Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Depremde Hayatta Kalabilmek İçin!

Öncelikle ön hazırlıklarınızı tamamlamayı ihmal etmeyin! Afet çantası hazırlığı, mobilyaların sabitlenmesi, güvenli alanların önceden belirlenmesi, aile acil durum iletişim kişisinin belirlenmesi, en yakın toplanma alanlarının önceden biliniyor olması, tatbikat ve hazırlıkların önceden yapılması

Deprem anında dikkat edilmesi gerekenler;

Depremde hiçbir eşya altına girmeyin! Yatak, koltuk, masa, sandalye, sıra vb. altına girmek ciddi ezilmelere neden olur. Her zaman sert ve dayanıklı eşyaların yanlarında oluşabilecek hayat üçgeninde uygun pozisyonda durulmalıdır.

Yapılan tüm araştırmalar hayat üçgeni içinde güvenli pozisyonda kalan kişilerin kurtulduğunu göstermektedir. Çünkü binalar yıkılırken mutlaka boşluklar oluşur ve bu boşlukların boyutları nesnelerin büyüklük ve sağlamlığına göre değişkenlik gösterir.

Deprem anında hayat üçgeni oluşturabileceğimiz örnek alanlar;

Gece uyurken; evde veya otelde yatağınızın camdan uzak yanı

Oturma odasındayken; kanepe veya büyük bir koltuğun camdan uzak yanı

Okulda; sıra, masa yanı

Ofiste; duvara sabitlenmiş dolap veya masanın camdan uzak yanı

Araçta giderken; araç durdurularak güvenli ise araç yanı

Deprem sırasında sarsıntı devam ederken tahliye olmaya çalışmayın! Sarsıntı devam ederken güvenli alanda hayat üçgeni oluşacak boşluklarda cenin pozisyonunda veya çök tutun kapan pozisyonunda durulmalı, sarsıntı kesildiği anda tahliye olmak için harekete geçilmelidir.

Eski binalarda yaylanma özelliği bulunmaz. Bu nedenle hayat üçgeni oluşabilecek alanda cenin pozisyonu önerilir.

Cenin pozisyonu: Bacakların içe çekilmesi ve yan tarafa doğru bükülmeyle hayati organların korunmasını hedefleyen pozisyondur.

Yeni binalarda yaylanma özelliğinden dolayı tutunmadan yapılan cenin pozisyonu ciddi yaralanmalara neden olacağı için yine hayat üçgeni oluşturacak alanda tutunarak bu pozisyonun alınması gerekir. Hem hayati organları koruyan hem de güvenli olan bu pozisyon çök tutun kapan olarak da adlandırılır.

Çok Tutun Kapan; Tek diz yerde olacak şekilde çömeldikten sonra, sağlam bir eşyaya yakın kolla tutunarak kafanın göğse yaklaştırılması ve bir elle başın korunması pozisyonudur.

Kiriş ve kolonlardan uzak durun! Kiriş ve kolonlar kişilerin ezilme riskinin en yüksek olduğu alanlardır.

Mutfak ve banyodan uzak durun! Mutfak ve banyoda bulunan duvar ve yer döşemeleri, seramikler, cam malzemeler, kesici delici her şey hayati tehlike oluşturacağı için hızlıca koridora veya odaya çıkın ve güvenli pozisyonu alın.

Camlardan uzak durun! Sarsıntı anında camlar patlayabileceği için ciddi yaralanmalar, hayati riskler oluşturur. Camlardan uzak güvenli alan belirleyerek uygun pozisyonda sarsıntının geçmesini bekleyin.

Merdivenlere dikkat edin! Merdivenler çökme olasılığı nedenli hızlıca hareket edilmesi gereken alanlardır. Tahliye sırasında duvara yakın durulmalı, apartman boşluğuna dikkat edilmelidir.

Asansör asla kullanmayın!

Otoparklardan uzak durun!

Araç kullanmayın! Seyir halindeyseniz aracı durdurarak yanına geçin güvenli pozisyonda bekleyin.

Evde tanımlayamadığınız gaz vb. bir koku varsa; asla elektrikli alanlara, ışık, sigorta, telefon vb. dokunmayın!

 

Ayşe Şengel

Uzman Halk Sağlığı Hemşiresi

İlk Yardım Eğitmeni

www.aysesengel.com

 
Toplam blog
: 29
: 115
Kayıt tarihi
: 08.05.18
 
 

1980 İzmir doğumlu Ayşe Şengel, Lisans öğrenimini İstanbul Ün. FN Hemşirelik Bölümü'nde tamamlaya..