıları düştü ve birçok gazete kapandı. Biz abone sayımızı asla kaybetmedik. Okuyucunun tercih ettiği gazete olduk, onun için bizlerle birlikte abone olarak bizleri destekleyen okurlarımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.
BÜTÜN GÖZLER OĞUL ALİŞ’TE: İki kuşaktır Bartın Gazetesi'nin yayın hayatının sürmesinde büyük önemi olan Esen Aliş, kendisinden sonra oğlunun gazeteyi sürdürüp, sürdürmeyeceğini bilemediğini ifade etti. Oğlu Cemal Aliş'in dedesinin ismini taşıdığını, Gazi Üniversitesi İktisadi İlimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra şimdi Başkent Üniversitesi'nden Yüksek Lisans yaptığını belirten Esen Aliş, "Benden sonra gazetenin oğlum tarafından çıkartılıp, çıkartılmayacağını bilemiyorum. Kendi kararıdır. Ama bunu sürdürürse çok mutlu olurum” dedi
.
( SOLDAN SAĞA ) Tarih editörü Çetin Asma, Muzaffer Cellek, araştırmacı Gazeteci Erkan Ahçıoğlu, Esen Aliş