Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Darbe ne zaman meşru olur?

Gerek televizyon programlarında gerekse yazılı medyada darbe konusu tartışılırken izlediğim, okuduğum bir kısım anlı canlı aydınlarımız bazı darbelere karşı çıkarken bir ötekine karşı çıkmayıp mahçup bir savunma halinde olabilmektedirler. 

Demokrasilerde seçimle iktidara gelen partiye millet ülke yönetimi için süreli yetki vermektedir. Bu süre ilgili kanunla düzenlenmekte ve genelde 4 veya 5 yıl olmaktadır. Sürenin bitimine yakın meclis seçim tarihini belirleyen bir karar almaktadır. Peki siyasi iktidar yetki süresi dolduğu halde seçim kararı almayıp göreve devam etmek istediği takdirde ne olacaktır? Bu durumda iktidar meşruluğunu yitirmiş olacak ve darbe ile görevden uzaklaştırılabilecektir. Başlığımızdaki soruyu da cevaplamış olmaktayız. 

27 mayıs ihtlalinin gerekçelerine baktığımızda haklılık payı var ancak darbe gerekmeden demokratik ve meşru mücadele yapılmalıydı, en ağır koşullara dahi sabredilmeliyde, kaldı ki halk nümayişlerde bulunmamıştır. Önemli olan iktidar kötü yönetiyorsa milletin önüne seçim sandığı konulmak suretiyle demokratik hesaplaşmaya fırsat verilmeliydi. 

Bugün medyada Sayın Kenan Evrenin ifadesini okudum. Cumhuriyeti koruma ve kollama yetkisine dayanarak darbe yaptıklarını, her gün beş on kişinin öldürüldüğünü, demokrasinin tehlikeye girdiğini belirtiyor. Ne cumhuriyet tehlikedeydi, ne de demokrasi, senin görevin yasalar çerçevesinde savunma hizmetlerini yapmaktan ibaret. Hele aralarda verilen muhtıraların tutar tarafı dahi yok. Ordu bugün olduğu gibi haksızlıklara uğrasalar bile yasal yolun dışına asla çıkmamalıdır ve milletin seçimine saygı duymalıdır. 

Yakın tarihimizdeki demokrasiye müdahaleler olmasaydı bugün ülkeyi belki de başka bir parti yönetiyor olacaktı. 

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..