Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '18

 
Kategori
Eğitim
 

Dil Edinimi için Kritik Yaş ve Timmy Zamanı

Dil Edinimi için Kritik Yaş ve Timmy Zamanı
 

Oxford İngilizce Sözlüğü'ne göre İngilizce'de toplam 175 bin civarında kelime bulunuyor. Bu kelimelere ilave olarak 45 bin kadar da eski dilden yeni dile geçen kelimeler var. Bu haliyle ortalama 250 bin kelime haznesinden bahsediyoruz. Ancak anadili İngilizce olan ortalama bir insanın kullandığı kelime 20 bin civarında kalıyor. Dört yaşına gelen bir çocuk için bu ortalama 5 bin civarında hesap ediliyor.

Dil bilimi ve nörobilim konusunda yapılan araştırmalara göre yabancı dil öğrenen biri için 7-8 bin seviyesinde kelime bilgisi bu kişi için etkin konuşma, dinleme ve yazma becerilerini kolaylıkla geliştirebileceği anlamına geliyor. Bu çalışmalardan hareketle dil öğrenimi için kritik yaş aralığının 2-4 arasında olduğu iddia ediliyor.

Bu konuda elimde resmi bir veri yok ancak kişisel deneyimim dil edinimi için kritik bir yaş aralığı biçilmesinin çok da sağlıklı olmadığı yönünde. Zira bu bilgi dil öğrenmeye başlayacak belli bir yaş üzerindeki insanlar için bir bariyer oluşturmamalı. Örnekler nevi şahsına münhasır olsa da belli bir yaştan sonra  birden fazla dili oturup çalışıp öğrenebilen ve kullanabilen insanlar olduğunu biliyoruz.

Ancak  yeni öğrenilen dilde  söz konusu dilbilgisi olunca durum değişiyor. Yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre bir dili akıcı bir şekilde öğrenmek için kritik bir öğrenme yaşı var. Örneğin İngilizceyi anadilde konuşur gibi akıcı kullanabilmek için dil edinimine 10 yaşından önce başlanması gerekiyor. Bir çok ülkede bu uygulama okul öncesi eğitim kurumlarında müfredata alınmış durumda. Biz de ise öğrenciler ikinci sınıfa geldiklerinde yani 7-8 yaşlarında yabancı dil eğitimi ile tanışıyorlar. Bu tanışıklık elbette haftada iki ders saati ile sınırlı. Halbuki Avrupa ve Asya ülkelerindeki müfredatlarda çocukların her gün ikinci dile ilişkin şarkı, oyun, kitap okuma gibi etkinlikler ile haşır neşir olmaları sağlanıyor. Evde ebeveynlerle birlikte takip edebilecekleri programlar /uygulamalar geliştiriliyor.

Ülkemizde bu konuda ODTU mühendisleri tarafından geliştirilmiş bir akıllı cihaz aplikasyon programı bulunuyor. Abidin'in Oyuncaklı Hikayeleri adlı bu oyunu evde çocuklarınızla birlikte rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ya da British Council tarafından geliştirilmiş Timmy Time videolarını çocuklarınızla birlikte izleyebilirsiniz. Beyin hücreleri arasındaki bağların % 80'i altı yaşa kadar oluşuyor. Dolayısıyla ebeveynlerin bu konuda insiyatif almaları zaruri. En azından kendi çocuklarının dünya ile entegre olabilmelerini sağlayabilmeleri adına günde 10-20 dakika çocukları ile bu tarz aktiviteleri yapmaları önemli..

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın sonuçları ülkemizde yaşayan çocukların ve ailelerinin akıllı cihazlardan sosyal medyaya düzenli olarak bağlanabildiklerini ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu rutini kendi çocuklarımızın iyiliğine döndürmek ya da tam tersi Avrupadaki yaşıtları diye şikayetlenmek bizim insiyatifimizde..

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..