Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '09

 
Kategori
Bayramlar
 

Daha nice bayramlara

Daha nice bayramlara
 

Ulusça birlik ve beraberlik içinde bir bayramı daha kutlamanın sevinci içindeyiz. Milet olarak toplum yaşantımızda bayramların ayrı bir yeri vardır. Bayramları ikiye ayırıyoruz. Milli bayramlar ve dini bayramlar. Dünyada var olan her ulusun kendine özgü bayramları vardır. Bayram sevgi demektir, bayram neşe demektir, dostça, kardeşçe bir araya gelmektir.. Bayramın sözlük anlamı üzerinde biraz durmak istiyorum. Gerçi okuyucularımızın çoğu aydın ve okumuş insanlardır. Ama yine de yazmakta yarar vardır. Bu konuda bir kaybımız de olmaz diye düşünüyorum. Bayram: (is),

1. Milli veya dini bakımından önemi olan ve kutlanan gün veya günler: Cumhuriyet bayramı, 30 Ağustos Zafer bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve spor bayramı, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramı, dini bayramlarımızdan da Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gibi.

2- Özel olarak kutlanan günler: Sevinç ve neşe ile ilgili kutlanan günler.

3- Bir olayı anmak amacıyla yapılan gösteri ve eğlencelerden oluşan resmi törenler. Türkçemizde bayram kelimesiyle ilgi birçok sözcük ve değimler de türetilmiştir.

İşte bunlardan birkaçı: Bayram alayı, bayram ayı, bayram çocuğu, bayram günü, bayramlık, bayram havası, bayram hediyesi, bayram namazı, bayram şekeri, bayram tebriki, bayram topu, bayramüstü, bayram üzeri, bayram ertesi, bayram şekeri, bayram töreni, bayram yeri, bayram yemeği ve bayram ziyareti gibi.

( 1), yine bunlardan başka kelimeler de vardır: Bayram ağası, bayram alayı, bayram arifesi, bayram ayı, bayram bahşişi, bayram aşı, bayram beyi, bayram seyran, bayramda seyranda, bayramdan bayrama, bayram havası, bayram koçu; bayram etmek, bayramlaşma, bayramlaşmak, bayramlık, gibi kelime ve değimler de vardır.

(2 ). Sözün özü: Bayramlar paylaşmaktır, sevgidir, neşedir. Bir araya dostça, kardeşçe bir araya gelmektir. Yakını, uzağı görmek ve aramaktır. Kinin, öfkenin, nefretin, kıskançlığın, hodkâmlığın, kibirliğin, karamsarlığın bir kenara atma günüdür. Sevgi ve barış günüdür. Sevgiyle kucaklaşma anıdır, acıları, hüzünleri ve yaşanan sevinçleri birlikte kardeşçe samimi bir hava içinde yaşama olgusudur. Tüm okuyucularımızın ve güzel vatanımızın tüm insanlarına barış, huzur, sağlık, mutluluk ve birlik içinde yaşamalarını, bütün kalbimle bereketli bayramlar diliyor ve sözlerimi bir şiirimle bağlamak istiyorum. BUGÜN BAYRAM / Bayram Bayram / Dostluk, kardeşlik, erdemlik / Yakın, derin ve uzak / Görünmesin tüm çirkinlikler / Her yer gün aydınlığınca sıcak / Duman tütsün her ocak / Kardeşçe, dostça merhaba / Bayramın kutlu olsun ey dost ! Güvercin mavisi aydınlık / Defne yeşili huzur / Çocuklara salıncak / Ve her geline bir duvak / Bugün bayram Küçük, büyük herkese / Candan diyorum merhaba / Tüm kötülüklere inat / En kötü günün böyle olsun / Barışalım, görüşelim, kucak kucak / Bugün bayram / Dostça, kardeşçe, uygarca / Bir daha , bir daha gönülden MERHABA / Kin ve nefret öte kalsın / Her şey gün aydınlığınca sıcak…

( 3 ) Abdülkadir Güler 1- Türkçe Sözlük / Türk Dil Kurumu yayınları / 8.baskı. Ankara. 1998. 2- Ötüken Türkçe Sözlük, Yaşar Çağbayır / Ötüken yayınları İstanbul.2007 3- Yaz Güneşi Bengisu / Şiirler / Abdülkadir Güler / Cumhuriyet Matbaası Söke- 2004.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..