Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '14

 
Kategori
Öykü
 

Deli Petro- akıllı Petro

Deli Petro- akıllı Petro
 

Tarih öğretmeni Osmanlı-Rus ilişkilerini anlatırken Cemil bir an için kendisini Sovyetler Birliği’nde bir Rus sınıfındaymış gibi hissetti.

Hoca Rus Çarı Deli Petro’yu o kadar çok övmeye başlamıştı ki Osmanlılara neredeyse iyice gıcık olacaktı.

Sonra silkindi. Kendine geldi. Öğretmeni daha dikkatli dinlemeye çalıştı. Hocanın Petro’dan yana mı Osmanlıdan yana mı olduğunu anlayamıyordu. Sonunda dayanamadı. Parmak kaldırdı. Hoca önce görmezden geldi, fakat parmak inmeyince “Ne var?” gibisine Cemil’e söz verdi:

-         Hocam bu Petro deli Petro değil mi?

-         Değil! O, deli değil, deli Petro değil, akıllı Petro! Bakmayın deli dediklerine, büyük adam! Büyük işler yapmış!

Cemil iyice şaşırmıştı. Sınıftan çıt çıkmıyordu. Öğretmen bir sağa, bir sola yürüyor, ballandıra ballandıra Rus Çarı Petro’nun başarılarını anlatıyordu.

Dönem okullarda siyasete ağırlık verildiği bir dönemdi. Sağ-sol mücadeleleri, fikir çatışmaları, hatta sınıfta ve bahçede kavgalar, gürültüler gırla gidiyordu. Politik tansiyon çok yüksekti.

Cemil tekrar elini kaldırdı. Hoca gerginleşti. Kürsüye doğru yürüdü. Sandalyesine oturup “Ne var yine?” diye bağırdı.

-Hocam deli Petro değilse O’na niye deli demişler?

Tarih öğretmeninin asapları iyice bozuldu. Öğrencilerden de homurtular yükselmeye başlamıştı. Cemil ise hocayı tartıyor, bakalım ne diyecek diye merak ediyordu.

 -Rus Çarı Petro deli değil çok akıllıydı! En akıllı Rus Çarıydı! diye haykırdı hoca. Hızını alamadı, kürsüden kalktı, arka sıralarda oturan Cemil’in üzerine doğru yürüdü.

-Sen benimle dalga mı geçiyorsun! Burada ders anlatıyoruz! Kalk bakayım tahtaya! Bize Osmanlı-Rus savaşlarını sırayla anlat!

Cemil, başımıza iş aldık galiba diye düşündü. Hoca çok hiddetlenmişti. Tahtada sorulara cevap verirken “Deli Petro” dememeye çalıştı. Hatta Petro’dan bahsetmemek için kendini zor tuttu.

Çalan zil gerginliğin bitmesine yol açtı fakat hoca sınıftan çıkarken Cemil’e ben sana gösteririm gibisine pis pis baktı.

Cemil tarih dersini çok severdi. Ders dışında da tarihe ait birçok araştırma kitabı ve roman okurdu. Eski Türk Tarihi, Genel Dünya Tarihi, Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Tarihi… her türlü tarih bilgisini edinmekten büyük zevk duyardı.

Okuldan eve döndüğünde yemeğini yedi, odasına çekildi. Sınıftaki olayı düşünmeye çalıştı.

Petro, belki de deli değil akıllı Petro’ydu. Herhalde çok deli olsaydı Rusya’nın başına geçemezdi diye geçirdi içinden. Fakat hocaya akıl erdirememişti. Deli Petro deyince niye sinirleniyordu? Acaba hoca Rus mu diye söylendi, sonra yok canım ne Rus’u alâkası yok diye hükmetti. Ancak sanki Osmanlı’ya karşı bir garezi varmış gibi geldi. Osmanlı padişahlarından bahsederken öfkeleniyor, Rus Çarı’ndan bahsederken yumuşuyor, sanki çar dedesini anlatıyormuş gibi gevşiyordu.

Petro deliydi veya akıllıydı. Cemil için bu çok önemli bir şey değildi. Fakat tarih öğretmeninin bu işten çok gocunur bir tavır alması Cemil’i iyice kuşkulandırmıştı. Adam resmen Petro’yu savunuyordu.

Neyse. Cemil bu tartışmayı unutmuş, kendisini derslerine vermişti. Lise dersleri çok ağırdı. Sık sık da imtihan olmaya başlamışlardı. Okul, sınıf, dersler, hocalar, sınavlar… günler böyle geçip gidiyordu.

Bir süre sonra yazılı sonuçları okunmaya başlandığında tarih dersinden zayıf aldığını duyunca aklına tekrar çar tartışması geldi. İkinci dönem notları önemliydi. Bir imtihan daha geçirdiler. Yine zayıf… Son imtihan… Tarih dersi yine zayıf.

Cemil olamaz dedi kendine. Yazılılarımın çok iyi geçtiğine eminim. Hocadan imtihan kâğıdının tekrar okunmasını istiyor fakat hoca yokuşa sürüyor, oyalıyor, zaman kaynatıyordu. Okulun son günlerine gelince: “Eyvah” dedi Cemil “Galiba Petro’nun kurbanı olduk!”

En sonunda Cemil tarih öğretmeninin Danıştay’a şikayet etmek zorunda kaldı. Resmi kurumdan gelen sonuç olumluydu. Sınıfı geçmişti.

Petro deli de olsa, akıllı da olsa çara karşı savaşı kazanmıştı Cemil.

Kendisine bu hikayeyi her hatırlattığımda “Az daha Petro yüzünden liseyi bitiremeyecektim!” diyor bana. (2014-52

 
Toplam blog
: 137
: 158
Kayıt tarihi
: 09.03.14
 
 

1958 yılında Söke'de doğdum. Esnaf çocuğu olarak ilk, orta ve lise eğitimimi Aydın ili Söke ilçes..