Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

D vitamininin önemi

D vitamininin önemi
 

D vitamini bakımından zenginler (alını)


D vitamini bağırsaklardan kalsiyumun kana emilmesini sağlayan çok önemli bir vitamindir. Son on yılda yapılan araştırmalar gösterdi ki D vitamini tip1  diyabette ve veremde bazı alerjilerde, kalp damar hastalıkların da ve tansiyonda da çok etkili. Ayrıca depresyon ve erken bunamayı da önlediği araştırmalarla gösterildi. D vitaminini almanın en kolay yolu güneş ışığıdır. Güneş ışıkları vücudumuzun derisinde bulunan bir madde ile D vitaminine dönüşmektedir.

Yalnız burada çok dikkat etmemiz gereken direk güneş ışığı almamız gerekiyor. Ülkemizde D vitamini eksikliği son zamanlarda sıklıkla görülmeye başlandı. Bunun nedeni kapalı giyinmek, çok örtünen çocuklarda, kapalı giyinen kadınlarda sıklıkla görülmeye başladı. Ayrıca, güneş koruyucu kremlerde çok önemli D vitamini sentezlerini de önlemektedir. Yaygın olarak da D vitamini eksikliği görülmektedir. Kanda D vitamini 30 nanogramdan azsa D vitamini yetersiz gelmektedir. D vitamininin fazlasının da toksik etki yaparak karaciğeri yorduğunu unutmamak ve takviye almadan önce D vitamini ihtiyacının bilinmesi gereklidir. 

Menopoza girmiş olan birçok kadın kalsiyum alımını artırarak kemiklerini koruyacağını zanneder. Ancak. Uzmanlar bol miktarda alınan kalsiyumun, kemiğe yerleşmediği sürece böbrek taşı oluşturduğunu belirtiyorlar. Kalsiyumun kemiklere yerleşmesi için en önemli aracı yine D vitamini. Aksi takdirde fazla kalsiyum böbrekler aracılığı ile atılırken vücut da ihtiyacını kemiklerden çekmeye başlar. Bunun sonucunda yetişkinlerde kemik kırılganlığı tablosu ortaya çıkıyor. Çocuklarda ise bu durum raşitizm olarak adlandırılır.. Bu nedenle erkek ve kadınlar belli bir yaştan D vitamini baktırarak tip1 diyabet, tansiyon kemik erimesi gibi önemli hastalıklardan kurtulabiliriz. Annelerin çocuklarına doktorun önerdiği miktarda D vitamini aldırmaları gerekir. Sağlıklı yaşam dileklerimle.

 

NAHİDE ÇELEBİ 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..