Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '16

 
Kategori
Deneme
 

Değişiklik düşmanlığı

Değişiklik düşmanlığı
 

Resim internetten. "Olumlu yöndeki her değişim, gelişim içindir. Gelişmeyi yadsımak ise, yaşamı reddetmektir..." Aslı Dinçman


Bir toplumun uygarlık düzeyi, fertlerin gelişmeyi ve yenilenmeyi ne kadar benimsedikleriyle ölçülebilir. Farklı düşünce veya uygulamalara bakış açımız, onlardan yararlanabilmemizi ya da özgürce reddetmemizi büyük ölçüde etkiler. Eğer yaşamdaki değişiklikleri niçin benimsediğimizin veya reddettiğimizin farkındaysak, (Yerinde, doğru ve yararlı olmasa bile) hiç olmazsa bilinçli karar verdiğimizi savunabiliriz.

Oysa alışılmadık davranış veya uygulamaları çoğu zaman sağlıklı olarak değerlendirmeden, düzenimiz bozulacağı için reddederiz. Bugün yakındığımız birçok olay, yarın değiştirilecek olsa kimbilir ne kadar endişelenir ve rahatsız olurduk.

Ne var ki, bu özelliğimizi daima reddeder ve her şeyin değişmesi gerektiğini iddia eder dururuz. Önemli konulardaki değişiklikleri ise asla benimseyemeyiz. Yaşama bakış açımızdaki aksaklıkların farkında olsak bile, uyarıldığımızda hatalarımıza sımsıkı sarılırız. Salt, değişmemek için, en acı eleştirileri bile göze almışızdır çoğu zaman.

Değişiklik düşmanlığı bize neler kaybettirir? Gelişimimizi durdurur, yeni bilgiler öğrenmemizi ve başkalarına öğretmemizi engeller. Özetle, yaşamı tekdüzeleştirir.

Peki, her yeniliği benimsemeli miyiz? Bu değerlendirme ancak mantıkla yapılabilir. Değişiklikleri salt, "Benimsemek için" benimsemek de, "Kolayımıza gelmediği için" reddetmek de anlamsızdır ve insan zekâsı, söz konusu ayrımın bilincine varabilecek potansiyele sahiptir.

Olumlu yöndeki her değişim, gelişim içindir. Gelişmeyi yadsımak ise, yaşamı reddetmektir...

Aslı Dinçman

İzmir, 05 Mayıs 1995

 
Toplam blog
: 62
: 569
Kayıt tarihi
: 27.11.09
 
 

8 Ekim 1973 İstanbul doğumluyum. Doğum sırasında oksijensiz kalmamı takiben dünyaya gözlerimi Ser..