Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Devrim muhafızları fikri nasıl doğmuştu?

Devrim muhafızları fikri nasıl doğmuştu?
 

MUHAFIZLAR


Güncel bir konu olduğundan paylaşmak istedim...

Ordu tarihinde hiç yönetime el koymaya kalkışmamış ve siyasi tartışmalara da katılmamıştır.

Hep sessizdir...

1905’te meşrutiyete karşı mutlakiyeti korumaya yanaşmadı; tıpkı 1925’te Kajar Hanedanını korumaya, 1953’te de Musaddık aleyhtarlarına karşı durmaya yanaşmadığı gibi.

Ordu, 1979’da Şah’la Humeyni arasındaki mücadelede de “tarafsızlık” ilan etti. Ordunun iktidardakileri korumak için insanları öldürmediği bu geleneği gören yeni hükümet kendi Devrim Muhafızlarını kurdu.

Devrimin ilk günlerinde bu kurumun kuruluş emri verilmişdi ve Mayıs 1979'da bu isim ile faaliyet gösteren 3 ayrı kolun birleşmesi ile resmen kuruldu.

Devrim Muhafızları, ülkenin yeni liderlerini ve kurumlarını korumak ve bu yapıya muhalif olanlarla mücadele etmek amacıyla kuruldu.

Devrim Muhafızları başka kurumlar üzerinde de önemli bir nüfuza sahip ve her yerleşim biriminde gönüllü milis birlikleri barındırmaktaydı.

Varlıklarının nedeni, devrimin sonuçları olarak hüküm süren emniyetsizliğin ve kargaşanın bastırılması evlere ve köylere huzurun ve asayişin geri getirilmesi olarak açıklansa da aslında gerilla tarzı yapılanmasından dahil kuruluş amacının devrime karşı, bir karşı devrim oluşmasını engellemek ve devrimin asıl amacı olan kriterlere yani şeriat benzeri bir rejime ulaşmayı sağlamak olduğu belliydi

Gün geçtikçe Resmi ordunun sınırları, görevleri ve imkânları azaltılıp Muhafızlar ordusunun gücü arttırıldı.

Seçkin birliklerden oluşan 200 bin kişilik Devrim Muhafızları’nın tüm önde gelen komutanları Dini Liderler tarafından atanıyor ve sadece ona karşı sorumlu oluyor.Silahlı kuvvetler, Devrim Muhafızları ile ortak bir genel komuta altında birleştirilmiş olup Devrim Muhafızlarının kullandığı ağır silahların bir kısmı ülkenin silahlı kuvvetlerinde bile bulunmamaktadır.

Sanırım, bu kısa bilgilendirmenin ardından kafanızda hiç soru işareti kalmamıştır...

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..