Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Davazlı Süleyman

HALK OZANI DAVAZLI SÜLEYMAN İNCEDAL’IN ADI BİR PARKA VERİLDİ

  Aydınlı halk ozanı Süleyman İncedal’ın adı, Aydın Efeler Belediyesi tarafından Aydın Tepecik Mahallesinde adı bir parka verildi. Bu haberi Aydın’da yayımlanan Yeni Kıroba gazetesinde (19 Mart 2019) okuyunca ne denli sevindiğimi ifade edemem.

Belediyelerin içinde bulunduğu elektrik, yol, su, kanal – kanalizasyon işlerinin ötesinde içinde yaşadığı kentin sosyal ve kültürel işlerine de bakmak ve yolda emek verenleri koruma ve adlarını yaşatmaktır.

Aydın – Efeler eski Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan şunları söylüyor: “Onur ve gururla diyebilirim ki beş yıl önce kurulmuş olmasına rağmen Efeler Belediyesi, Efeler ilçesini kültür ve sanatın merkezi haline getirmeyi başarmıştır. Hizmete geldiğimiz günden itibaren kültür ve sanata önem verdik. Yüce Atatürk’ün “ Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Sözünü prensip edinerek her mahallemizde kültür ve sanat evleri açarak her yaş grubuna yönelik işler yaptık. Kültür ve sanat faaliyetleri noktasında kentimizin önemli değerlerini sahip çıkarak tarihimizi gelecek kuşaklara taşımaya çalıştık. (1)  diyor.   Halk Ozanımız Davaslı Süleyman’ın İncedal’ın Tepecik Mahallesinde adının bir parka verilmesi mahalle sakinleri, sanat ve kültür çevreleri tarafından da takdirle karşılanmıştır. Aydın- Efeler eski Belediyesi M. Mesut Özakcan’ın bu övgüye değer davranışı diğer belediye başkanlarımıza da örnek olmalıdır. Sayın büyüklerimizin kültürümüzü, sanatımızı ve milli değerlerimize  sahip çıkan, Anadolu’ya taşıyan ve uzun yıllar eserleriyle hizmet edenleri unutmamalarını diliyorum. T.C. Efeler Belediyesi eski Başkanı Sayın M. Mesut Özakcan’ın bu davranışından dolayı bir sanatsever olarak yürekten kutluyor ve çalışmalarında sağlık ve başarılar diliyorum.

Peki, Davazlı Süleyman Kimdir?  

1935 yılında Denizli’nin Tavas ilçesinde doğdu. İlkokulu Tavas’ta bitirmiştir. Askerliğini Jandarma çavuşu olarak ifa etmiştir. Şiirle uğraşmaya çağında başlamış olup şiirleri Kıroba, Güzelhisar, Yeni Ege  gibi gazetelerde,   Sevgi Yolu, Bizim Ece, Aydın Efesi  ve Sarızeybek   gibi  dergilerde ve çeşitli antolojilerde de    yer almıştır Ayrıca 1994  ten bu yana  Yolcuyum,  Ömür Törpüsü, Taşlamalar ve Ömür Bahçesi  gibi    şiir kitaplarında  toplamıştır. Üç şiiri de bestelenmiştir.  Halk ozanımız Süleyman İncedal, Denizli’de Egay-Der,  Aydın Yazarlar ve Şair ler Derneği ve Aydın Halk Ozanları Derneğinin de üyesidir. Halen 84 yaşında olan Ozanımız Davazlı Süleyman evli olup, altı çocuk babasıdır. Halen Aydın’da oturuyor.

Davazlı Süleyman İncedal, bayrağımıza ve vatanımıza içtenlikle bağlıdır. Onu yürekten tebrik ve sağlıklı günler diliyorum. Sözlerimi “BAYRAĞIM” başlıklı şiirinden bir iki dörtlükle bağlamak istiyorum:

       BAYRAĞIM

Dosta, düşmana karşı dalgalan sen bayrağım
Öz yurdumun üstünde sensin gurur kaynağım
Buram buram Türk kokar Anadolu, Avrasya
Şehidimin meskeni, benim kara toprağım

Rengini Türk’ten aldın, sen de Türkoğlu Türsün
Allah’a giden yola tabutumun süsüsün
“ Çanakkale Geçilmez”  Ya İstiklal, Ya Ölüm !”
Diyen ecdat elinde asırlar boyu hürsün

Ebediyen doğacak Ay Yıldız’ın güneşi
Evrende, kâinatta, yoktur benzeri, eşi
Mehmetçiğin göğsünde sen bitmeyen imansın
Kim sana göç koyarsa sarılır onun leşi…( 2 )

                Davazlı Süleyman İNCEDAL- AYDIN

  • (1)- Kıroba Gazetesi 19 Mart 2019. Aydın
  • (2)- Bayrak Şiirleri Antolojisi, Haz: Şükrü Öksüz
  • Aydın- Efeler Belediyesi Kültür yayınları No: 12, 2019- Aydın

Abdülkadir Güler
07.04.2019-  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..