Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dedemin taş evinden hayatın anlamına yolculuk ve Gezi

Dedemin taş evinden hayatın anlamına yolculuk ve Gezi
 

Gelendost'ta bulunan dedemin kendi elleriyle yaptığı 65 yıllık taş evi


Hayatın anlamı nedir? 32 yaşına gelince, bu soruyu kendime sıklıkla sorar oldum.

Sorunun cevabına yaklaşmak için, stres içinde günlerimi geçirdiğim işimden ayrıldım. Durmak ve hayatıma tepeden bakmak, sonrasında ne yöne gitmem gerektiğine karar vermek istedim.

"Yolculuklar insanın kendisine tepeden bakması için güzel fırsatlar sunar" düşüncesiyle ilk durağım yaklaşık 4 yıldır gitmediğim köyüm Gelendost (Isparta) oldu.

Sanırım hedefi 12'den vurmuşum.

Hem annem hem babamın onlarca akrabası, tanıdığının bulunduğu memleketimde 4 gün içinde onlarca insanla sohbet ettim. 7'den 77'ye insanların sorunlarını, heyecanlarını, umutlarını, hayal kırıklıklarını, hatalarını yani hayat hikayelerini dinledim. Başarılı, mutlu insanlar da vardı aralarında başarısız mutsuz olanlarda...

Tüm bu yolculukta, Terry Eagleton'ın, "Hayatın Anlamı" kitabı bana eşlik etti.

Gelelim beni yollara düşüren hayatın anlamına!

Sihirli kelimenin "çalışmak" olduğunu farkettim.

Bana anlatılan hikayelerde herkesin dertleri, hastalıkları, sorunları vardı. Ama sadece bir kısmı, başarılı olmuş ve mutluydu. Onların sırrına gelince...

Dinlediğim hikayelerin ardından hayatı anlamlı, yaşanılabilir kılmak için sevdiği işte çalışmak, üretmek gerekiyor sonucuna ulaştım... Nedenine gelince...

Çalışkan insanların hayatında anlatacak hikayeleri oluyor, üretim sürecinde beyinleri devamlı çalıştığı için hayatlarına hükmedebiliyorlar, yaprak misali rüzgarda savrulmuyorlar, hasta olmuyorlar, olsalarda hemen toparlıyorlar. Başkalarıyla sürekli didişmiyor, onlarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar.

"Eğer hayatlarımızın bir anlamı varsa bu anlam bizim onlara kazandırdığımız bir şeydir; onların hazırlop donattığı bir şey değil" diyor Terry Eagleton kitabında.

Gerçekten de öyle.

Çok çalışmanın istediği işi yapmanın ardından hayatın diğer anlamı 'sevgi' ortaya çıkıyor.

Sevgi sanılanın aksine soyut değil somut birşey. Sevilen kişi daha enerjik ve mutlu oluyor. İnsan arabaysa eğer arabanın benzini sevgi.

Peki sevilmek için ne yapmalı?

Üretmenin en önemli çıktısı paylaşacak bir meta elde etmek. Sevilen kişiler de ürettiklerini paylaşan, çevresine bir artı değer katan kişiler oluyor.

Yani çalışırken paylaşmayı sevilmeyi de ihmal etmemek gerekiyor, yoksa eksik kalıyor hayatın anlamı.

Eser bırakmak da çok önemli. Tabi bu çalışmanın ardından çıkan ürünler sınıfına giriyor. Çalışmaktan bağımsız değil yani.

Taş evden çıkan 'anlam'

Gelelim dedemin evine... Annem Ayten Donat'ın babası olan dedem Durmuş Ali Aldemir, 65 yıl önce Gelendost'taki evi kendi elleriyle yapmış. Bize bu muhteşem eseri kalmış, yıllardır keyfini sürüyoruz.

Dağdan taşıdığı taşlardan yaptığı 8 odalı 2 katlı taş ev, yazın herkes beton evlerinde kavrulurken bizim serin serin oturmamızı sağlıyor. Alaylı mimar olan dedemin eseri, torununun torununa yani 5 nesile hizmet etti, yaşamlarımıza değer kattı, katmaya da devam ediyor.

Köklerimizin yaşadığı köyümüzü, annemin doğduğu bu evdeki, 65 yıllık yaşantıyı, gelenekleri bizlere aktarıyor, bellek oluşturuyor...

Nesillerden nesillere aktarılan eserler bırakmak herkese nasip olmaz ancak hayatı anlımlı kılmak için bu amaçla yaşamalı...

Dedemi kaybedeli 28 yıl oldu ama hala insanların hayatlarını farklılaştırmaya, anlamlandırmaya devam ediyor.

İnsan sevdiği işte çok çalışıp, çevresiyle kazandıklarını paylaşıp, geleceğe güzel eserler bıraktığı zaman, hayatın anlamına kavuşabiliyor.

Tüm bu amaçlara sıkı sıkı sarılan insan mutlu olabiliyor.

Dedemin evinden, hayatın anlamına kurulan köprüden hepinize sevgiler...

Kıssadan hisse: Gezi ve hayatın anlamı...

Gezi Parkı'na sahip çıkarak, günlerini, gecelerini, canlarını oraya adayanlarda geleceğe çok güzel bir park armağan ettiler... Hayatlarımıza değer kattılar.

Bu rüzgar Kadıköy'deki Kuşdili Çayırı'na yapılacak AVM projesini de iptal ettirdi, proje yeşil alan olarak değiştirildi.

Bahçeşehir Göleti de imara açılmıştı Gezi sonrası iptal edildi. 1980 ve 90 kuşağı, milyonlarca insanın hayatını ağaçlara sahip çıkarak güzelleştirdiler. Genç yaşlarında bir çok hayata anlam katarak, hayatın anlamına ulaştılar...

 
Toplam blog
: 56
: 1253
Kayıt tarihi
: 24.11.11
 
 

Gazeteci ..