Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '10

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Dalai Lama teaching günleri – Heart Sutra

8-10.Eylül.2010

8. Eylül sabahı erkenden saat 7.00 kalktım. Ve doğruca kora yolundaki malum turumu attıktan sonra coffe talk’ta kahvaltımı yaptım ve doğruca manastıra gittim. Ve Holiness 14.Dalai Lama bekleyişi başladı. Dalai Lama her zamanki gibi gülüşü ve ortamın sıkıntılı enerjisini bir anda değiştiren güzel enerjisi ile göründü. Eğitimine başlamadan önce Buddha’ya saygısını sundu ve tapınaktaki büyük koltuğuna oturdu. Bu sefer anlatımını ingilizce yapıyordu. Arada bir ingilizcesini unuttuğu kelime olduğunda ise tercümanından yardım alıyordu. Tercümanının söylediği kelimeye beğenmediğinde ise konuyu öylece geçiştirip konuşmasına devam ediyordu. Heart Sutra’yı ve Bodhicitta’nın kurallarından bahsetti. Arada bir de başından geçen komik hikayeleri anlatıp kafasını arkaya atarak kahkahalarla gülüyordu. Eğitimin son günü Bodhicitta inisiyasyonunu yapacaktı. İnisiyasyon sırasında Bodhicitta’nın 18 adet wows yani yemin listesinden uygulayabileceklerimizi seçmemizi istedi. Bunun için de amerikalı bir nun biz yabancılara Bodhicitta yeminleri ve bu yeminlerin gerektirdiği aksiyonların yer aldığı ingilizce metni dağıttı. Dağıtırken de Dalai Lama’nın seçeceğimiz yeminlerden emin olmamızı istediğini ve bu sebeple içeriği dikkatle okumamızı rica etti. Yeminlerin hepsini seçme zorunluluğumuz yoktu. Hatta hiç birini seçmeyip Bodhicitta inisiyasyonunu sadece blessing olarak kabul edebilirdik. İçlerinden bazıları vardı ki çok zorluydu onları yemin grubuma katmaya niyetli değildim. Ana 4 yemin ile uygulayabileceğim yeminlerden yedi tanesini seçtim.

Dalai Lama son gün inisiyasyon başlamadan önce inisiyasyonun amacı ile aşamalarını detaylı olarak açıkladı. İnisiyasyon 4 aşamada gerçekleşecekti. İnisiyasyon sırasında söylediklerini yaparken seçtiğimiz yeminleri de aklımızdan geçirmemizi istedi. İnisiyasyon tam 2, 30 saat kadar sürdü. Her aşamada farklı bir ritüel vardı. Bir tanesinde Avalalokiteshvara (şevkatin simgesi) yı bulunduğumuz mekana çağırdı ve bizim de onu hissetmemizi istedi. Ben Theta’daki atalarla bağlantıya geçme ritüelinden alışkın olduğumdan ne demek istediğini anlamıştım. Ve Avalalokiteshvara’yı yüzlerce kolları ve ışık sıçan ihtişamı ile gerçekten de orada hissettim. Avalalokiteshvara’dan sonra bilgelik, love and kindness ve diğer değerlerin simgeleri temsil eden tüm Buddha’ları tapınağa davet etti. Gerçekten çok etkileyeciydi. İnisiyasyon gözleri kırmızı kurdele ile kapama, ayırım yapmaksızın tüm varlıklara şevkat gösterme, kötü enerjilerden koruyan özel bitki ve çiçeği sunma ritüelinden sonra tamamlandı. Ben dahil herkes büyülenmişti.

Öğleden sonra sadece biz yabancılar ile birlikte soru-cevap sessionu yapacağını söyleyerek öğlen yemeği için aramızdan ayrıldı. Öğleden sonra saat 13:00 da şirin gülümsemesi ile gelerek önceden hazırlanan soruları akıllıca yanıtlamaya başladı. Sorulan sorulara gerçekten ne düşünüyor ise o şekilde yanıtlıyordu. Sorulardan biri Çin’e gittiğimizde sizin için neler yapmamızı isterseniz soruydu. Dalai Lama, Tibetlilerin ve kendisinin yardıma ihtiyaç gerektiren bir durumları olmadığını sonuçta hepimizin birbiri ile bağlı olduğunu ve olanlar için de üzülmediğini söyledi. Bizlerinde üzülmemesini rica etti. Ayrıca bu söylediklerinden dolayı kendisinin Tibet’te olanları desteklediğine dair bir çıkarımda bulunulmamasını da istedi. Diğer bir enteresan soru ise Dalai Lama olmasaydınız ne olurdunuz sorusuydu ki bu sorunun çok aptalca bir soru olduğunu söyleyerek diğer soruya geçilmesini talep etti. Son soru; Sizce hayatın anlamı nedir? İdi. Hayatın anlamının mutluluk olduğunu söyledi. Soru - cevap kısmı bitince onunla grup fotografı çektirebileceğimizi söyledi. Çok heyecanlıydı grup halinde hepimiz ile fotograf çektirdi. Ayrılırken de her birimize şifalı Buddha tohumları, Buddha resmi hediye edildi. Eğitim gerçekten de çok verimli geçmişti. Hatta daha önce budizm eğitimi alıp Bodhicitta yemini etmiş olanlar inisiyasyon kısmını bu sefer daha iyi anladıklarını itiraf ettiler.

Bir Dalai Lama teaching günleri de böyle sona erdi. Hayatımda deneyimleyeceğim nadir deneyimlerden biriydi. Dharalamsa’daki günlerimin bitmesine 2 gün vardı. Yarın da 17. Karmapa’yı ziyaret etmeye gidecektim. Galiba her bir anı blessingle geçen bir hafta ile Dharalamsa’ya veda ediyor olacağım

Sevgiler 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..