Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

CV oluşturma

Yeni bir iş ararken ilk yapmamız gereken her ne kadar önemsiz görünsede aslında çok önemli olan CV’ler belki de kariyerinize nerden başlayacağınıza yön verebilecek nitelikte çok önemli bir kağıt parçası. Madem bu kadar önemli o zaman CV nizi en iyi nasıl hazırlarız ve CV nize bakan kişileri ilk bakışta nasıl etkileriz. Öğrencilik yıllarımda okulda yarı zamanlı olarak kariyer servisinde çalıştığım için orda ki kariyer uzmanı insanlardan bir çok fikir edindim. CV’niz her ne kadar sizin hakkınızda bilgilerle dolu olması gereksede bu bilgileri fazla yazarak karşınızdakini sıkmamanız lazım. Bunun içinde CV’mizi 5 ana başlığa bölmemizde fayda var. Bu başlıklar aşşağıda ki gibi olabilir.

1.Amaç

2. Eğitim

3. Beceriler

4. tecrübeler

5. Ödül veya kişisel becerileriniz.

Amaç kısmı en önemli kısımlardan biri olmalı sizin için. 3-4 cümleden oluşacağı gibi kısaca bu işi neden istediğiniz ve neden yapabileceğinizi anlatan kısa bi giriş niteliğinde.

Ardından Son aldığınız eğitimden başa doğru yazmalızınız. Eğer Üniversite veya Yükseklisans mezunu iseniz Liseye kadar. Lise mezunu iseniz sadece Lise bilgilerinizi yazmanız yeterli olacaktır. Bu kısımda yazmanız gerekenler Kısaca okulun adı giriş ve çıkış tarihlerinizin yanında mezuniyet notunuz. Ayrıca eğitim kurumunuzu yazarken yanına şehrini yazmayıda ihmal etmeyin. Yurt dışındakiler için ülke yeterli olacaktır.

Beceriler kısmı bir çok kişi için farklılık göstermektedir. Ama o kısmı da alt gruplara ayırarak yazabiliriz.

    DilBilgisayar BecerileriÜniversite de aldığınız mesleki dersler’in önem teşkil edenleri.İş tecrübeleriniz.Ve üye olduğunuz dernek veya Kuruluşlar gibi

Bu kısımda özellikle dil ve bilgisayar becerileri gibi değişkenleri yazzarken yanına yetkinlik derecenizi belirtmeniz sizin için faydalı olabilir. Örneğin Dil olarak İngilizce yazmış iseniz yanına Orta veya İyi yazabilirsiniz. Yada herhangi bir kurumdan sertifikanız var ise onu belirtebilirsiniz.

Bu kısımda iş verenlerin baktığı önemli kısımlardan biridir. Burda gene eğitim kısmı gibi sondan başa doğru yani en son çalıştığınız iş en başta olacak şekilde yazılmalıdır. Eğer yeni mezun iseniz bu kısmı yaptığınız stajlar ile doldurabilirsiniz. Burda gene işe giriş ve çıkış tarihiniz ile birlikte işin yanına ünvanınızı belirtmeyi unutmayın. İş anlatırken maddeler halinde kısa kısa anlatmanız karşınızdakini sıkmayacaktır. Kendinizi övmekten çok işin ne kadar özveri isteyen bir iş olduğunu anlatmanız size artı puan kazandıracaktır.

Son kısım birazcık opssiyonel olmak ile birlikte sizin diğer adaylardan farklı olduğunuzu gösterebilir. Burda okul veya iş hayatınızda aldığınız ödülleri gene okul ve iş hayatında üye olduğunuz dernekleri yazabilirsiniz. Belki iş vereniniz ile aynı derneğe üyesinizdir kim bilir.

Bu arada isminizi CV ‘nin başlıgı adres ve telefonu ise en üste yazmanızı tavsiye ediyorum. Pazarlamay çalıştığınız isminiz değil nitelikleriniz. Eğer nitelikleriniz beğenilirse isminizi onlar zaten bulur. Ayrıca çok büyük yazı karakterleri kullanmaktan kaçının.

Dilediğiniz işi bulma dileğiyle.

 
Toplam blog
: 42
: 2128
Kayıt tarihi
: 21.05.08
 
 

1982 Ankara doğumluyum. Üniversite eğitimimi yurtdışında tamamladıktan sonra bir süre yurtdışında..