Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '06

 
Kategori
Futbol
 

Demokrasi kültürü, İtalya ve Türkiye

Demokrasi kültürü, İtalya ve Türkiye
 

Türkiye'de hep yolsuzlukların, skandalların üzerine gidilmediğinden, üstlerinin örtüldüğünden şikayet ederiz. Türk insanının bireysel düşünce tarzı ve toplumsal demokrasi kültürünün olmayışına bağlı olduğunu düşündüğüm bu konuyla ilgili en son örnek İtalya'da geçtiğimiz hafta spor alanında yaşananlar ...

Bildiğiniz üzere Seria A takımlarından Milan, Juventus, Lazio ve Fiorentina küme düşürülme dahil çeşitli yaptırımlara uğradılar. Gerekçesi Türkiye standartlarında değerlendirirseniz gayet basit gelebilir : Hakem atamalarına müdahalede bulunarak kendi maçlarına istedikleri hakemlerin atanmasını sağlamak. Basit diyorum zira Türkiye'de yıllardır üç büyükler kendi maçlarına istemedikleri hakemlerin (üstelik kamuoyuna açıklamada bulunmaktan da çekinmeyerek) atanmasını engelliyorlar. Son aklımda kalan örneklerden biri Beşiktaş'ın Cem Papila'yı olaylı Fenerbahçe maçından sonra aforoz etmesi sonucu 2 sezondur BJK maçlarına verilmemesi. Geçmişte Erol Aksoy ile Galatasaray arasında da benzer bir durum yaşandı. Çok daha taze daha geçenlerde Adnan Polat, Cüneyt Çakır'ın önümüzdeki sezon GS maçı yönetemeyeceğini !! açıkladı.

İşte iki ülke, ikisi de Akdeniz ülkesi : İtalya ve Türkiye. Bir tanesinde hakem atamalarına yapılan gizli müdahaleler ortaya çıktığında ülkenin, hatta dünyanın sayılı kulüplerinin şampiyonlukları elinden alınıyor, ligden düşürülmelerinde tereddüt dahi edilmiyor. Bir diğerinde kulüp yöneticileri büyük bir pişkinlikle maçlarına istemedikleri hakemleri açıklıyorlar, Futbol Federasyonu bu açıklamalara bırakın ceza vermeyi en ufak bir tepki bile göstermiyor, üstüne üstlük bu istekleri yerine getiriyor. Hadi diyelim ki Federasyon kendi durumunu korumak ve idare etmek adına ses çıkarmıyor, ülke basınından, sivil toplum örgütlerinden niçin durumu eleştiren en ufak bir ses çıkmıyor ?

Sebebi basit. Yazımın başında da belirttiğim gibi, Türkiye'nin yerleşik bir demokrasi kültürü yok. Çünkü Türkiye'nin tarihinde demokratik yönetime geçiş tamamen tepeden inme olmuş, toplum demokrasiye geçiş için en ufak bir mücadelede bulunmamış, bu yüzden de demokrasinin ne olduğunu kavrayamamıştır. İnsanlar hala bireysel olarak kendisinin ve çevresindekilerin hayatlarını kurtarmaya çalışıyor, çıkarlarıyla ilgileniyor ve bu uğurda her türlü yasadışı yollara başvurmaktan çekinmiyorlar.

İşte bu yüzden orası Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden biri olan İtalya, burası 3. dünya ülkesi etiketinden halen kurtulamamış olan Türkiye ...

 
Toplam blog
: 2
: 411
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul Ünv. İngilizce İktisat Bölümü 1998 mezunuyum. Mezuniyet sonrası aynı yıl özel bir bankada M..