Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dar Kanal Ameliyatı Sonrası

Dar kanal rahatsızlığı ileri seviyelere geldiğinde hareketi kısıtlayan ve aktiviteden kaçınmaya neden olan bir rahatsızlıktır. Özellikle daralmanın meydana geldiği yere bağlı olarak kollarda ya da bacaklarda meydana gelen uyuşma hissi, güç kaybı ve karıncalanma yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. 
 
Dar kanalın engel olduğu şeylerden bir tanesi de yürümedir. Kanal daraldıkça yürüme mesafesi giderek kısalmaktadır. Rahatsızlığın enden olduğu ağrı vücut hareket halindeyken artmakta ve istirahat halindeyken azalmaktadır. Bu nedenle kanal daralmasından muzdarip kişiler giderek daha hareketsiz kalmaya çalışmaktadır. 
 
Konservatif tedavi yöntemleri ile bu belirtiler hafifletilmeye gayret edilir. Ancak rahatsızlığın ilerlediği ve tuvalet kontrolünün ortadan kalktığı ya da yaşam kalitesinin çok düştüğü durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmaz olmaktadır.
 
Ameliyat ve Sonrası
Ameliyat dar kanal rahatsızlığı için tedavi edici çözümdür. Konservatif yöntemler sadece yaşam kalitesini artırmaya ya da rahatsızlığın ilerleyişini yavaşlatmaya yönelik olmaktadır. 
Vücuda mümkün olan minimum seviyede müdahalenin edildiği minimal invaziv yöntemlerde hem ameliyat süreci hem de sonrası oldukça konforlu olmaktadır. Bu yöntemle ameliyat sonrasında enfeksiyon gibi komplikasyon riski de minimuma inmektedir. 
 
Ameliyat olan kişiler aynı gün ayağa kalkabilmekte ve ertesi gün taburcu olabilmektedir. Ancak bu kişilerin ameliyat sonrasında dikkat etmeleri gereken belli başlı şeyler bulunmaktadır. Bu noktada ameliyat olan kişinin doktorunun tavsiyelerine harfiyen uyması son derece önemlidir.
 
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat ile beraber iyileşmenin etkileri hemen ortaya çıkmaktadır. Özellikle kas gruplarında meydana gelen kuvvetsizlik ve tutukluluk hissi zamanla ortadan kalkmaktadır. Ameliyat olan kişilerin düzenli olarak yürüyüş yapması ve yürüyüş mesafelerini giderek arttırması tavsiye edilmektedir. 
 
Ancak ilk başlarda bu yürüyüşler günde iki parti halinde yapılmalıdır.  Ayrıca yüzme gibi sporlar bel ve sırt bölgesini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle yüzme omurga üzerine binen yükün ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Bu nedenle büyük bir rahatlama elde edilmektedir. 
 
Ameliyat olan kişilerin ameliyattan sonraki bir aylık süreçte ağır bir şey kaldırmamaları gerekmektedir. Operasyonu takip eden ilk hafta içinde araç kullanılması tavsiye edilmemektedir. İkinci hafta itibariyle 20 dakikadan kısa sürüşler kabul edilebilir.
 
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı