Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Denizli'ye yolculuk

Denizli'ye yolculuk
 

Dr.Tahir Kutsi Makal, Acıpayam / Oğuz Köyünde anıldı. 05 Ekim 2013.


Bu yıl ünlü gazeteci araştırmacı, yazar Dr. Tahir Kutsi Makal’ın aramızdan ayrılışının 14.Yılı Anma ve Edebiyat Günleri nedeniyle Denizli, Acıpayam İlçesi’nin Oğuz Köyü’nde anma töreni yapılacaktı. Programı Denizli Yazar- Bir ( Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği ) ve Acıpayam Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanmıştı. Akşamdan hazırlıklarımızı yaptık. Söke Şairler ve Yazarlar Derneği Yönetim Kurulundan Metin Akdeniz’de bu anma törenine benimle davet edilmişti. Metin Akdeniz’le birlikte bu yolculuğumuzu kara trenle yapacağımızı sözleştik.

Onun için geçen cumartesi günü ( 5 Ekim 2013 ) sabahın erken saatlerinde 6.30 treniyle Söke’den yola revan olduk. Sazlı, Ortaklar'dan sonra güneş yavaş yavaş gül yüzünü gösteriyordu. Tren yolculuğu gerçekten rahat geçti. Trenimiz Söke, Sazlı, Ortaklar,  Germencik, Aydın, Umurlu, Köşk, Buharkent, Nazilli’den selamlayarak saat 9.15’te Denizli Garına vardık. Denizli’ye varınca hava biraz soğuktu. Kış “geldim” diyordu. Biraz yürüdükten sonra Denizli’nin ünlü camilerinden olan Ulu Caminin önünde Acıpayam’dan gelen Acıpayam Belediye’sine ait bir otobüs bizi bekliyordu. Hemen yerlerimizi aldık.

Denizli Yazar-Bir Derneğinden gelen yazar ve şairlerle hal-hatır sorduktan sonra yola devam ettik. Denizli ile Acıpayam arasında aşağı, yukarı 70 km-lık bir yol vardır. Dağları, tepeleri ve yemyeşil ovaları aşarak, güzelim diyarları geçtikten sonra Acıpayam ve oradan da Dr. Tahir Kutsi Makal’ın doğduğu ve küçüklüğünün geçtiği Oğuz Köyü’ne geldik. Tahir Kutsi’nin kardeşleri ablaları, yakınları ve damatları tüm köy halkıyla birlikte bizi karşıladılar. İstanbul’dan Çeyiz ve İnanç Makal adlı bir kızı ve bir oğlu da gelmişlerdi. Çeyiz ve İnanç’ın adını daha önce Tarla Dergisi’nden duymuştum, lakin ilk olarak onları burada görmenin ve onlarla tanışmanın sevincini yaşıyordum.  Oğuz Köyü'nde özel bir alanda koca bir çadır kurulmuş ve yanlarında 30’dan fazla masa ve 200 kadar sandalye ile donatılmıştı. Özel bir evde aşçılar, kadınlar ve erkekler yemek işleriyle uğraşıyorlardı.

Bu arada kısa bir konuşmadan sonra ve çaylarımızı içtikten sonra hocalar tarafından Dr. Tahir Kutsi ve tüm ölmüşlerimizin ruhuna Mevlit-i Şerifi okumaya başladılar. Hocalar gerçekten güzel davudi sesleriyle mevlit-i Şerifi, İlahiler ve Kur’an-ı Kerim’den sureler, ayetler okuyarak mevlidi bitirmiş oldular. Bu arada başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz olmak üzere dualarla Tahir Kutsi ve tüm ölmüşlerimizin ruhlarına gönderildi. Ha bunu da söyleyeyim ki Oğuz köyü tüm çevresiyle birlikte modern giyimli insanlar olduğu gibi Anadolu geleneğine, adetlerine bağlı insanlardır. Burada okunan dualardan sonra topluca yemekler yedik.

Yemeklerin çeşidini vermek istemiyorum, tümüyle maharetli ustaların elerinden çıkmış bol bol konuklara genç kızlar ve erkeklerle birlikte gençler tarafından servis ediliyordu. Yemekler yenildi,  çaylar içindi ve tekrar bir yemek duasından sonra köyde yaklaşık 300 yıldan önce bu köyünü asıl kurucusu Oğuz Hoca'nın türbesini ziyaret ettik. Oğuz Hoca’nın yöre halkı arasında bir veli, bir eren olduğunu söyleyenler vardı. Bundan dolayı bu köye Oğuz Köyü adını vermişlerdir. Türbe Acıpayam Belediyesi tarafından kubbeli bir şekilde onarımı yapılıyordu. 

Daha sonra Acıpayam’da bulunan Dr. Tahir Kutsi Makal ve Acıpayam Belediyesine ait büyük bir alanda kurulan Çamlık Parkına gittik. Çamlık parkın denizden yüksekliği rakım olarak 895’metredir. Dr. Tahir Kutsi Makal Parkı yaklaşık beş dönüm arazı üzerinde yapılmış olup ağaç dikme ve çevre düzenlenmesi daha devam etmektedir. Çamlı Park geniş bir alanda kurulmuştur. Parkın içinde özel çeşmeler, halkın genel ihtiyaçları için büyük bir bina, VC’ler, tuvaletler ve ayrıca iki büyük keçi kığlından Yörük Çadırı kurulmuştur. Parkın içinde 40’tan fazla oturma tahtaları ve et pişirmek,  yemek hazırlamak için barbeküler halinde ocaklar yapılmıştır. Her taraf yemyeşil ve tertemizdir. Ayrıca çocukların eğleneceği yerlerde özenle hazırlanmıştır. Parkın içinde bulunan binanın üzerinde özel olarak büyük harflerle şu yazıyı okuyoruz: “ Bir sevdadır Acıpayam / Sevdamıza hoş geldiniz, Dr. Hulusi Şekvan”  diye yazılmıştır. Belediye başkanının özel arabasının plakası da ilgimi çekti, plaka no: 20 Y. 1453 ‘tür… Parkta arkadaşlarla biraz oturduk ve çaylarımızı içtik. Çamların yeşili, parktaki içekler, kuş ve bülbül sesleri insana bir başka zevk neşe veriyordu. Bu dinlemeden sonra bize ayrılan Botanik Otele geldik.( adresi: Adnan Menderes Bulvarı Eski Tekel No: 14 Acıpayam )  Botanik Otelimiz gerçekten tertemiz ve beş yıldızlı bir oteldi.  Fethiye’den gelen şair ve eğitimci yazar Ünal Şöhret Dirik ile aynı odayı paylaştık.

Dr.Tahir Kutsi Makal'ı Anıyoruz: 

Akşam saat 8.30 da Pamukkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nun konferans salonunda yerlerimizi aldık. Doğrusu koca salon tıklım tıklımdı. Acıpayam’dan, komşu kasabalardan ve hatta Denizli’den çok katılım vardı. Tahir Kutsu Makal bu dostların kalabalığını görmeliydi.  Kim bilir ne denli sevinecekti. Gerçekten sevenleri, dostları, yakınları çoktu. Bu salonda anlamlı bir tören başlıyordu. Törene ayrıca Acıpayam kaymakamı Uğur Kalkar, Yaz-Ar-Bir Genel başkanı Dr. Tahir Kutsi Makal’ın kardeşi  Mithat Makal ve Acıpayam Belediye başkanı Dr. Hulusi  Şekvan ve yine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Turgut Tok hazır bulunmuşlardı….

Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İlk konuşmayı Yazar – Bir Genel Başkanı Mithat Makal yaptı. Sayın Makal tüm gelenlere “hoş geldiniz” dedikten sonra aynen şunları söyledi: Ben Egeli Araştırmacımlar ve Yazarlar Birliği Genel Başkanı olarak sizlerden üç kat daha fazla sevinçliyim. Birinci neden edebiyatımızın böyle seçkin bir topluluk huzurunda anılması, ikincisi ise Tahir Kutsi Makal’ın benim kardeşim olması ve üçüncüsü de temsil ettiğim yazar ve şairlerimizin adına değerli Kaymakamımızın ve Acıpayam Belediyemizin kültürümüze olan katkı ve desteği. Bundan 10,15 yıl önce böyle bir etkinliği yapmak bizim için bir hayaldi. Yâd edilmesi ve adının bir parka, bir salona verilmesi bizim için hayaldi. Gelinen nokta siz edebiyatçılar için çok önemlidir. Bunlar beni memnun ediyor. Tahir Kutsi Makal dendiği zaman benim gözlerim dolar her zaman. O benim için çok değerli bir kardeş, örnek aldığım bir insandı. Vazgeçilmez bir değerdi. Ben onu anlatmayacağım, onu tanıyan dostlarımız anlatacaklardır. Bu benim için özel bir gündür. Bu günün gerçekleşmesinde payı olan Yazar Bir Yönetimine, Değerli üyelerimize, emeği gecen herkese, dostlarına, Acıpayam Kaymakamımıza, Belediye başkanıza sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Değerli ustam ve ağabeyim Tahir Kutsi Makal ithaf ettiğim bir dörtlüğümle sözlerimi bağlamak istiyorum:

Kalemle dillinle edebiyata girdin

Mesleğinle ağladın, güldün, güldürdün

Sen eserlerin ile gönüllere girdin

 Seni unutmak mümkün mü Abi…  

Mithat MAKAL - Denizli

Bu konuşmadan sonra  Acıpayam Belediye başkanı Dr. Hulusi Şevkan, İlçe Kaymakamı Uğur Kalkar  ve Pamukkale Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Turgut Tok' da günün anlamına uygun  birer konuşma yaptılar.

Abdülkadir Güler / 05.10.2013-Denizli.

Yazının devamı var.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..